Microsoft gaat Windows 10 1809 harder pushen (bron afbeeding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1809_Half_Cent_Coin.jpg)

‘Verrassing’ van Microsoft

Microsoft is deze week écht stevig begonnen met uitrollen van Windows 1809. Klik je nu argeloos op zoeken naar updates, dan komt hij hoogstwaarschijnlijk binnen.

Een opvallende move van Microsoft, zo vlak voor de feestdagen. Windows 1809 – de meest recente versie van Windows 10 – wordt steviger gepusht. Een ieder die via Instellingen actief op zoek gaat naar updates is het haasje. Tenzij je de optie om te upgraden hebt uitgesteld. maar zelfs dan nog – zo leren ervaringen uit het verleden – gaat het nog wel eens ‘onbedoeld’ mis. Waarom Microsoft de upgrade-druk juist voor de feestdagen opvoert? Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Home-gebruikers dan het meest actief zijn op hun computer. En dus makkelijk te verleiden tot upgraden. Ideaal, want zo wordt weer een legertje aan ‘beta-testers’ verzameld. Toch zullen veel gebruikers het niet fijn vinden als ze tijdens hun vrije dagen even snel een mail willen checken en vervolgens geconfronteerd worden met een urenlange upgrade en mogelijk daaruit voortvloeiende problemen.

Computer uit laten

Wil je rustige kerstdagen, dan lijkt het advies dus om in die tijd je Windows 10-computer vooral niet aan te zetten. Mail checken kan ook op je smartphone of tablet, dus dat scheelt alvast. Net als de meeste andere dingen trouwens, maar dat terzijde. Het is jammer dat het weer zo loopt als het loopt met upgraden, maar als eindgebruiker kun je er weinig tegen doen. Behalve overstappen op een alternatief besturingssysteem natuurlijk. Of je traditionele pc of laptop voorgoed in de wilgen hangen en overstappen op een tablet of Chromebook. Ook een MacBook of iMac zijn een prima keuze, maar helaas wel aan de dure kant. Je koopt daar dan wel een berg rust voor terug. Kortom: het is maar net wat je wilt. Overstappen op Linux is trouwens ook geen drama. Behalve dat er geen Microsoft Office voor beschikbaar is, brengen steeds meer fabrikanten hun software ook voor Linux uit. En zeker voor thuisgebruik is een alternatief en gratis officepakket als LibreOffice meer dan voldoende.

2019

Even leek het erop dat Microsoft z’n les had geleerd na de blamage rondom de 1809-upgrade. De schrik bleek echter van korte duur, het upgrademechaniek draait inmiddels weer op volle toeren. Hoop op een verandering van koers lijkt ijdel. Gebruik je Windows 10, dan zit je vast aan tijdvretende en buggy updates (tot meerdere keren per maand) en upgrades (meerdere keren per jaar). Het maakt het allemaal tot een soort Russisch roulette. Aardig voor een game-machine, minder geschikt voor serieus gebruik. Zeker buiten een bedrijf, want als bijvoorbeeld ZZP’er sta je er helemaal alleen voor wat systeembeheer betreft. Krijg je daar toch ook steeds meer de zenuwen van en heb je de afgelopen jaren regelmatig gedoe gehad na updates en upgrades? Dan kun je overwegen om 2019 jouw persoonlijke overstapjaar te maken. En geloof ons: ben je eenmaal gewend aan je nieuwe (besturings)systeem (welk dat ook is): de kans dat je ooit nog terug wilt naar Windows is klein. Voor Windows 7-gebruikers geldt sowieso dat zij goed na moeten denken wat ze willen. 2019 is namelijk het laatste jaar dat deze versie nog wordt ondersteund door Microsoft, daarna bent u wat beveiliging en updates betreft aangeschoten wild.

Gebruikt Het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie Bijgewerkt voor Windows 10 Creators Edition, auteur: Victor Peters u Windows 10 en wilt u er toch net wat meer over weten? Lees dan het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie Bijgewerkt voor Windows 10 Creators Edition (auteur: Victor Peters) eens. Let daarbij niet op de toevoeging ‘Creators Edition’; de verschillen tussen de diverse versies zijn nihil.

 

Lees meer over Windows 10 updates en upgrades op onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.