Vanuit Windows Photos een verhaal maken met Sway…

Vanuit de Windows Insider Hub kreeg ik de melding dat ik mijn herinneringen als interactieve verhalen kon gaan delen. De Windows Photos-app was nu geïntegreerd met Sway, waardoor ik, met mijn fotoherinneringen, slechts één klik verwijderd was een gepolijst, interactief verhaal. Sway – Zwaai – het zei me niks. Net zoiets als Spark van Adobe, waar je ook interactieve verhalen mee kunt vertellen? Ik ging naar Windows Photos, zocht een Album uit, scrolde naar beneden en klikte op Tell your story with sway en maakte een interactief verhaal.

We schreven al eerder over Windows Photos (Foto’s als je de Nederlandse versie van Windows draait) op dit blog. Lees het HIER en HIER nog maar eens na. Windows Photos maakt onder andere Albums van je foto’s. Albums zijn vaak foto’s die op één dag gemaakt zijn. Ik wilde graag zien hoe je zo’n album met Sway in een verhaal kon omzetten.

Om aan het werk te gaan met Sway moet je uitgaan van een album in Windows Photos. Het werkt als volgt:

  1. Ga naar een Album in Windows Photos.
  2. Scrol naar onder in het album. Daar vind je een aantal ‘knoppen’. De meest rechtse is Tell your story with Sway, Vertel je verhaal met Sway.
  3. Klik op die knop en je wordt naar de applicatie Sway gevoerd. De foto’s uit je Album wordt naar Sway geüpload, waarna je er in Sway mee aan het werk kunt.
Onderaan een Album vind je de 'knop' Tell your story with Sway.
Onderaan een Album vind je de ‘knop’ Tell your story with Sway.

Als je geen Sway op je Windows 10-computer hebt staan zul je die applicatie moeten downloaden vanuit de Windows Store.

Aan het werk in Sway

In de Windows Store wordt Sway omschreven als een app voor digital storytelling, het digitaal verhalen vertellen. In een Sway-verhaal kun je foto’s, tekst, filmpjes en links samenbrengen, die op een bepaalde manier vormgeven en uiteindelijk het verhaal met je lezers/kijkers delen. Als je de foto’s naar Sway hebt getransporteerd vanuit Windows Foto’s, staan de foto’s in de volgorde zoals ze in het album stonden en krijgt je Sway-verhaal de naam van het album. Ik ben er ongestructureerd mee gaan spelen. Ik zag dat je foto’s kon groeperen, op verschillende manieren en dat je er tekst bij kon invoegen.

Ik had besloten aan het werk te gaan met de foto’s die ik voor de Urban Photo Race had gemaakt en te proberen daar een interactief verhaal van te maken, zo goed en zo kwaad als het de eerste keer zou gaan. Ik voegde de foto’s van de verschillende thema-opdrachten bij elkaar en maakte er tekst bij. Sway begint met de volgorde uit je album, die je door je foto’s te verslepen eenvoudig aanpassen. Je krijgt ook tips tijdens het werken aan je verhaal.

Aan het werk in Sway...
Aan het werk in Sway…

Tijdens het ‘vormgeven’ van je verhaal kun je telkens met Play even kijken hoe het verhaal er uit gaat zien. Ingewikkeld is het niet en je kunt alles eenvoudig weer veranderen. Ik speelde er een uurtje mee en maakte een verhaal.

Delen van je verhaal

Je maakt zo’n verhaal niet voor jezelf, je maakt het om met mensen te delen. Ik wilde het verhaal graag integreren in deze blogpost, in WordPress om precies te zijn. Dat was nog niet zo eenvoudig. Ik kon het twitteren, op Facebook plaatsen, maar het integreren, écht integreren in deze blogpost, dat lukte me niet. Ik zocht op Google, maar vond geen oplossing. 

Dan maar via een link: het verhaal dat ik er mee maakte kun je HIER vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.