Luminar Flex 1.1.0

Vernieuwingen in Luminar Flex 1.1.0

Dat we enthousiast zijn over Luminar Flex schreven we al eerder op dit blog. Want wie wil dat nu niet: gebruikmaken van de moderne mogelijkheden van Luminar en toch lekker in Lightroom Classic blijven werken? Ik in ieder geval wel en ik geloof velen met mij. Anyway, er is een update van Luminar Flex 1.1.0, die nu ook de vernieuwingen heeft van de laatste versie van Luminar 3.

Tiff en geen Raw!

Luminar Flex biedt de mogelijkheden van Luminar, maar dan als plug-in voor Lightroom Classic, Photoshop en Apple Foto’s (dat laatste natuurlijk alleen op de Mac). Vanuit Lightroom Classic maak je een Tiff-bestand, wat je vervolgens in Luminar Flex bewerkt. Je werkt in Luminar Flex dus met Tiff niet met Raw, waarbij je wel voor de hoogst mogelijke Tiff-kwaliteit moet kiezen: 16 bits en ProPhoto RGB.

Verbeterd AI-filter

De belangrijkste vernieuwing in Luminar Flex 1.1.0 is het verbeterde Accent AI 2.0-filter, dat wel al in Luminar 3 zat. Met dit filter verbeter je snel met één schuifregelaar een foto op het gebied van kleur, contrast, hoge lichten en schaduwpartijen. Het filter herkent bijvoorbeeld of er een persoon de op de foto staat en houdt daarbij bijvoorbeeld rekening met de huidtinten. De omgeving kun je flink ‘oppompen’ qua kleur, maar de huidtinten blijven gespaard van oververzadiging.

Looks en Filters

Luminar Flex 1.1.0
De interface van Luminar Flex. Hier is bij de Looks gekozen voor Portrait. Dan krijg je allerlei verschillende Looks voor het bewerken van portretten. Hierbij koos ik voor Female Portrait, met nog wat extra Filter-aanpassingen.

Nog even over de interface van Luminar Flex: je hebt de Filters en je hebt de Looks. De Filters zijn de basisgereedschappen waarmee je een foto bewerkt. Daar zitten de gereedschappen bij die je kent uit Lightroom Classic, zoals het aanpassen van de witbalans, bewerken van de hoge lichten en schaduwen, Clarity en Verzadiging verhogen en verlagen enzovoort. Daarnaast heb je de specifieke Luminar Filters als het Accent AI-filter en de AI Sky Enhancer. Luminar Flex komt daarnaast standaard met een aantal Looks. Een Luminar Look kun je vergelijken met een Preset (Voorinstelling) in Lightroom Classic. Looks heb je in soorten en maten. Een Look is samengesteld uit een aantal Filters, die samen een bepaald effect aan een foto geven. Luminar Flex komt met een aantal Looks voor bijvoorbeeld Landschappen, Portretten, voor Zwartwit enzovoort.

Met één klik…

Met een Look geef je in één klik een foto een bepaald uiterlijk. Die Look staat in eerste instantie op 100%, maar met een schuifregelaar kun je het effect van het Filter verminderen. Neem de Look AI Landscape Enhancer. Deze Look bestaat uit verschillende Filters, Sky Enhancer, Accent AI, Foliage Enhancer enzovoort, met verschillende instellingen van die Filters. Met één klik op die Look geef je je foto een bepaald uiterlijk. Ben je niet helemaal tevreden, dan kun je aan de schuifregelaars van de verschillende Filters gaan trekken.

Luminar Flex 1.1.0 proberen?

Met deze update van Luminar Flex staat de Filter-catalogus altijd open. Je kunt in de Filters zoeken, je kunt Favorieten aanmaken en je ziet ook de meest gebruikte Filters. Wat betreft de Looks: in Luminar Flex 1.1.0 kun je heel makkelijk vanuit het File-menu > Show Luminar Looks Folder, naar de Looks die je hebt bewaard navigeren. Kortom: als je nog nooit met Luminar Flex hebt gewerkt, dan is het misschien tijd om deze uitbreiding op Lightroom Classic eens een keer te gaan proberen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.