Wat is in Adobe Illustrator de beste manier om tekst te omlijnen en hoe werkt 3D? Waarom heeft een ster geen middelpunt en hoe voeg je er dan zelf een toe? Illustrator heeft geen tintstalen: kun je die toch maken? Het boek InDesign, Photoshop en Illustrator – de beste tips en tricks van Jan Ris geeft de antwoorden op dit soort vragen. Dit nieuwe boek boordevol tips en tricks verschijnt omstreeks 24 juli 2017.
Na de twee tips voor InDesign hebben we nu twee tips voor Adobe Illustrator: het roteren van letters en tekst op een pad. (H.F.)
Tips voor Adobe Illustrator
Adobe heeft veel software onder haar hoede. Maar van veel programma’s zijn zij niet de originele makers. Illustrator hoort daar niet bij. Waarom heeft Adobe Illustrator gemaakt? In 1984 kwam het bedrijf met PostScript op de markt, een krachtige programmeertaal om pagina’s af te beelden, een zogenaamde PDL: Page Description Language. Adobe had software nodig om de flexibiliteit van het nieuwe PostScript te kunnen showen en dat werd Illustrator. Illustrator CC2017 is de eenentwintigste versie van de software.
Letters roteren
Je roteert een lapje tekst zoals je elk object roteert: met het dichte pijltje of met het Roteergereedschap. Je roteert dan het tekstobject en niet een woord of een letter ervan. Met het gereedschap ‘Tekst aanpassen’ kun je losse tekens binnen een tekstpad roteren, verschuiven en schalen. Dat gaat zo:
Kies het gereedschap en klik op een letter. Op elk van de vier selectiehoeken verschijnt een handle. Gebruik het rondje op het teken om te roteren. Klik en sleep het teken om het te kunnen verplaatsen binnen de groep tekens of gebruik daar het dichte stipje voor, linksonder. Het open stipje rechtsonder schaalt horizontaal en het stipje linksboven schaalt verticaal. Let op dat de typografie van de tekens, zoals spatiëring, basislijn, korps, hierdoor drastisch kan veranderen.
Tekst op je pad
Tekst maak je op twee manieren: als kadertekst of als tekst op een pad. De eerste maak je door met de tekstcursor een rechthoek te trekken, waarna de tekstcursor verschijnt en je je tekst kunt typen, plakken of plaatsen. Bij de tweede methode heb je twee keuzes.
De eenvoudige: klik met het Tekst-gereedschap op een lege plek op of naast het tekengebied. Je maakt daarmee een tekstpad en daarop typ je de (meestal korte) tekst. Voor een tweede regel moet je een return typen. De tweede keuze: teken een open of een gesloten pad, kies dan het tekst-op-een-pad-gereedschap en klik ermee op je pad. Selecteer daarna de tekst en pas de gewenste typografie toe. Daarna kun je de tekst langs het pad verplaatsen door met het zwarte pijltje de vorm te selecteren en te zoeken naar het verticale lijntje dat in het midden van de tekst zit. Klik-en-sleep dat lijntje langs je pad en je tekst volgt.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.