Microsoft heeft bakzeil gehaald met het geforceerd updaten en vooral upgraden van Windows 10 systemen. Vanaf mei kunnen ook Home-gebruikers upgrades uitstellen zo lang ze willen en is het gedaan met geforceerde Windows-updates!
Bijzonder nieuws voor gebruikers van Windows 10: het is gedaan met de geforceerde updates en halfjaarlijkse upgrades van dit besturingssysteem. Niet alleen Pro-gebruikers kunnen via de uitstel-settings (die overigens gewoon beschikbaar blijven) profiteren van de nieuwe wind die waait bij de softwarefabrikant, ook gebruikers van de Home-versie kunnen opgelucht ademhalen. Voortaan verschijnt er bij hen eerst een melding dát er een upgrade beschikbaar is, samen met een link waarin je die upgrade kan installeren op een tijdstip dat het jou uitkomt. En om het feest helemaal compleet te maken wordt deze mogelijkheid aan de serverkant bij Microsoft zelf uitgerold. Wat betekent dat niet alleen de straks te verschijnen 1903-versie van Windows ervan profiteert, maar ook 1810 en zelfs 1803.
Uitstel van upgrades
Het lijkt erop dat Microsoft z’n lesje geleerd heeft na de ellende van ‘bestandenwisser’ en crashkampioen 1810. Dat zien we al meteen terug aan de voorzichtige planning van versie 1903 die naar nu blijkt pas eind mei uitgerold wordt. 1903 blijft ook veel langer dan gebruikelijk in de preview om grondig te worden getest ‘in het veld’. Samen met de mogelijkheid om updates tot 35 dagen uit te stellen (Home-versies) of nog langer in de Pro-versie én de uitstelmogelijkheden in zowel Home- als Pro zorgt dat voor een hoop rust op de werkvloer én thuis. Nooit zal je computer nog herstarten om een tijdvretende update – of erger nog een upgrade – in het midden van bijvoorbeeld een presentatie uit te voeren.

Doe lekker lang met een versie
De nieuwe update- en upgradepolitiek betekent ook dat je er in theorie voor kunt kiezen om een upgrade (ook wel bekend als feature update) pas aan het eind van supporttijd van een bepaalde versie te installeren. Een versie (zoals bijvoorbeeld 1803 of straks 1903) wordt 18 maanden ondersteund door Microsoft. Dus je zou in principe telkens anderhalf jaar zonder upgraden door kunnen komen. Wel geldt dat je tegen het eind van de ondersteuningsperiode van een versie alsnog overgezet gaat worden middels een feature-update. Hoever er voorafgaand gewaarschuwd wordt is nog niet duidelijk. Maar elk half jaar een riskante upgrade uitvoeren lijkt vanaf eind mei in ieder geval niet verplicht meer te zijn. En mocht je op de link voor het installeren van een feature-update geklikt hebben en je bedenken? Dan kun je de upgrade alsnog met 35 dagen uitstellen.
Gebruiker weer de baas
Het Windows-as-a-service pushmodel wordt dus eindelijk doorbroken. Het is nu afwachten of Microsoft deze mooie beloften daadwerkelijk waar gaat maken. En misschien toch niet stiekem upgrades die uitgesteld worden door gebruikers alsnog een beetje te pushen. Bijvoorbeeld door via reminders elke keer een mogelijke upgrade onder de aandacht gaat brengen. Als dat niet het geval is, wordt Windows eindelijk weer een normaal besturingssysteem waar gebruikers de baas over zijn. Helaas heeft het zo’n vier jaar moeten duren duren en heel veel klagende gebruikers gekost alvorens het zover was. Maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De nieuwe regeling zou in ieder geval kunnen zorgen dat verstokte Windows 7-gebruikers nu eindelijk ook over de streep worden getrokken.
Lees meer over Windows updaten en ernaar overstappen in Het Windows 10 overstap- en updateboek door Peter Kassenaar. Actueler dan ooit, want als je nog 7 gebruikt komt de overstap naar 10 met gestage schreden dichterbij. Meer over Windows-updates lezen? Daar hebben we op dit blog een speciale pagina voor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.