Vernieuwingen in Lightroom Classic 9.3

Vernieuwingen in Lightroom Classic 9.3

Advertentie

Er is hard gewerkt bij Adobe aan de updates voor Lightroom Classic, Lightroom (mobile), Photoshop en de diverse varianten op de iPad en op Android. Er is veel te vertellen en dat doen we in verschillende blogposts. Vandaag over (een deel van) de vernieuwingen in Lightroom Classic versie 9.3.

Er zijn de verwachte vernieuwingen en verbeteringen, zoals ondersteuning voor nieuwe camera’s, nieuwe lensprofielen en snelheidsverbeteringen. Wat die snelheidsverbeteringen betreft: scrollen door je foto-grid is sneller, zoeken is sneller. De schuifregelaars in de module Ontwikkelen reageren beter. Daarnaast is er een nieuw icoontje voor Lightroom Classic, met de letters LrC, zodat je hem beter kunt herkennen. Dat zijn zo’n beetje de dingen die je verwacht bij een update van 9.2 naar 9.3. Er is echter meer: er zijn leuke nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het veranderen van lokale kleuren met de Hue-schuifregelaar.

De Hue-schuifregelaar

Selecteer met het penseel de blauwe trui…

Soms wil je een specifieke kleur van een onderwerp/voorwerp veranderen. Dat kan nu vrij eenvoudig met het veranderen van de Kleurtoon van een onderwerp dat je hebt geselecteerd. De stappen zijn eenvoudig:

  1. Je selecteert alles waarvan je de kleurtoon wilt aanpassen. Ik gebruikte in dit voorbeeld het penseel om de blauwe trui te selecteren/maskeren.
  2. Check je selectie door de letter ‘o’ te toetsen. Je ziet dan de selectie die je hebt gemaakt. De selectie is hier groen gekleurd. Toets weer de ‘o’ om de selectie niet meer te zien.
  3. Schuif nu met het schuifje bij het Kleurtoon-gereedschap. Het bovenste balkje laat zien welke verschuiving je gaat maken. Het onderste balkje toont de oorspronkelijke kleur.
Van een blauwe naar een rode trui met Kleurtoon aanpassen.

Eenvoudig: van een blauwe naar een rode trui!

Voorinstellingen

Standaardwaarden voorinstellingen in Lightroom Classic 9.3.

In de vorige versie van Lightroom Classic kon je voor elke camera een standaardinstelling kiezen bij het importeren van je foto’s, in deze nieuwe versie – 9.3 – heeft het ontwikkelteam van Adobe nog wat extra mogelijkheden toegevoegd. Als je bij je Voorinstellingen gaat kijken zie je daar een nieuw rijtje voorinstellingen. Bij Standaardwaarden zie je negen verschillende combinaties van Profielen/Lenscorrecties/Ruisreductie.

Naast deze nieuwe Voorinstellingen kun je nu een ISO-voorinstelling maken die ‘adaptief’ is: een ISO-adaptieve voorinstelling. Adaptief wil zeggen, dat Lightroom automatisch een bepaalde hoeveelheid ruisreductie toepast op bepaalde ISO-waarden. Daartoe moet je eerst zelf bij twee verschillende foto’s een specifieke ruisreductie instellen. Ik heb mijn Fujifilm X-H1 op Auto-ISO staan, waarbij de camera de keuze heeft tussen 200 tot en met 1600.

  1. Om die ISO-adaptieve voorinstelling te maken stel je eerst de ruisreductie in van een foto geschoten met ISO 200.
  2. Vervolgens kies je de ruisreductie die een foto geschoten op 1600 moet hebben.
  3. Dan selecteer je beide foto’s (allemaal nog steeds in de module Ontwikkelen) en klik je op het +-teken bij de Voorinstellingen.
  4. Omdat je twee foto’s hebt geselecteerd kun je onderin die dialoog kiezen voor het maken van een ISO-instelling: ISO-adaptieve voorinstellingen maken. Geef de voorinstelling een duidelijke naam (bijvoorbeeld, in mijn geval, ISO-adaptief 200-1600) en klik op Maken.
ISO-adaptieve voorinstellingen maken.

Klaar. Als je nu een foto hebt met een tussenliggende waarde bijvoorbeeld ISO 800, dan past Lightroom hier ook een tussenliggende ruisreductie toe. Als je bij ISO 200 Luminantie 0 hebt gekozen en bij ISO 1600 voor Luminantie 42, dan krijgt een ISO 800 een Luminantie ruisreductie van 30.

ISO-adaptieve voorinstelling toepassen tijdens het importeren van je foto’s.

Je kunt die ISO-adaptieve voorinstelling tijdens het importeren toepassen, bij de importinstellingen en natuurlijk ook tijdens het ontwikkelen van een of meer foto’s. Onthoud in ieder geval dat die ISO-adaptieve voorinstellingen gelden voor de camera waarmee je hem hebt samengesteld. Dus als je twee of meer verschillende camera’s hebt, dan moet je voor die camera’s eigen ISO-adaptieve voorinstellingen maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.