Maandagavond rolde Apple updates uit voor zowel iOS als macOS. Opvallend was verder dat tevens updates verschenen voor een aantal ‘antieke’ apparaten.
Zoals het er nu naar uitziet hebben zowel macOS en iOS hun laatste updates voor de huidige versies gekregen. Vanaf – waarschijnlijk – eind september kun je voor zowel je Mac als i-apparaat nieuwe versies van de besturingssystemen daarvoor installeren. Met de update van deze week komt macOS uit op versie 10.14.6 en iOS op 12.4. Tegelijkertijd verschenen ook updates voor onder meer de iPad 2 en 3 alsmede de iPhone 4s. Het betreffen wat bugfixes en updates voor de GPS-software. Bijzonder, want deze apparaten zijn stuk voor stuk flink wat jaren oud en geen van allen draait op iOS 12. Netjes van Apple om ook deze oude apparatuur niet te vergeten!
Snel gegevens overzetten
De laatste update voor iOS 12 bevat vooral bugfixes en één nieuwigheidje. Je kunt vanaf nu razendsnel en zonder tussenkomst van een computer al je gegevens overzetten van een oude naar een nieuwe iPhone. Het is niet helemaal duidelijk of dat trucje ook werkt voor de iPad, maar dat zal de tijd leren. In ieder geval prettig, want voorheen moest je eerst een back-up naar cloud of computer maken; die stap kan voortaan overgeslagen worden. Wat niet wegneemt dat het zonder meer verstandig blijft om met enige regelmaat back-ups van je apparaten te maken natuurlijk. De update van macOS kent alleen bugfixes. Daarmee is Mojave nu op z’n meest stabiele punt aanbeland sinds de introductie vorig jaar.

Updates, updates, updates…
Eigenlijk blijven die upgradecycli die fabrikanten tegenwoordig hanteren best vermoeiend voor de eindgebruiker. Ja, we snappen dat je als verkopende partij steeds weer nieuwigheidjes moet hebben om mensen mee te verlokken. Anderzijds: zou het wat uitmaken als bijvoorbeeld Mojave gewoon drie jaar mee zou gaan en alleen veiligheidsupdates en bugfixes zou krijgen? Hoogstwaarschijnlijk niet echt. De komende versie van macOS krijgt allerlei nieuwigheden mee aan boord. Heel mooi, daarover is geen twijfel. Maar hadden die extra functies ook niet gewoon in de loop der tijd via de App Store als losse apps uitgebracht kunnen worden? Als je er als gebruiker dan behoefte aan hebt: hop, installeren maar! Indien niet, dan niet. Voor de reguliere software maakt de versie van het besturingssysteem meestal weinig uit: het doet z’n werk wel.
Rust
Nu gebied de eerlijkheid te zeggen dat de gebruikers van macOS nog altijd veel beter af zijn dan de Windowsgebruiker. Als je straks in september macOS Catalina (zoals de nieuwgeborene gaat heten) ben je niet verplicht om direct te upgraden. Je kunt nog heel lang van veiligheidsupdates blijven genieten. Zo zijn er nog hopen gebruikers die zonder een centje pijn op High Sierra draaien. Probeer dat maar eens met Windows. Ook bij de meeste Linuxversies zie je de grote upgradedruk veel minder. Kies je daar voor een zogeheten LTS ofwel Long Term Support versie, dan kun je – mits je ‘m op het juiste moment installeert – tot vijf jaar vooruit. En alle software draait gewoon op dergelijke versies, want bugfixes en beveiligingsupdates blijven gewoon binnenkomen. Het geeft een grote mate van rust. Het is niet voor niets dat bedrijven goud geld aan Microsoft betalen om alsjeblieft maar verlost te worden van die multi-jaarlijkse upgrade-waan. Voor een thuisgebruiker of kleine bedrijven zijn de met dergelijke licenties gemoeide bedragen helaas niet op te hoesten. Tenzij je dus overstapt naar een alternatief. Zoals we al eerder schreven: Windows 7-gebruikers moeten nu echt eens goed na gaan denken…
Meer weten over macOS? Dan heeft Van Duuren Media meer dan genoeg boeken over dit besturingssysteem voor je klaar staan. Bijvoorbeeld het boek macOS Mojave van Pieter van Groenewoud. Bij uitstek geschikt voor een ieder die net een nieuwe Mac heeft aangeschaft; alles rondom dit besturingssysteem wordt in klare taal uitgelegd. En natuurlijk wordt er achter de schermen al druk gewerkt aan titels over het nieuwe Catalina…

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.