Laatst las ik ergens dat we kunnen wachten op een grote catastrofe als en masse onze wachtwoorden worden gekraakt, waarna het hele internet instort. Zoiets. Een wachtwoorden-inferno. Denk je eens in: al je accounts zijn gehacked. Je kunt nergens meer in. Niet meer bij je Google-account, niet bij je Microsoft-account, bij Apple of Adobe. En dat allemaal omdat je voor al die accounts hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt. We schreven het al eerder: gebruik een password manager. Password Manager Dashlane werkt nu samen met Google aan een project om op Android-apparaten simpel en veilig in te kunnen loggen. Het heet Open YOLO.
YOLO staat voor You Only Login Once en het is een open source API-project bedacht door Google en Dashlane. API staat voor Application Interface, een ontwikkelbibliotheek voor het maken van apps, open source – open bron – staat voor software waar iedereen aan mee kan werken en die iedereen kan gebruiken in zijn of haar app.
Dankzij YOLO en een password manager kun je in de toekomst veilig en snel inloggen, zonder telkens je wachtwoord te moeten invullen.
Dashlane op Android
Iets dergelijk doet Dashlane al wel op een Android-telefoon, maar dat gaat lang niet altijd vanzelf. Op een desktop computer, in een browser gaat inloggen met een password manager als Dashlane vrij gemakkelijk. Een maal ingelogd bij Dashlane herkent Dashlane dat er inlognaam en wachtwoord moet worden ingevuld. Als de site bekend is, logt Dashlane vanzelf in, is het een nieuwe site dan maakt Dashlane een ingewikkeld wachtwoord aan, slaat dat op samen met je inloggegevens voor een volgende keer.
Op een Android-telefoon gaat dat tot nu toe anders. Als je bij een nieuwe site een inlog en wachtwoord moet aanmaken, kan dat niet automatisch met Dashlane. Die communicatie bestaat niet op Android tussen Chrome, apps en Dashlane. In de praktijk loop ik dan naar de desktopcomputer, maak daar met Dashlane een account voor die site en keer weer terug naar de Android-telefoon. Omslachtig. Voor het inloggen op bestaande sites is de communicatie wat beter. In Chrome lukt het soms wel en soms niet om met Dashlane in te loggen een app begrijpt nog niets van dat proces. Daar hebben we dus YOLO voor nodig.
Toekomst
YOLO moet er in de toekomst voor zorgen dat je op een Android telefoon makkelijk en veilig kunt gaan inloggen. Nu zijn er natuurlijk veel meer password managers. Omdat het een Open Source-project is kunnen ze meedoen aan/met en gebruik maken van de YOLO API. Nu is YOLO alleen nog gericht op Android, maar in de toekomst zal dat volgens de Dashlane community Manager Malaika Nicholas worden uitgebreid naar elk platform en besturingssysteem.
Hoe dat er in de toekomst uit gaat zien is afwachten. Dat het werken met wachtwoorden veiliger moet worden staat vast. Inloggen met een vingerafdruk, met je gezicht, met je iris, two-factor-authentication, allemaal pogingen om ons te behoeden voor een catastrofe waarbij niemand meer bij zijn of haar account kan komen.
Meer lezen over YOLO? HIER, HIER en HIER vind je wat artikelen over dit onderwerp.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.