terugblik op 2019

Terugblik op 2019

En weer is een jaar voorbij, op naar de toekomst. Maar dan wel eerst nog even (een bescheiden) terugblik op 2019.

Er is weer een jaar achter de rug dat op technologisch vlak zoals altijd hoogte- en dieptepunten kende. Tijd dus voor een terugblik op 2019. Dieptepunten waren vooral te vinden op het vlak van privacy en cybercrime. Het wordt duidelijk dat grote techreuzen weinig interesse hebben in de privacy van jou als klant. Gebruikersgegevens zijn meer geld waard dan ooit. En dus wordt er van alles verhandeld. Meestal blijven de vieze dealtjes en verzameltrucs achter de schermen. Maar 2019 was toch zeker wel hét jaar van de Facebookschandalen, waarbij het ware gezicht van de social media-gigant aan iedereen werd getoond. En een prettig gezicht was het zeker niet. Ook Microsoft maakte duidelijk dat de klant bij hen géén koning is. Zowel op het vlak van schending van privacyrechten alsook op het vlak van een steeds verder doordravend update- en upgradeschema. Waarbij pijnlijk duidelijk werd dat rücksichtlos updaten ‘als een service’ vaak meer ellende oplevert dan oplost. Maar het heeft niet heel veel mogen baten. Of misschien toch wel: 2019 is het eerste jaar dat Microsoft geen mega-update in het najaar uitrolde, maar koos voor slechts een simpele activering van al in versie 1903 sluimerende onderdelen. De update naar 1909 was dan ook zo gepiept. Maar bevat desondanks nog wel wat bugs. Wacht – zoals altijd – dus nog maar even een poosje met upgraden.

Cybercrime, fake news en propaganda

Cybercrime is tamelijk volwassen geworden. 2019 was ongetwijfeld hét jaar van ‘t fake news. En overheden van elkaar niet bijzonder mogende landen die zaten te stoken in elkaars ‘fanbase’. Met als gevolg dat uiteindelijk Trump – ook al op onduidelijke wijze aan de macht gekomen – op z’n gezicht ging. Maar ook in onze eigen Europese achtertuinen ging het wat privacy en (digitale) vrijheden mis. In landen als Polen en Hongarije ontstaat steeds meer een dictatoriaal regiem. Met daarbij behorende restricties betreffende vrije nieuwsgaring. Feitelijk is het inmiddels al niet eens zozeer meer de vraag óf die landen de EU gaan verlaten, maar wanneer. Nu Engeland z’n BREXIT nagenoeg achter de rug heeft (hoewel je altijd nog weer grappige uitsteltrucs kunt verwachten natuurlijk), blijkt het verlaten van de EU te doen. Goed nieuws voor bepaalde politieke systemen. Maar voordat er daadwerkelijk een ‘uitstapprocedure’ in gang gezet wordt, kunnen we ongetwijfeld nog heel wat smerig fake news uit de propagandamachines van door overheden gesponsorde cybercriminelen verwachten. Zie bijvoorbeeld dit artikel, dat meteen een mooi bruggetje naar het ‘arme’ Huawei slaat. Dat bedrijf mag natuurlijk ook zeker niet onvermeld blijven in deze terugblik op 2019.  Blijf alert dus, meer dan ooit!

Meer cloud, minder vouwtelefoon

2019 was ook (bijna) het jaar van de (soap rondom de) vouwtelefoon. Die uiteindelijk toch niet kwam. En toen uiteindelijk ineens weer wel. Maar wat 2019 vooral liet zien is dat de overgang van de traditionele pc en laptop echt in gang gezet is. Chromebooks, tablets, en zelfs smartphones met een desktopmodus (via HDMI) deden het uitstekend. De aloude desktop-pc keert weer langzaam terug naar de plek waar het ooit allemaal begonnen is: het kantoorbureau. Cloudopslag en werken in de cloud wordt ook steeds meer gemeengoed. Over een jaar of wat heb je lokaal eigenlijk niet eens meer een systeem met veel rekenkracht nodig. Zelfs games streamen gaat tegenwoordig via de cloud, dankzij Google. Dat we daarmee nóg meer van onze privacy weggeven? Ach, de gemiddelde millennial – de toekomst zeg maar – ligt er niet wakker van.

terugblik op 2019
2019 was natuurlijk ook het laatste jaar van Windows 7, zie verderop (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/34339147@N03/3212519543)

Stilte voor de storm?

Wat 2019 vooral was, was een relatief ‘gezapig’ jaar als het gaat om technische ontwikkelingen. Geen spectaculaire nieuwe ontwikkelingen, maar vooral evolutie van bestaande technieken. De enorme sprongen aan snelheidswinst die processoren maakten is echt voorbij. Wel zie je dat fabrikanten steeds vaker kiezen voor meer processorkernen op een chip, om daarmee snelheidswinst te behalen. Ook de teloorgang van de traditionele x86-processor lijkt nu echt begonnen. Veel RISC-cpu’s presteren tegenwoordig dusdanig goed (maar veel energiezuiniger) dat x86 vooral iets lijkt te zijn voor het bedrijfsleven waar heel specifieke dingen nodig zijn. Voor met name mobiel gebruik is de RISC-processor (zoals die van ARM) al jaren gemeengoed. Apple wil – zo gaan de geruchten – uiteindelijk overstappen van Intel x86 naar ARM cpu’s. Wanneer dat gaat gebeuren? Afwachten.

Het doel telt, niet de weg

Er is natuurlijk een hoop gebeurd in 2019. Dit zijn gewoon wat dingen die mij opvielen en zijn bijgebleven. Het lijkt erop dat we in een soort stilte voor de storm verkeren. Windows is – zeker nu dit jaar het laatste jaar voor Windows 7 was – allang niet meer de vanzelfsprekende keuze als basis voor een computer. Het gaat er voor steeds meer gebruikers om dát je bepaalde taken op een systeem kunt uitvoeren. Niet meer hoe dat gaat, welk platform gebruikt wordt onder de motorkap. En dat is een mooie conclusie die we kunnen trekken uit deze terugblik op 2019.

En ach, nu de vrije winterdagen weer zijn begonnen, pak er dan eens een boek bij. Van Duuren Media heeft meer dan genoeg moois te bieden Over vele computergerelateerde onderwerpen en meer. Haal in 2020 nog meer uit je workflow. Rest mij verder niets anders dan je prettige Kerstdagen en een goed 2020 te wensen!

terugblik op 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.