Tien vragen over podcasts

Wat zijn dé 10 vragen over podcasts? En wat zijn de antwoorden?

1. Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsdocumentaire. Podcasts zijn gemaakt om op een moment te beluisteren dat het de luisteraar uitkomt. Op afroep dus. We kennen ‘op afroep kijken’ van Netflix, NPO Start en wat vroeger Uitzending gemist werd genoemd. Nu is er dus ook ‘luisteren op afroep’.

2. Wat is het verschil met radio?

Radio-uitzendingen worden op één moment uitgezonden, podcasts zijn altijd beschikbaar. Tegenwoordig worden overigens ook veel radio-programma’s aangeboden als podcast. Ook worden sommige podcasts op de radio uitgezonden.

3. Waar komt de naam podcast vandaan?

Pod komt van iPod, een apparaat van Apple van begin deze eeuw. Daar kun je muziek in digitale vorm op plaatsen, ook wel mp3 genoemd. Cast komt van broadcast, dat uitzenden betekent.

4. Waarom zijn podcasts populair?

Met Netflix en NPO Start begrijpen mensen dat wat met beeld kan, ook met geluid kan: luisteren wanneer jou dat uitkomt. Een andere factor is dat luisteren een rustpunt is na het bekijken van alle beeldschermen die we op een dag zien. Het tempo van een podcast is ook lager dan radio, en het is intiemer omdat je vaak met ‘oortjes’ luistert.

5. Wanneer luister je naar een podcast?

Luisteren in de auto (rijdend of in de file) en tijdens lichamelijke bezigheden (strijken, sporten, wandelen) zijn populair. Maar het kan ook op de bank, voor het slapen gaan en … (vul maar in).

6. Waarmee luister je naar een podcast?

Luisteren kan met een computer, maar de meeste mensen luisteren via hun smartphone of tablet. Wifi is vaak beschikbaar en is er geen wifi, dan is een data-abonnement (als onderdeel van je mobiele abonnement) tegenwoordig goedkoop. Op dat data-abonnement kun je overigens ook elders in Europa zonder meerkosten naar podcasts luisteren. Check je provider voor de landen.

Een podcast van een uur vergt 50 tot 100 Mb. Je kunt ook podcasts downloaden in je telefoon of tablet zodat je zonder internetverbinding kunt luisteren. Vaak doen podcastapp dat automatisch.

7. Wat heb je verder nodig?

Als je wilt luisteren naar een podcast via een smartphone of een tablet, heb je een app nodig. In Apple-apparaten zit standaard de app Podcast (paars), maar die is niet zo overzichtelijk. Voor Apple is Overcast een handige app. Als je hem hebt geïnstalleerd, kun je via de + rechtsboven een abonnement nemen op een podcast, zoals Upgrade van Van Duuren Media (lichtblauw logo). Alle abonnementen op alle podcasts zijn gratis. Voor Android-apparaten is Podcast Addict een fijne app, maar je kunt ook de podcastapp van Google proberen.

Geef bij het installeren van een app toestemming voor ‘meldingen’. Dan krijg je automatisch een seintje als er een nieuwe aflevering is. Dikwijls is dat elke week of elke maand. Sommige gratis podcastapps bevatten reclame, die je voor een paar euro per jaar kunt wegkrijgen.

Voor het beluisteren van podcasts op de computer is iTunes een populair programma. Daar kun je ook recensies kwijt.

8. Wat zijn leuke podcasts?

Als je nieuw bent op dit terrein, dan zijn de podcasts van Man met de microfoon en Echt gebeurd leuk om mee te beginnen. Ook de podcasts van De Kostgangers en MakersRadio bevatten mooie en spannende verhalen. De podcasts Bob, De brand in het landhuis en Laura H. hebben de afgelopen tijd hoge ogen gegooid.

Sommige hoofdstukken van het boek De Podcastprofessor (…leert je podcast luisteren en maken) van Peter de Ruiter bestaan ook als podcast. Daar zijn gesprekken met podcastmakers bij, maar ook tips voor podcasts van amateurs en professionals. Zoek in je app op Podcastprofessor. Onder de naam Luisterdoc publiceert De Ruiter wekelijks een nieuwe podcast over tal van onderwerpen in diverse genres.

Veel podcastapps geven ook suggesties voor interessante podcasts.

Klaar? Luisteren maar!

9. Hoe maak je een podcast?

Dat staat in het boek De Podcastprofessor. Peter de Ruiter geeft ook cursussen via Van Duuren Media. De volgende zogeheten boektraining is op 19 juni 2019. De kosten zijn  € 79,99, inclusief het boek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

10. Heb je een vraag over podcasts?

Mail je vraag naar mail@peterderuiter.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.