Vage lens, Puntkleur en HDR in Lightroom.

Vage lens, Puntkleur en HDR in Lightroom

Al kregen de nieuwe versies van de verschillende Lightroom-apps maar heel weinig aandacht in de keynote van Adobe MAX 2023, toch was er hard gewerkt aan die nieuwe mogelijkheden in Lightroom (Classic en de mobile-varianten). In die nieuwe Lightroom-apps vind je Vage Lens, Puntkleur en HDR. Met Vage lens kun je delen van je foto onscherp maken, met Puntkleur pas je specifieke kleuren heel precies aan en HDR geeft je een duidelijke workflow voor het maken van HDR-foto’s op HDR-beeldschermen. Vage lens, Puntkleur en HDR in Lightroom, Lightroom Classic en Lightroom Mobile.

Vage Lens

Op je mobiele telefoon kon je allang vage achtergronden creëren, net alsof je een lens met beperkte scherptediepte gebruikte. In Lightroom kan dat nu met behulp van de mogelijkheden in het deelvenster Vage Lens. Met behulp van kunstmatige intelligentie kun je met Vage lens automatisch een kunstmatige dieptekaart maken op basis van wat er op de afbeelding te zien is. Hierdoor kun je het scherpstelpunt aanpassen en eenvoudig een beperkte scherptediepte creëren. De mogelijkheden die Vage lens biedt zijn een stuk uitgebreider dan die van je smartphone. Je kunt met een penseel het vage gebied aanpassen, je kunt verschillende ‘soorten’ bokeh gebruiken en nog veel meer.

Vage lens analyseert de foto.
Vage lens is klaar met de analyse. Met Hoeveelheid vervaging geef je aan hoe sterk de vervaging moet zijn.

Hoe je Vage lens kunt gebruiken zie je in onderstaande video van Julieanne Kost:

Puntkleur

De gele strepen in het T-shirt veranderen in groen met Puntkleur.

De nieuwe functie Puntkleur in Lightroom Classic geeft je nauwkeurige mogelijkheden voor het bewerken en aanpassen van kleuren. Je kunt Puntkleur gebruiken om aanpassingen te maken op basis van alle drie de kleurdimensies: tint, verzadiging en helderheid. Puntkleur vind je in het deelvenster Kleurenmixer, naast de uit eerdere versies bekende Mixer. Je kunt Puntkleur gebruiken voor het bewerken van de kleuren in de hele afbeelding, maar Puntkleur is ook beschikbaar bij de maskers die je in Lightroom kunt maken. In onderstaande video laat Julieanne Kost zien wat Puntkleur precies inhoudt en hoe je het toepast op een foto. 

HDR-workflow

In de nieuwe versies van Lightroom krijg je een naadloze HDR-workflow voor opname, import, bewerking op HDR-monitoren. Dit vereist eerder extra stappen vanwege beperkingen van SDR-schermen. (Ik heb geen HDR-scherm, ben ook niet zo bezig met HDR, maar voor HDR-liefhebbers is het mooi.)

Mooie vernieuwingen? Zeker wel. Vage lens is echt handig om het onderwerp van je foto wat meer te kunnen benadrukken, ook al heb je de foto niet geschoten met een lens die dat ook voor je kunt doen. Fijnslijpers die vinden dat je het allemaal in de camera moet doen, die doen dat dan maar. Net als het rechtzetten van een gebouw met Transformatie is dit iets wat je snel en goed kunt toepassen. En kijk nog even naar het filmpje van Julieanne Kost waarin ze die vervelende blauwe kleurzweem in sneeuw verwijdert met Puntkleur. Zoiets zoek ik al jaren!

Meer leren over Lightroom?

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

Meer tips en trucs voor Lightroom Classic:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.