Die aloude netwerkkabel heeft zo z’n voordelen. Want hoe mooi en handig Wifi ook lijkt en deels is, het kent ook z’n beperkingen. Maar wanneer wil je wel en wanneer juist niet draadloos aan de slag?
Wifi wordt steeds sneller. Op papier zijn de nieuwste ac-routers soms zelfs sneller dan een bekabeld netwerk. Maar vaak is dat schone schijn. Probleem met Wifi is dat de doorvoersnelheid erg afhankelijk is van de omstandigheden bij jou thuis. Ten eerste speelt de afstand tussen router en aan het Wifi-netwerk gekoppelde apparaat mee. Maar ook muren en vloeren (en het materiaal waar deze van gemaakt zijn) spelen een grote rol. Een houten vloer zal het Wifi-signaal makkelijker doorlaten dan een vloer van gewapend beton. En dan zijn er nog mogelijk storende buren en andere hoogfrequente zaken die roet in het eten gooien. Wil je constante en betrouwbare netwerksnelheden, dan is het beter om voor de aloude ethernetkabel te kiezen.
NAS en computer via kabel
Om bestanden van en naar een NAS over te hevelen is het zonder meer aanbevelenswaardig om tussen jouw pc of laptop en de router een kabelverbinding te gebruiken. En natuurlijk ook tussen router en NAS. Het overgrote deel van de routers is tegenwoordig Gigabit-capabel, wat realistische overdrachtssnelheden van tot zo’n 80…90 Megabyte per seconde mogelijk maakt. Dat haal je meestal bij lange na niet via Wifi! En juist de NAS waarmee vaak grote en (of) veel bestanden mee uitgewisseld worden profiteert dan enorm van een kabelverbinding met de zendende of ontvangende computer.
Kabelkwaliteit
Voor een Gigabit-netwerk – inmiddels toch al weer een tijdje de standaard – volstaan kabels vanaf CAT 5E. Die ‘categorie’ staat op de verpakking van de kabel vermeld, maar is ook afgedrukt op de kabel zelf. Nog mooier is een CAT 6-kabel, die is voorzien van wat extra afscherming. Inmiddels is ook CAT 7 verkrijgbaar, bedoeld voor 10 Gigabit netwerken. Nu nog geen norm voor thuisgebruik, maar over een paar jaar wellicht wel. Mocht je dus CAT 5E kabels hebben liggen: die zijn prima inzetbaar. Moet je nieuwe kabels gaan kopen, kies dan voor CAT 6 als een winkel deze op voorraad heeft. Maar 5E is een prima alternatief. Qua prijs maakt het overigens weinig uit. Kom je aansluitpunten voor kabels tekort, dan zijn er zogeheten Gigabit switches. Zeg maar een soort verdeelstekkerdozen. Je sluit één netwerkpoort van je router aan op de ingang van de switch. En voilá: van die ene poort maak je in een klap 8 aansluitingen. Of 16. Of nog veel meer.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.