Verkenning Pinnacle Studio 19 Ultimate (2)

9789059408791Dit is het tweede deel van hoofdstuk 1 uit het boek van de maand november Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate van Bert Venema. Het behandelt de werkwijze in Pinnacle Studio 19, de interface en de menu’s. In dit deel komen de menu’s Bestand en Bewerken aan de orde.
Bert zette voor ‘fans’ van Pinnacle Studio ook nog een link naar een introductievideo van Pinnacle Studio 19 op de Facebook-pagina van ComputerCreatief. Je kunt de video HIER vinden.
Het eerste voorproefje van hoofdstuk 1 vind je HIER, het derde HIER en hier vierde HIER
(H.F.)

De menubalk

Zodra u Pinnacle Studio 19 opstart verschijnt het hoofdvenster. Dit kan het venster Bewerken zijn, maar ook het venster van de bibliotheek. Pinnacle Studio start op met het venster waarmee u vorige keer hebt afgesloten. In deze paragraaf gaat het voornamelijk om de werking van de opties in de menubalk.
Boven het hoofdvenster bevindt zich de menubalk met de opties Bestand, Bewerken, Instellingen, E-winkel en ?. Elk van deze menuopties beschikt over onderliggende opties.

Het menu Bestand

De eerste menuoptie is Bestand. In dit menu bevinden zich alle opties die betrekking hebben op de bestanden waarmee u werkt. De optie Nieuw geeft een submenu met twee keuzes: het starten van een nieuwe Film en het aanmaken van een nieuwe Schijf. Door de optie Openen aan te klikken verschijnt het bestandenvenster waaruit u een eerder opgeslagen film- of schijfproject kunt openen.

De menubalk met de geopende menuoptie Bestand.
De menubalk met de geopende menuoptie Bestand.

Als u de optie Recent aanklikt verschijnt een lijst met de eerder opgeslagen bestanden. U klikt op het bestand waarmee u wilt gaan werken en het wordt in het venster Bewerken geopend.
U slaat uw film op door op de optie Film opslaan te klikken, het bestand wordt met de huidige naam opgeslagen. Met de optie Film opslaan als verschijnt het bestandenvenster en kunt u een naam opgegeven voor het te bewaren filmbestand. Bent u met een schijfproject bezig, dan worden beide opties gewijzigd in Schijf opslaan en Schijf opslaan als.

Projecten
Een film of schijf die wordt bewerkt in het venster Bewerken wordt binnen Pinnacle Studio benaderd als een project<$I[]Project>. Alle handelingen die u verricht binnen het project, zoals scènes trimmen, overgangen en effecten toepassen en wat u nog meer hebt toegepast op de film of schijf, wordt opgeslagen in het projectbestand, met de extensie .axp. Een projectbestand bevat dus niet alle media die u in het project gebruikt, maar wel de locatie, gebruikte instellingen en overige montage-informatie. Wanneer u met het film- of schijfbestand op dezelfde computer blijft werken, zult u veelal niet meer nodig hebben dan dit projectbestand.
Het kan echter voorkomen dat u het project wilt archiveren of op een andere computer verder wilt bewerken. Dan kunt u het projectbestand opslaan als pakket. Daarbij worden niet alleen de projectgegevens opgeslagen, maar ook de bronbestanden. Het totale pakketbestand is daardoor veel groter en het wordt opgeslagen met de extensie .axx. U maakt een pakketbestand door de optie Sla film op als pakket.

Opslaan van een project als pakketbestand.
Opslaan van een project als pakketbestand.

U opent een pakketbestand door de optie Openen te kiezen, gevolgd door het selecteren van het pakketbestand met de extensie .axx. Het bestand wordt dan geopend en opgenomen in de bibliotheek. U sluit een film- of schijfproject af door de optie Film afsluiten aan te klikken.

Studioprojecten importeren
Met de optie Vorige Studio-projecten importeren kunt projectbestanden importeren die zijn gemaakt met vorige Studio-versies. Alle parameters worden dan automatisch geconverteerd naar het Studio 19-formaat. Selecteer, nadat u de optie hebt aangeklikt, uit het bestandvenster het projectbestand met de extensie .stx.

Importeren van bestanden gemaakt met vorige versies van Studio.
Importeren van bestanden gemaakt met vorige versies van Studio.

Op dezelfde manier kunt u projecten die u hebt gemaakt met de Apple iPad importeren en verder bewerken. U kiest dan de optie Projecten van Studio-app voor iPad selecteren.
Door op de optie Importeren te klikken wordt de Studio Importer geopend, zie het volgende hoofdstuk. De optie Snelle import maakt het mogelijk video- en audiobestanden op een snellere manier te importeren dan met de importer.

Exporteren
Naast het starten van de optie Exporteren in het venster Bewerken kunt u ook de optie Exporteren in het menu Bestand aanklikken. Het venster Exporteren wordt dan geopend. Met de optie Schijfbeeld branden kunt u op een snelle manier losse bestanden op een schijf branden. U selecteert de bestanden die u wilt branden klikt de optie Schijfbeeld branden aan. Er verschijnt een venster waarin u de selectie nog kunt aanpassen door bestanden te verwijderen. U kunt er ook voor kiezen om de inhoud van een hele map of een ISO-bestand te branden. Dit selecteert u in het keuzevenster Van. In dat geval kiest u de map door op het mapsymbool te klikken. U geeft de schijf een naam en klikt op de knop Branden starten. U kunt met de optie Exporteren eveneens bestanden naar de cloud kopiëren.

Het venster Bestanden op schijf branden.
Het venster Bestanden op schijf branden.
Het menu Bewerken

Om een bewerking ongedaan te maken klikt u op de optie Ongedaan maken uit het menu Bewerken of u drukt op Ctrl+Z. De laatste handeling die u hebt gedaan wordt teruggedraaid. Mocht u zich echter bedenken, dan kunt u de laatste handeling die u ongedaan hebt gemaakt weer herstellen door op de optie Opnieuw uitvoeren uit het menu Bewerken te kiezen of door op de toetsen Ctrl+Y te drukken.
Met de opties Knippen, Kopiëren en Plakken uit het menu Bewerken kunt u geselecteerde videoscènes, of andere mediaclips op de tijdlijn verwijderen, vermenigvuldigen en verplaatsen.

Meer lezen? Koop dan het boek bij de uitgever of je favoriete (online)boekhandelaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.