Tips voor Pinnacle Studio 19: Zoomen!

Dat je met Pinnacle Studio heel mooie videoproducties en diapresentaties kunt maken is bij velen al een begrip. Maar de manier waarop je tot zo’n mooi resultaat komt is niet altijd een eenvoudige zaak. Vandaar dat Bert Venema het boek Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate over dit professionele videobewerkingsprogramma heeft geschreven.
Deze maand geeft Bert een aantal extra tips om snel met Pinnacle Studio 19 Ultimate aan het werk te kunnen gaan. Deze vierde tip behandelt het ‘zoomen’ met foto’s in diapresentaties. (H.F.)

Tip 4 Zoomen

In Pinnacle Studio 19 kunt u een videofragment op verschillende manieren zoomen. De meest voor de handliggende is het effect Pan en Zoom te gebruiken. Dit effect is zeer bruikbaar bij te monteren van diapresentaties. In deze tip laat ik u zien hoe u een zoom maakt zonder dat de resolutie wordt beïnvloed. U hebt een clip op de tijdlijn van Studio geplaatst die u op een bepaalde plaats in het beeld wilt inzoomen. Selecteer de clip op de tijdlijn en klik met de rechtermuisknop, kies de optie Effect-editor openen. Klik vervolgens in de Effect-editor op de knop 2D-3D, gevolgd door de knop 2D editor CPU.

Het venster van de Effect-editor met de knoppen bovenaan het scherm.
Het venster van de Effect-editor met de knoppen bovenaan het scherm.

Selecteer in het venster aan de rechterzijde Instelling selecteren de optie Geen standaardwaarde. De afbeelding wordt nu in de oorspronkelijke grootte weergegeven. Nu schakelt u de keyframes in door knop met het ruitje aan te klikken.

Inschakelen van de keyframes, op de tijdlijn wordt helmaal links een ruitertje geplaatst.
Inschakelen van de keyframes, op de tijdlijn wordt helmaal links een ruitertje geplaatst.

Het gebruik van keyframes biedt de mogelijkheid om het moment waarop het zoomen moet starten en de snelheid van het zoomen te regelen. Het eerste keyframe bevat alle standaardinstellingen van het effect. Dit blijft zo tot het volgende keyframe.  Verplaats de afspeelkop naar de positie waar het inzoomen van het beeld moet starten. Klik op de knop Keyframe toevoegen/verwijderen. En er wordt op de positie van de afspeelkop een keyframe toegevoegd. Deze heeft nog steeds dezelfde instellingen als het eerste keyframe.

Een keyframe toevoegen aan de tijdlijn.
Een keyframe toevoegen aan de tijdlijn.

Nu verplaatst u de afspeelkop naar de positie waar het inzoomen moet stoppen. Als u een korte zoom wilt gebruiken houdt u de afstand klein tussen het nieuwe keyframe en de vorige. U hoeft nu niet eerst een nieuw keyframe toe te voegen. Doordat u nu de instellingen gaat aanpassen voegt Studio automatisch een nieuw keyframe toe op de positie van de afspeelkop. Nu wordt eerst de grootte van de afbeelding aangepast. Klik op de optie Grootte. Klik op het ‘hangslotje’ om de verhouding voor de hoogte en breedte te beveiligen. Plaats de cursor op de schuifbalk tot de cursor verandert in een dubbele pijl. Sleep deze pijl vervolgens naar rechts om de afbeelding te vergroten. In dit voorbeeld willen we de roofvogel groter in beeld brengen dus wordt ingezoomd totdat de vogel mooi is uitvergroot. U kunt ook een waarde invoeren voor de vergroting in de schuifbalk.

Vergroot de afbeelding zover dat het object waarop ingezoomd wordt groot genoeg is.
Vergroot de afbeelding zover dat het object waarop ingezoomd wordt groot genoeg is.

Staat de afbeelding niet in het midden van het beeld dan kunt u de positie van het ingezoomde object wijzigen. Klik op de instelling Positie en wijzig met de schuifbalk de positie X en Y zodanig dat het object in het midden wordt geplaatst.

De kop van de vogel is nu mooi in het midden gecentreerd met de optie Positie.
De kop van de vogel is nu mooi in het midden gecentreerd met de optie Positie.

Het terugzoomen naar de oorspronkelijke grootte vindt plaats in de omgekeerde volgorde. Klik tenslotte op de knop OK en de clip wordt aangepast in de tijdlijn. Klik op de knop Afspelen om het resultaat te bekijken.

Andere tips over het werken met Pinnacle Studio 19 kun je HIERHIER en HIER vinden. (H.F.)

2 gedachten over “Tips voor Pinnacle Studio 19: Zoomen!”

  1. Bedankt voor de uitleg. In mijn pakket (Pinnacle 19.5.1.401, deze week aangeschaft) kan ik nergens het ruitje vinden om keyframes in-/uit te schakelen. Is dit ergens in te stellen bij beeld oid? Alvast bedankt.

  2. Beste Geert,
    Ik ga er van uit dat u minstens de Plus of beter nog de Ultimate versie hebt aangeschaft, want dan hebt u de mogelijkheid om keyframes te gebruiken. En dan ziet u (in de laatste afbeelding hierboven) achter de tekst ‘2D Editor CPU’ een oranje ruitje staan. Door op dat ruitje te klikken activeert u de keyframe optie.
    Vervolgens kunt u met behulp van de keyframes op de tijdlijn de positie bepalen voor een keyframe. Succes. Groeten Bert Venema

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.