Verlichting en webcam voor thuiswerkers

Verlichting en webcam voor thuiswerkers

Om niet als een soort Yeti in een schaduwwereld te zitten is het zaak  eens te kijken naar verlichting en webcam voor thuiswerkers. Of beter: de combinatie daarvan. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn boek Effectief thuiswerken en online vergaderen.

Het is misschien niet iets waar je direct over nadenkt. Maar wat zeker als technisch aspect aandacht behoeft, is de verlichting in je werkkamer. Net als de nieuwslezer op tv, wil je ook dat jij goed zichtbaar bent voor anderen. Je wilt dus niet lijkbleek overkomen, omdat je iets te witte lampen hebt. Of andersom: wegvallen in de achtergrond door gebrek aan verlichting.

Je wilt ook niet in een permanent flikkerend licht zitten, dankzij led- of tl-lampen. Beide soorten verlichting kunnen vervelende flikkering geven omdat de frequentie waarmee dat licht brandt – ik zal je niet met technische details vermoeien – bijna synchroon loopt met de framerate van een videostream. Wat je ziet is flikkering in het videobeeld. Kijk je daar langere tijd naar, dan wordt dat behoorlijk irritant en niet minder amateuristisch.

Wég met die flikkeringen

Door de juiste verlichting op te hangen of neer te zetten, voorkom je dit. Zo’n bureaulamp aan een vouw-zwenkarm kost ongeveer twee tientjes en werkt prima. De inmiddels alweer ouderwetse spaarlampen doen hierin goed werk. Deze voorkomen flikkering en zijn in warme en koude kleuren te koop. Een spaarlamp met daglichtkleur (5000 tot 6500 kelvin) is een prima aanschaf. Hoe hoger dit getal, des te witter (of eigenlijk blauwer) het licht is. Lampen van 3200 kelvin geven warmer licht. Heel gezellig, maar minder geschikt voor verlichting voor een webcam.

Verlichting en webcam
Kelvin zegt iets over de lichtkleur, lumen over de lichtsterkte. Cool daylight is een mooie beschrijving van het licht dat je zoekt voor een webcam.

Schijnt het licht te direct in je gezicht, dan krijg je lelijke schaduwen en schittering. Een velletje printpapier voor de lamp doet wonderen; het zorgt voor prima diffuus licht. Let wel op dat het papier voldoende afstand van de lamp heeft, zodat het niet te heet wordt.

Studiolamp

Voor circa 80 euro schaf je een studiolamp aan die op allerlei manieren jouw kamer of jouw werkplek kan verlichten. Deze staat op een statief en is overal te plaatsen. Een wit scherm zorgt voor diffuus licht. Hoe de zon nu ook in kantoor schijnt, je kunt er altijd goed verlicht bij zitten.

Effectief thuiswerken en vergaderen

thuiswerken en ergonomieIn mijn nieuwe boek Effectief thuiswerken en online vergaderen duik ik in deze ‘nieuwe’ manier van werken die voor velen een blijvertje zal blijken. Ik besteed aandacht aan onder meer communicatietools, beeld en geluid en software om mee samen te werken. Vanzelfsprekend worden Office 365 en Google Docs hierbij niet vergeten. Beide pakketten beschikken over een arsenaal aan tools die thuiswerken vereenvoudigen. En omdat we ook maar mensen zijn, werp ik ook een blik op de nu virtuele vrijdagmiddagborrel. Kortom: hét boek voor een ieder die nu – al dan niet noodgedwongen – thuis moet werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.