de wereldtijd in Excel

Tijdsverschillen berekenen in Excel

Handboek Excel 2021

Hoe laat is het op dit moment in – laten we zeggen – Shanghai? Tijdsverschillen berekenen in Excel is heel eenvoudig! In deze blogpost laat ik zien hoe je dat doet. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn Handboek Excel.

Met de functie NU van Excel kunt u ook rekenen, bijvoorbeeld om bij te houden hoe laat het aan de andere kant van de wereld is. Hiervoor telt u een aantal uren bij de huidige tijd op. In Sydney bijvoorbeeld is het acht uur later dan in Emmen (in de zomertijd). Eén uur komt overeen met 1/24 en voor acht uur nemen we 8/24. Dat tellen we op bij onze tijd.

1 Typ uw eigen woonplaats in C3.

2 Plaats eronder de formule:
=NU()

3 Typ de andere plaats in G3.

4 Typ in G4 de formule:
=C4+8/24

Meer tijdsverschillen

De formule geeft altijd acht uur later weer: het verschil tussen Sydney en uw woonplaats. Voor een andere stad vervangt u de 8 in de formule door het desbetreffende aantal uren. In bijvoorbeeld Nairobi is het twee uur later, daarvoor neemt u:

=C4+2/24

Ligt de stad die u kiest naar het westen, dan is het daar vroeger. In dat geval vervangt u in de formule de plus door het minteken. In bijvoorbeeld Paramaribo is het vijf uur vroeger, dan wordt de formule:

=C4-5/24

  • Op de website www.timeanddate.com vindt u het tijdsverschil met een groot aantal steden in de wereld.
wereldtijd in Excel
Zo weet u steeds hoe laat het aan de andere kant van de wereld is.

Als het in de andere stad na middernacht is, is het daar een dag later. Misschien vindt u het handig om de dag er ook bij te zien.

1 Typ hiervoor in cel C6 de formule:
=C4

2 Geef deze cel in het venster Cellen opmaken op het tabblad Getal via Aangepast de code: ddd d mmm.

3 Kopieer C6 naar G6.

  • Zodra u het werkblad met deze formules opent, wordt de tijd meteen bijgewerkt. Wilt u in het geopende werkblad de tijd bijwerken, druk dan tussendoor op de functietoets F9.

Met de functie NU kunt u ook een klok maken, zoals we beschreven in de blogpost Zelf een klok maken in Excel.

Handboek Excel 2021

Handboek Excel 2021

Microsoft Excel is het meestgebruikte programma voor rekenwerk en gegevens. Het is dan ook van belang om daar vlot mee te kunnen werken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. De nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma is Excel 2021, als onderdeel van Office 2021 en Microsoft 365. En daar past dit Handboek Excel 2021 vanzelfsprekend prima bij.

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.