Paint loopt in Windows 10 op z'n laatste benen

Veel bekends uit Windows 10 verdwijnt

Met de komende september-upgrade van Windows 10 gaan veel dingen voorgoed verdwijnen. Iets om even in de gaten te houden.

Bij elke Windows 10 upgrade worden nieuwe dingen en functies toegevoegd. De komende september-upgrade valt echter ook op door onderdelen die gaan verdwijnen. Je hebt vast al vernomen dat het aloude Paint – ondanks de nog altijd enorme populariteit – een van de slachtoffers is. De vervanger is 3D Paint. Opvallend is verder dat de tool om images mee te maken bij de komende herfst sneuvelt. Vanaf dat moment ben je verplicht om alternatieve software in te zetten voor het maken van systeemimages.

Kies voor andere image software

Feitelijk worden beide net genoemde onderdelen nog niet definitief uit Windows verwijderd, maar de support en het onderhoud ervan stoppen. Bij een volgende upgrade zijn ze dus hoogstwaarschijnlijk écht weg. Maak je gebruik van de Windows tool om systeemimages mee te maken, dan moet je daar eigenlijk nu mee gaan stoppen. De kans bestaat dat gemaakte images na upgraden niet (makkelijk) meer terug zijn te zetten. Er zijn meer dan genoeg alternatieven voor het maken van images, zoals bijvoorbeeld het al eens eerder door ons besproken Macrium Reflect. Daarvan is ook een gratis versie beschikbaar die an sich al veel praktischer is dan de Windowstool.

TPM

Bijzonder is verder dat TPM-support gestopt gaat worden. Dat is apart, want Microsoft pushte fabrikanten voor de komst van Windows 10 juist heel erg om zo’n module in computers te bouwen. TPM staat voor Trusted Platform Module. Dit hardwareonderdeel wordt gebruikt voor onder meer encryptie (versleuteling) van gegevens en verbindingen. Na de herfst-upgrade blijft het onderdeel nog wel werken, maar worden niet meer ondersteund. In de eerstvolgende upgrade na de herfst wordt de software voor dit onderdeel definitief verwijderd. Of dit ook betekent dat laptops en pc’s voorzien van dit onderdeel in de problemen komen wat drivers betreft (en daarmee dus tamelijk kunstmatig verouderd worden) is even afwachten. Het is niet te hopen in ieder geval, want elke recente notebook – inclusief veel van wat nu in de winkels staat – beschikt over TPM.

En nu?

Veel van de in september verdwijnende functies vallen verder onder de noemer ‘niet echt interessant voor de gemiddelde thuisgebruiker’. Het betreffen veelal écht verouderde en (of) onveilige onderdelen die ofwel vervangen worden door iets beters. Of gewoon verdwijnen omdat vrijwel niemand er meer gebruik van maakt. Mocht je toch liever nog even de kat uit de boom kijken wat de komende upgrade in september gaat brengen én beschik je over Windows 10 Pro dan is het verstandig om nú over te schakelen naar de Business Branch upgrade-cyclus. Dat geeft je flink wat respijt; laat anderen de ongetwijfeld ook weer geïntroduceerde bugs eerst maar opruimen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.