Vergeet de back-up van je smartphone niet (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/iphone-gebarsten-verbrijzeld-248906/)

Vergeet de back-up van je smartphone niet

We back-uppen wat af met z’n allen. Maar de smartphone wordt toch vaak als ondergeschoven kindje beschouwd wat dat betreft.

Eigenlijk moet je juist de gegevens van je smartphone regelmatig back-uppen. Het is immers een apparaatje dat gevoelig is voor vaschade, diefstal en verlies. Toch zie je nog vaak dat toestellen bomvol nooit elders bewaarde foto’s en video’s staan als het eens mis gaat. De tranen komen dan als het te laat is. Kortom: koppel die smartphone met enige regelmaat aan je computer en trek er een kopietje van. In het geval van op iOS draaiende toestellen is dat extreem simpel. Kwestie van aansluiten op de computer, waarna iTunes een complete kopie van het toestel trekt. Inclusief foto’s en alle andere zaken. Mocht je toestel defect raken, dan zet je de hele handel in een handomdraai terug op een nieuw toestel. Verder is het niet onpraktisch om foto’s ook met regelmaat van je mobiel naar je computer of NAS te verplaatsen. Dat scheelt een bak aan opslagruimte.

Android

Wat Android betreft is er geen universeel back-up programma als iTunes. Mogelijk heeft de fabrikant van jouw toestel iets bruikbaars meegeleverd voor het maken van een toestelkopie. Zo niet, dan zal je op zoek moeten naar een back-up app. Er zijn er voldoende in Google Play te vinden, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een back-up van al je gegevens op de SD-kaart in hetzelfde toestel. Lost nog steeds het probleem van verlies of diefstal niet op, maar je bent in geval van nood weer snel ‘back in business’. Verder geldt dat het gewoon verstandig is om regelmatig handmatig je foto’s te kopiëren (of verplaatsen!) van toestel naar computer. Het scheelt een hoop stress. Het is nooit leuk om een smartphone te verliezen, maar het leed is dan tenminste nog een beetje te overzien. Bewaar sowieso nooit onmisbare documenten alléén op je smartphone. Dat is vragen om problemen. Heb je een unieke foto gemaakt, of bijvoorbeeld een zeer belangrijke aantekening, mail deze dan direct naar jezelf. Dat geldt voor zowel Android als iOS natuurlijk.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.