Werken vanuit huis blijft voorlopig dankzij een maar voortwoekerend Covid de norm. Tijd om een blik op thuiswerken en ergonomie te werpen!
Als je de ruimte hebt in je werkkamer, heb je een goed bureau neergezet met een goede bureaustoel. Bezuinig niet op de bureaustoel en zoek ook niet het mooiste luie model uit. Je zit er urenlang in en hebt een stoel nodig die een actieve houding ondersteunt. Ook goed voor de gezondheid is een zit/stabureau. Een bureau dat je met een druk op de knop tot stahoogte kunt opkrikken en net zo makkelijk weer kunt laten zakken, zodat je staan en zitten achter je bureau afwisselt. Die afwisseling van zitten en staan houdt je lichaam actief en je spieren in betere conditie. Thuiswerken en ergonomie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Kortom…
Alsof het geld op de rug groeit. Het is niet de bedoeling om elke thuiswerker op kosten te jagen, maar zit je geregeld in online vergaderingen, dan is het laatste wat je wilt dat mensen steeds roepen dat je slecht verstaanbaar bent, of dat jouw microfoon door de moderator gedempt wordt omdat je galm veroorzaakt in de vergadering. Dit soort amateurisme wordt even getolereerd, maar na verloop van tijd is gehannes met beeld en geluid schadelijk voor je werk en voor je imago als professional.
Volg je alle adviezen in dit hoofdstuk op, dan geef je enkele honderden euro’s uit aan werken. Zonde van het geld. Liever geef je het uit aan vakantie, een nieuwe wielrenfiets of een paar heerlijke dinertjes. Dat is een goede afweging. Ook een goede afweging is de vraag: hoe lang wil je gezond en in goede conditie kunnen genieten van die vakantie, wielrenfiets en heerlijke dinertjes?
Derde deel werktijd
Je werkt een derde van de tijd die je wakker bent. Dat is veel. Je hebt dus in die ruim dertig procent van de tijd dat je wakker bent heel veel invloed op hoe vitaal je ’s avonds bent, maar ook op hoe vitaal je nog bent als die langverwachte zomervakantie eindelijk begint. Of nog verder weg: als je echt klaar bent met werken en nog veel meer van je wielrenfiets wilt kunnen genieten.
Verantwoordelijk
En al die uitgaven bepalen ook hoe serieus jij als professional wordt genomen door collega’s, werkgevers en opdrachtgevers. Dat is niet een verantwoordelijkheid die je van je afschuift richting werkgever: “Hij moet maar zorgen dat mijn werkkamer goed is…”. Ik hoor het collega’s zeggen. Een gezonde en professionele werkplek is jouw verantwoordelijkheid, ook als je in loondienst thuis werkt. Jij bepaalt de kwaliteit van jouw leven, maar ook hoe men jou als professional beschouwt en waardeert.
Bovenstaand fragment komt uit mijn boek Effectief thuiswerken en online vergaderen. Een interview met mij over dit boek vind je HIER op dit blog.
Natuurlijk draait het niet alleen thuiswerken en ergonomie, dat is maar een onderdeel van het grote geheel. In mijn nieuwe boek Effectief thuiswerken en online vergaderen duikt ik in deze ‘nieuwe’ manier van werken die voor velen een blijvertje zal blijken. Ik besteed aandacht aan onder meer communicatietools, beeld en geluid en software om mee samen te werken. Vanzelfsprekend worden Office 365 en Google Docs hierbij niet vergeten. Beide pakketten beschikken over een arsenaal aan tools die thuiswerken vereenvoudigen. En omdat we ook maar mensen zijn, werp ik ook een blik op de nu virtuele vrijdagmiddagborrel. Kortom: hét boek voor een ieder die nu – al dan niet noodgedwongen – thuis moet werken.

Victor Peters is docent-onderzoeker ICT & Creative Technologies aan een hogeschool en geeft lectures en workshops in binnen- en buitenland. Hij schreef ruim tachtig boeken over ICT, media en internet en blijft altijd zoeken naar nieuwe mogelijkheden om schijnbaar complexe technologie toegankelijk te maken voor een groot publiek. Zijn belangrijkste boodschap: ‘Programmeren is geen technisch vak, het is een creatief vak dat iedereen kan leren.’ De boeken van Victor vind je HIER.