De Machines die kunnen Leren analyseren met Kunstmatige Intelligentie je foto’s en weten steeds beter wat er op die foto’s staat. Gezichtsherkenning is normaal, de Geleerde Machine herkent een hond of een kat, natuur of gras, een blauwe lucht, noem maar op. Elk zichzelf respecterend bedrijf is daar mee bezig. Google, Microsoft, Adobe en natuurlijk ook Facebook.
Je weet best dat ook Facebook je foto’s scant op inhoud. Als er mensen staan afgebeeld op een foto die je op Facebook plaatst, zet Facebook een vierkantje om het gezicht en vraagt je de persoon te taggen, te benoemen.
Maar Facebook gaat verder met het analyseren van een foto en slaat die informatie over die foto – de tags – op bij die foto. Een foto van een strand met ondergaande zon krijgt de tags: ocean, sky, cloud, beach, outdoor, nature en water. Dat die tags bestaan: natuurlijk helemaal niet vreemd. Elk bedrijf dat zich met dit soort technologie bezig houdt, doet dat. Dat je de tags die Facebook aan een foto toevoegt nu ook makkelijk kunt zichtbaar maken is nieuw.
Laat zien die tags!
Je kunt die tags die Facebook bij een foto opslaat heel makkelijk zichtbaar maken. Niet door tegen je computer te roepen Show me the Facebook Computer Vision Tags! (zo slim zijn de computers toch nog niet), maar door een een Chrome-extensie of Firefox Add-on in je browser te installeren. Je kunt de links naar de Chrome Extension en Firefox Add-on en meer informatie HIER vinden.

Als je die toevoeging in je browser hebt geïnstalleerd, zie je de extra informatie van Facebook over die specifieke foto. Leuk om te zien, handig misschien om te kijken wat voor trefwoorden Facebook bij een foto bedenkt. Die informatie kun je weer gebruiken bij het taggen van een foto voor een stockbureau. En als je er genoeg van hebt om die tags te zien, zet je de Chrome-extensie weer uit.
(Bedankt voor de tip, Ton F.)
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goede tip. hoe zou je die techniek voor bv Flickr kunnen gebruiken?