Het wordt weer warmer, ook voor je laptop. Een beetje extra koeling kan dan ook geen kwaad!
Op zwoele zomerdagen krijgt ook je laptop het behoorlijk warm. Beginnen de fans van je systeem toch wel heel erg veel lawaai te maken en blijven ze langdurig op toeren dan is het tijd voor extra koeling. Een laptop is dankzij z’n zeer compacte bouw extra gevoelig voor oververhitting, zeker in vergelijking tot een traditionele pc. Bovendien zou je in een gewone pc nog bijvoorbeeld een extra ventilator kunnen plaatsen (meestal is daar wel ruimte voor), in een laptop is dat onmogelijk. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing in de vorm van een laptop koelplaat. In feite is dit een ‘plank’ met daarin een of meer ventilatoren. Je zet daar je laptop bovenop en na het aansluiten van een voedingsspanning – meestal via een USB-aansluiting – ontstaat een verkoelende luchtstroom.
Paar graden
Het trucje werkt echt, zo constateren we al jarenlang elke zomer weer. Via een tool als Harddisk Sentinel kan onder meer de schijftemperatuur via een pictogram op de Systeemwerkbalk in de gaten gehouden worden. Het verschil in temperatuur tussen een in- en uitgeschakelde koelplaat bedraagt al snel een paar graden Celsius. Een goede zaak, want juist harde schijven in laptops krijgen het qua temperatuur vaak flink voor hun kiezen. En ’s zomers kan die paar graden net het verschil tussen oververhitting en warm betekenen.
Check
Meestal kan in de gemiddelde computerzaak gekozen worden uit meerdere modellen koelplaat. Kies bij voorkeur een wat steviger exemplaar met een metalen plaat. Kost (soms) net wat meer, maar je hebt er uiteindelijk langer plezier van. Controleer ook of de gebruikte ventilatoren over kogellagers (ball bearing) beschikken. Zonder kan ook, maar dan zit je na een paar maanden intensief gebruik vaak met ‘rammelende’ fans opgescheept. Irritant.
USB
Blijft over de voeding. Veelal worden de koelplaten gevoed via een USB-plug. Het is natuurlijk erg verleidelijk (en vrij logisch) om deze in een vrije USB-poort van je notebook te prikken. Toch is het handiger om voor een aparte netadapter – dat mag bijvoorbeeld een USB telefoonlader zijn – te kiezen. Ten eerste leveren de meeste laptops niet bijster veel vermogen via USB. Een koelplaat zou dus tot storingen bij andere aangesloten USB randapparatuur kunnen leiden, zoals bijvoorbeeld een externe harde schijf. Dat wil je natuurlijk niet! Los daarvan zijn er ook steeds meer laptops die over een laadfunctie via USB beschikken. Ofwel: als je je laptop uit zet blijft er spanning op de USB-poort(en) staan. Daardoor blijven de fans in de koelplaat draaien. Behalve dat daardoor de batterij van je computer langzaam wordt leeg getrokken levert het ook onnodig slijtage aan de fans op. Kortom: een losse adapter is wel zo handig, zeker voor stationair gebruik thuis.
Voorbeelden van laptopkoelers ziijn de BELKIN CoolSpot Anywhere Ultra, de COOLERMASTER Notepal U2 Plus Zwart en de TRUST GNS-102.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.