Microsoft Duitsland belooft nooit meer geforceerde upgrades voor Windows uit te brengen (bron afbeelding: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Microsoft_logo_(2012).svg)

Verrassend: Microsoft Duitsland belooft nooit meer dwang-upgrades

Het heeft anderhalf jaar en twee rechtszaken geduurd. Maar Microsoft Duitsland heeft dan eindelijk beloofd nooit meer gedwongen upgrades te pushen.

Gebruikers van Windows 7 of 8 die graag dat besturingssysteem wilden blijven draaien kennen de Windows 10-terreur ongetwijfeld nog heel goed. Steeds dwingender verscheen in hun besturingssysteem een bericht in beeld om toch maar zo snel mogelijk te upgraden naar Windows 10. In een aantal gevallen verliep deze upgrade soms zelfs nagenoeg automatisch. Het heeft tot heel veel irritatie bij gebruikers geleid. Zoveel zelfs, dat de Duitse consumentenrechtenorganisatie Verbraucherschutz een rechtszaak startte. En die tot twee keer toe won. Maar het bleef angstvallig stil bij Microsoft. Tot begin deze week. Toen gaf de softwaregigant verrassend genoeg toe. En beloofde nooit meer gedwongen product-upgrades uit te zullen brengen. Helaas is die belofte vooralsnog alleen geldig in Duitsland. Met een beetje geluk pakt de EU deze zaak echter op en wordt het een verbod dat in de hele unie gaat gelden.

En Windows 10 feature upgrades?

De grote vraag is nu natuurlijk of de gerechtelijke uitspraak en de reactie van Microsoft ook geldig is voor de zogeheten feature-updates van Windows 10. Gebruikers van de Home-versie hebben namelijk geen enkele keuze. De upgrades als de Anniversary Edition of Creators Update en binnenkort weer een herfst-update worden ongevraagd gedownload. Niet installeren is geen optie, je moet. Die praktijk is natuurlijk behoorlijk vergelijkbaar met de nagenoeg gedwongen upgrade van Windows 7 0f 8 naar 10. Het zou Microsoft in ieder geval sieren als in álle versies van Windows 10 een mogelijkheid tot uitstellen of skippen van een feature-update komt. Kleine moeite, want in bijvoorbeeld de Pro-versie is deze optie wel degelijk beschikbaar. Je kiest dan voor een Business Branch-upgradeschema. En daarmee ben je dan geen onvrijwillige beta-tester meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.