Universal Control beta

Universal Control blijkt beta

Sinds afgelopen maandag staan er voor zowel iOS/iPadOS en macOS updates klaar. Met daarin Universal Control, dat toch nog een beta blijkt te zijn.

Het lijkt erop dat Apple z’n hand flink overspeeld heeft met de aankondiging vorig jaar van Universal Control. De feature die naadloos werken tussen en met een Mac en iPad’s mogelijk moest maken werd steeds weer vertraagd. Het idee klonk echter simpel en ideaal: sleep content tussen iPad en Mac door simpelweg via muis en toetsenbord van diezelfde Mac je iPad te bedienen. Blijkbaar toch een moeilijker te realiseren concept dan de programmeurs van Apple vooraf hadden bedacht. En nu is Universal Control er dan eindelijk. Maar wel met een ‘catch’: het blijkt namelijk om een beta-versie te gaan. Lijkt ons verstandig daar niet ál te veel gebruik van te maken of op te vertrouwen. De kans op ‘gekkigheden’ of in het allerberoerdste geval een systeemcrash is immers aanwezig. Je kunt Universal Control op de iPad uitzetten door de app Instellingen te starten. Tik daarin onder Algemeen op Airplay en Handoff. Zet dan de na de update ingeschakelde optie Cursor en toetsenbord (bèta) uit. Zo kun je de optie nooit per ongeluk activeren vanaf je Mac.

Mac moet

Wat ook opvalt aan de huidige implementatie van Universal Control is, dat de truc niet werkt tussen twee (of meer) iPad’s. Je moet werken via een Mac als ‘host’. Niet heel logisch, want ook op een iPad kun je immers moeiteloos een muis en toetsenbord aansluiten. Sterker nog: dat is een van de verkoopargumenten die Apple steeds weer noemt. Kortom: er valt nog heel wat te sleutelen aan Universal Control voordat het optimaal werkt.

Nieuwe emoji

Nieuw na het updaten van iOS, iPadOS en (of) macOS is verder een berg aan nieuwe emoji. Altijd aardig, je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in iMessage, zoals Henny Temmink beschrijft in haar boek Ontdek iOS 15:

Start iMessage en tik in het vak onderaan en schrijf uw bericht. Als u emoticons (of emoji) wilt toevoegen, tik dan op de knop met de smiley. Zodra het toetsenbord Emoji verschijnt, ziet u dat bepaalde woorden een kleurtje krijgen. Tik op zo’n gemarkeerd woord en het wordt vervangen door de bijbehorende emoji. U verstuurt uw bericht met de knop Stuur, dat is de knop met een pijl omhoog.

Universal Control
In het bericht links zijn de woorden gemarkeerd waarvoor emoji beschikbaar zijn. Rechts ziet u het resultaat van de vervanging.

Universal Control

De knop Stuur In het berichtvak staat rechts de knop Stuur, tenminste, wanneer u een sms-bericht schrijft. Start u een iMessage, dan ziet u hier de knop Opnemen – een geluidsgolf in plaats van een pijl omhoog. Houd uw vinger op deze knop om een audiobericht op te nemen. Tik op de knop Afspelen om het bericht te beluisteren. Tik daarna op de knop Stuur als u het bericht wilt versturen of tik op het kruisje om het bericht te wissen. Gebruik de microfoonknop van het toetsenbord als u een bericht wilt dicteren. Zodra u in het berichtvak begint te typen, verandert deze knop in de knop Stuur. U ziet aan de kleur van de knop Stuur ook welk soort bericht u schrijft: de knop Stuur is blauw voor een iMessage en groen voor een sms- of mms-bericht.

Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek iOS 15

Ontdek iOS 15Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 15 te bieden. De auteur van het boek Ontdek iOS 15 doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 15 te halen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.