Het heeft na uitstel nog een flinke tijd geduurd, maar eindelijk kun je vanaf vanavond updaten naar iPadOS 16. Advies: wacht daar nog even mee.
iPadOS 16 krijgt als het gaat om de gebruikersinterface een flinke update. Voor het eerst in de geschiedenis van de tablet kan nu gewerkt wordt met vensters waar apps in draaien. Dat komt vooral goed van pas bij gebruik van muis en toetsenbord. En eventueel ook een externe monitor die nu beeldvullend en al voor serieus werk gebruikt kan worden. Toch is het niet alles rozengeur en maneschijn bij iPadOS 16. Wie goed kijkt naar het versienummer, ziet dat er na updaten naar iPadOS 16 eigenlijk versie 16.1 geïnstalleerd is op de iPad. Dat is niet voor niets, want eerder besloot Apple, na een regen van klachten over juist die nieuwe gebruikersinterface (officieel Stage Manager geheten), de uitrol een flink aantal weken uit te stellen. Of je nu dan iets werkbaars voorgeschoteld krijgt? Dát is afwachten.
Laat anderen die hete kastanjes scoren
De bediening van al het optisch mooie en in theorie praktische app- en vensterbeheer in iOS 16 bleek in de praktijk voor de meeste testers onlogisch te werken. Vandaar dat het mobiele OS op ‘t laatste moment terug moest naar de tekentafel. Ook nu zijn testers nog altijd niet vol lof over de nieuwe features. Maar Apple kan het zich niet veroorloven het besturingssysteem nog langer on hold te zetten. Vandaar dat we je aanraden ietwat terughoudend te zijn met het morgen direct installeren van iPadOS 16.1. De kans is groot dat er nog altijd gekkigheden inzitten waardoor jij niet lekker werkt met je tablet. Ook is er het risico dat er zo geconcentreerd is op de gebruikersinterface, dat beta-testers andere bugs onder de motorkap mogelijk gemist hebben. Wacht gewoon een week of wat en laat anderen de hete kastanjes uit het vuur halen, zouden we zeggen. Uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen, maar als jij je iPad voor meer serieus werk gebruikt dan is enige voorzichtigheid geen overbodige luxe.
Oudere iPad’s
Heb je een oudere iPad, eentje die niet draait op Mx (M1 of M2), dan heb je sowieso al een stuk minder haast met updaten. Oudere iPad’s krijgen namelijk maar een zeer beperkte vorm van Stage Manager en andere nieuwigheden. In dat geval kun je zonder stress wachten, extreem veel nieuws hoef je dan van 16.1 niet te verwachten. Kortom: geen stress, kijk lekker de kat uit de boom.
Geen nieuwe iMac
Een ander opvallend iets uit de stallen van Apple dit jaar, is dat er géén nieuwe iMac gebaseerd op een M2 is verschenen. Dat is vreemd, want qua laptops is het meeste inmiddels wél over naar de nieuwste SoC. Alleen de iMac heeft als opvallende outsider geen update naar een M2-versie gekregen. De Mac Mini moet – samen met een handjevol MacBooks volgens de geruchten wél nog een update krijgen, waarschijnlijk in november. Geruchten van insiders dat de iMac dit jaar wordt overgeslagen zijn inmiddels zeer sterk. Het blijft natuurlijk afwachten, maar het ziet er naar uit dat de iMac nieuw vernieuwd wordt. Of Apple daarmee heel voorzichtig afscheid aan het nemen is van de all-in-one desktop? De tijd zal het leren.
Mac Mini als alternatief
Mocht jouw iMac vanaf dit jaar niet meer ondersteund worden door macOS Ventura én blijkt er volgende maand daadwerkelijk een Mac Mini M2 uit te komen, dan kun je overwegen daarheen over te stappen. Het betekent wel dat je dan een 4K-monitor zult moeten aanschaffen als je dezelfde beeldkwaliteit wilt hebben als je oude iMac. Maar dat is een aanschaf die nog heel lang mee kan gaan. Onder de streep ben je met een Mac Mini (voor nu nog in de M1-uitvoering) een stuk goedkoper uit dan een iMac. Zeker als je voor de variant met 256 GB SSD kiest. Het systeem presteert exact hetzelfde als de iMax M1, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Ook het ruimteverschil tussen een iMac en de wel heel compacte Mac Mini met losse 4K-monitor is verwaarloosbaar. Je kunt je oude iMac-toetsenbord en muis gewoon met de nieuwe Mini blijven gebruiken. Zoals het er nu naar uitziet komt er mogelijk (eind) volgend jaar een iMac met M3. Echter: de prijs daarvan zou weleens fors hoger uit kunnen vallen dan wat we gewend zijn. En dat is dan weer te danken aan de ongunstige dollarkoers, duurdere fabricagekosten enzovoort.

Tot slot geldt dat macOS Ventura ook op de 24ste verschijnt. Kijk ook hier – net als wat updaten naar iPadOS 16 – even een week of wat de kat uit de boom, of wacht op de eerstvolgende versie achter de punt.
Ga je updaten naar macOS Ventura en/of iPadOS 16.1? Over alle vernieuwingen lees je in nieuwe boeken bij Van Duuren Media. In Ontdek macOS Ventura van Bob Timroff lees je alles over de vernieuwingen in macOS Ventura en leer je werken met alle mogelijkheden van macOS. In Ontdek van de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16 lees je alles over de vernieuwingen in iPadOS 16 en leer je werken met alle mogelijkheden van het iPadOS. Verder is er veel te vinden over iPadOS (en straks ook iPadOS 16) op ons blog.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.