Oktober is de Cybersecurity Awareness-maand. Wist jij het? Ik wist het niet… Het kan echter helemaal geen kwaad om je wat bewuster te zijn van je (on)veiligheid op internet. Veilig op internet: Laat van Duuren Media daar nu precies een aantal boeken voor hebben…
Hoe word en blijf je veilig op internet? Hoe surf je veilig over grote golven van ransomware, van phishing, van al die gevaren die je bedreigen? Echt ingewikkeld hoeft dat niet te zijn, een cybersecurity-expert hoef je niet te worden. Er zijn twee heel belangrijke dingen om je online aan te houden:
- Gebruik veilige wachtwoorden en gebruik voor elke dienst/service/site een ander wachtwoord.
- Gebruik twee-staps-verificatie.
(On)veilig online
We interviewden in september Andrew Dasselaar over zijn boek (On)veilig online. Hij verbaasde zich dat mensen geen twee-staps-verificatie gebruiken.’Wat ik heel raar vind is dat mensen geen twee-staps-verificatie toepassen waar dat je dat kunt doen. Door een combinatie van factoren stellen ze het niet in. Het is vaak lastig te vinden in een account en mensen onderkennen niet het statistische gevaar. Het wordt pas actueel als je het zelf meemaakt, als je gehacked wordt.’ Twee-staps-verificatie is een extra beschermingslaag voor een account, bijvoorbeeld die van Apple, Facebook, Adobe of Google. Je logt in met je wachtwoord en moet nog extra informatie verstrekken voordat je kunt inloggen.
Een wachtwoordmanager
Een boekje dat speciaal over wachtwoorden gaat is Pas op je passwords van Patrick Mackaaij. Heel veel mensen gebruiken maar een paar, makkelijk te onthouden, wachtwoorden. Dat is vragen om gehacked te worden. Er is een oplossing, hij schrijft: ‘De oplossing is al jaren onder handbereik: het is tijd om een wachtwoordmanager te omarmen. Als je eenmaal een wachtwoordmanager gebruikt is het minder werk én veiliger dan andere werkwijzen om wachtwoorden te onthouden. Pas op je passwords geeft je achtergrondinformatie over het waarom van een wachtwoordmanager. Inloggen op een wachtwoordmanager is zo gebeurd. Zeker op een smartphone, tablet of moderne computer waar je kunt inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.’
Twee-staps-verificatie
Ronald Smit en ik schreven een praktisch boek over online-veiligheid, dat – je raadt het al – Veilig online heet. Daarin leggen we uitgebreid uit hoe je twee-staps-verificatie kunt gaan gebruiken. Op dit blog vind je er ook een uitleg over. We schreven: ‘Wat doet twee-staps-verificatie? Eenvoudig gezegd bouwt het een tweede veiligheidslaag in als je iets aan je account wilt aanpassen of op een nieuw apparaat met je account wilt inloggen. Het is vergelijkbaar met het online-betalen via je bank. Daar voer je je wachtwoord in en als je een betaling gaat doen, moet je nog extra informatie geven, bijvoorbeeld met een code die je hebt gekregen via een sms op je mobieltje of met het apparaatje dat je van je bank hebt gekregen.’
Deze Cybersecurity-awareness-maand zullen Ronald en ik extra aandacht besteden aan dat veilige online-bestaan – veilig op internet – en publiceren we uit de drie boeken waarover we hierboven schreven.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goedendag redactie,
Ik weet dat jullie aandacht hieraan besteden, kan het niet anders met het inloggen op een site elke keer aan te moeten geven welke cookies er ingesteld mogen worden, je wordt hier zo moe van dat je (vooral als je wat haast hebt, en wie heeft dat van tijd tot tijd niet) alles maar accepteert (waarschijnlijk lopen op termijn de spamboxen hierdoor zo vol dat ander gewenst nieuws er niet meer doorkomt). Is hier geen algemene instelling voor te bedenken => 1 keer invoeren en het geldt voor iedere site die je bezoekt! Succes met jullie platform. Thijs Visser Meppel
Beste Thijs,
Maak gebruik van een dienst als LastPass, deze onthoud je wachtwoorden zodat jij dat niet hoeft te doen. Te gebruiken op de mobiel en PC.
Ga naar: https://www.lastpass.com/nl/
Waarbij dan vanzelfsprekend geldt dat je je LastPass-wachtwoord niet moet vergeten… :o)
Niet op de hoogte dat oktober een Cybersecurity Awareness-maand was. Natuurlijk zijn alle tips en informatie om veilig op internet te zijn welkom. Uitstekend dat jullie een blog erover schreven. Tegenwoordig vinden cybercriminelen nieuwe manieren om aan je gegevens te komen.