Power users, gebruikers die in de frontlinie van moderne technologie staan, voelen zich soms slachtoffer van hun dorst naar de nieuwste technologie. Apparaten waar de diskdrive ineens verdwenen is, of de cd/dvd-drive is weggelaten, of waar de ‘gewone’ USB-poorten ineens vervangen zijn door één nieuwe USB-C-poort. Dat laatste is het geval bij de 12-inch MacBook van Apple. Slechts één USB-C-poort, die dan ook nog het apparaat van stroom moet voorzien. Maar nu, dik een half jaar later, kun je die ene poort uitbreiden met een variëteit aan andere poorten.
De 12-inch Macbook was een van de eerste laptops met een USB-C-poort. Op Computercreatief schreven we al eerder over USB-C. Het is mooie, moderne technologie, het probleem was dat het zo nieuw was, dat je op de MacBook vast zat aan die ene poort. Apple zelf had al wel wat uitbreidingen, zoals een USB-C- naar gewone USB-adapter of de adapter waarbij je middels HDMI een beeldscherm kon aansluiten, maar dat was niet genoeg. Nodig waren USB-C-docks of -hubs, die je apparaat van stroom konden voorzien, met plenty poorten voor harde schijven, een aansluiting voor een beeldscherm en bijvoorbeeld een kaartlezer. Die docks zijn er inmiddels. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat.
Plenty USB-C-docks en -hubs
Neem de Anker Premium USB-C Hub, die je voor $60,- bij Amazon kunt bestellen. In die hub zit een USB-C aansluiting waar je je poweradapter op kunt aansluiten, twee USB 3.0-poorten en een HDMI-poort. Er zijn meerdere leveranciers van hubs, zoals bijvoorbeeld de HyperDrive USB-C 5-in-1 hub, waar je ook weer je poweradapter op kunt aansluiten. Vergelijkbare specificaties heeft de Satechi Type-C Pass Trough USB Hub en allemaal redelijk geprijsd, veelal wat goedkoper dan wat Apple in de aanbieding heeft met meer mogelijkheden.
Belkin, de bekende leverancier van randapparatuur, heeft inmiddels ook de benodigde kabels voor USB-C. Deze kabels zijn betrouwbaar en zullen je USB-C-apparaat niet opblazen, zoals dat bij sommige kabels wel het geval is.
Extra Info • Hub of Dock? Het verschil tussen een hub en een dock is niet helemaal duidelijk. In deze blogpost gebruik ik hub en dock door elkaar. Een dock heeft meestal eigen stroomtoevoer, maar een powered-USB-hub heeft dat ook. Het is verwarrend. Als de leverancier zegt dat het een hub is, dan is het een hub en als het een dock is, nou, dan is het een dock.
Dell Docking Station WD15
Dell heeft ook een interessant USB-C-docking Station, de WD15, met drie USB 3.0-poorten, twee USB 2.0-poorten, een mini DisplayPort, VGA, HDMI, stereo output, audio in/uit en gigabit ethernet.
Als je Dell hoort denk je aan PC’s en Windows, maar dit docking station kun je naar het schijnt ook gebruiken voor je 12-inch MacBook. Op dit moment is het een van de meest complete USB-C-docks. Ik kocht er een voor mijn Dell XPS 15 Ik gebruik het dock om mijn Dell van stroom te voorzien, er hangen drie harde schijven aan, met een ethernet-kabel zit ie vast aan de Airport Express en de muziek van Spotify stroomt naar de speakers die aan het dock hangen. Middels de Mini DisplayPort heb ik er regelmatig het scherm van mijn 27inch iMac aan hangen! Ik heb het niet getest op een 12-inch MacBook, maar als het werkt is het een prachtig dock.
Zit je te springen om uitbreiding voor je 12-inch Macbook? Lees dan bijvoorbeeld dit verhaal bij TidBITS (in het Engels) of zoek zelf op USB-C-dock of -hub. Er is inmiddels keuze genoeg.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.