Transfer to Luminar Flex

Transfer to Luminar Flex

Luminar Flex is – eh – flexibel. Het werkt vanuit Lightroom Classic, Photoshop en Apple Photos. Je bewerkt er Tiff-bestanden mee en je kunt het vanuit Lightroom in Photoshop gebruiken als slim filter. Er is nog een andere manier om vanuit Lightroom de route naar Luminar Flex te nemen: Transfer to Luminar Flex.

Transfer to Luminar Flex

Als je vanuit Lightroom Classic naar Luminar Flex gaat, doe je dat meestal na de bewerkingen die je in Lightroom hebt gedaan. Je hebt een foto, die bewerk je eerst in Lightroom met de gereedschappen uit de module Ontwikkelen, waarna je de foto verder bewerkt in Luminar Flex. Na die bewerking keer je terug naar Lightroom, met een bewerkt Tiff- of psd-bestand als resultaat. Een alternatieve manier om met Luminar Flex aan het werk te gaan gaat uit van het onbewerkte Raw-bestand en gaat via Transfer to Luminar Flex.

Een onbewerkt Raw-bestand

Transfer to Luminar Flex
Kies vanuit de plug-in opties voor Transfer to Luminar Flex

Ga naar het Bestand-menu en kies daar bij de Plug-in opties voor Transfer to Luminar Flex: Bestand-menu > Plug-in opties > Transfer to Luminar Flex. De plug-in opent en je Raw-bestand wordt zonder bewerkingen in Lightroom getoond. Eigenlijk begin je dus helemaal opnieuw met het ontwikkelen van je foto.

De foto opent in Luminar Flex als een onbewerkt Raw-bestand.

Je kunt de foto te lijf gaan met een van de Looks en die daarna naar eigen smaak verder aanpassen. Bij deze foto koos ik voor AI Landscape Enhancer en voegde daarbij nog een extra Filter toe: RAW Develop. Bij RAW Develop paste ik de witbalans aan en haalde ik de Highlights en de Whites een beetje terug. Klik op Apply en je gaat weer terug naar Lightroom Classic. Daar zie je de Tiff die Luminar Flex heeft gemaakt.

De bewerkingen in Luminar Flex.

Handig?

Handig, deze manier van werken met Transfer to Luminar Flex? Mwah, ik weet eigenlijk niet waarom je hem precies zou willen gebruiken. Als je in Lightroom wilt blijven en gebruik wilt maken van de gereedschappen die je in Lightroom tot je beschikking hebt, is dit een beetje vreemde manier. Als je op deze manier wilt werken kun je dat net zo goed alleen in Luminar 3 doen. De gereedschappen in Luminar voor het bewerken van Raw-bestanden bieden niets meer dan die in Lightroom. Je gebruikt de plug-in om van die extra AI-mogelijkheden in Luminar Flex gebruik te maken. Ik gebruik Luminar Flex bovenop de bewerkingen die ik in Lightroom heb gedaan. Maar dat is mijn mening, misschien vind jij wel iets anders en vind jij Transfer to Luminar Flex wél enorm handig… Ik hoor het graag in de reacties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.