Twee keer zoveel betalen voor Lightroom voor wat meer cloudopslag?

Misschien is het paniek voor niets, misschien is het een vergissing van Adobe maar het lijkt erop dat Adobe van plan om de prijs voor het fotografielidmaatschap van Lightroom flink te verhogen. In de US lijkt Adobe bezig met een test voor een verdubbeling van de prijs. Pardon? Twee keer zoveel betalen voor Lightroom voor wat meer cloudopslag?

120 euro per jaar…

Op de fotografie-site PetaPixel stond gisteren een bericht met de titel Adobe’s $10,-fotografielidmaatschap is verdwenen van de site: goedkoopste is nu $20,- per maand! Sinds Lightroom in de Creative Cloud is beland klagen gebruikers – sommige gebruikers, moet ik zeggen – over de maandelijkse afdracht aan Adobe voor hun fotografielidmaatschap van Lightroom Classic. Ach, dat tientje in de maand, denk ik vaak, dat valt toch wel mee als fotografie een serieuze zaak voor je is. 120 euro per jaar, dat moet te doen zijn. Maar ik kan me ook weer indenken dat je liever software koopt, software waar je eigenaar van wordt.

240 euro per jaar?

Screendump overgenomen van PetaPixel.

Een aantal mensen zag, dat als ze naar de pagina van de lidmaatschappen van Creative Cloud gingen, ze niet meer de $10,- aanbieding kregen voor het fotografielidmaatschap, maar dat ze ineens $20,- moesten betalen. Ik citeer even uit het artikel op PetaPixel: Het $10-fotografielidmaatschap is voor veel klanten die de Creative Cloud-lidmaatschapspagina bekijken, ineens verdwenen. In plaats van $10 per maand voor 20GB aan opslag als het meest betaalbare abonnement, wordt alleen de $20 per maand met 1 TB cloudopslag aangeboden.Voor die prijsverhoging met 100% krijg je dus 1TB opslag in plaats van 20GB. Big Deal! Die aanbieding was er al tijden, maar als 2de keus.

Alternatieven voor Lightroom

Is dit een poging van Adobe om meer mensen met Lightroom CC aan het werk te krijgen, dat is tenslotte de oplossing van Lightroom/Adobe in de cloud. Mensen met 4TB aan foto’s houden die waarschijnlijk liever op hun harde schijven. Ik in ieder geval wel. Het is overigens nog helemaal niet zeker dat die prijsverhoging er gaat komen. Misschien is het een test, misschien is het een foutje op de site. Wie zal het zeggen? Nou, Adobe? Als je per jaar $240,- voor Lightroom moet gaan betalen, worden die alternatieven voor Lightroom zoals Luminar en zelfs Capture One steeds interessanter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.