Er bestaan verschillende versies van WordPress, en de vraag is natuurlijk welke je kiest. Het antwoord op die vraag probeer ik te geven in navolgend artikel, afkomstig uit mijn nieuwe Handboek WordPress 6.
Het lijkt soms alsof WordPress een enkel systeem is, maar dat is niet helemaal juist. Er zijn twee varianten:
- WordPress.com Op www.wordpress.com kunt u gratis een website aanmaken die draait op de WordPress-software. In de gratis versie zijn wel enkele functies uitgeschakeld, zoals installatie van plug-ins. Ook kunnen er advertenties op uw site verschijnen. Bij betaling van een vast maand- of jaarbedrag krijgt u meer mogelijkheden (al zijn nog steeds niet alle plug-ins beschikbaar) en verdwijnen de advertenties.
- WordPress.org Op www.wordpress.org kunt u de WordPress-software downloaden en vervolgens zelf installeren bij een hostingbedrijf naar keuze. Hier hebt u alle mogelijkheden van WordPress. Door de optie Multisite in te schakelen kunt u met een WordPress-installatie zelfs meerdere WordPress-sites beheren.
Mijn boek gaat over WordPress.org. Dit wordt ook wel de zelfgehoste variant van WordPress genoemd. U downloadt de software en installeert deze zelf bij een hostingprovider van uw keuze. Er zijn ook hostingproviders waar u met een muisklik WordPress kunt laten installeren.

Welke versie moet u kiezen?
Als u het benauwd krijgt bij woorden als domeinregistratie, hostingprovider, FTP, PHP en MySQL, dan is het beter om te kiezen voor WordPress.com. U kunt daar een website maken zonder technische kennis.
Om de zelfgehoste variant van WordPress.org te gebruiken, hebt u wel wat kennis nodig. Met wat doorzettingsvermogen is het te doen. Maar als u er tegenop ziet, is er wat te zeggen voor een account bij WordPress.com.
De voordelen van WordPress.com op een rijtje:
- Een site aanmaken bij WordPress.com is gratis (als u meer mogelijkheden wilt, zit u snel vast aan een betaald abonnement).
- U kunt meerdere sites aanmaken en beheren met één account.
- U kunt met meerdere gebruikers werken aan een site.
- U hebt toegang tot plug-ins, widgets en thema’s, maar in beperktere mate dan bij WordPress.org.
- WordPress.com is verantwoordelijk voor het maken van back-ups en het online houden van de site.
Daar staan wel wat nadelen tegenover:
- Bij WordPress.com krijgt u een vrij lelijke (en lange) domeinnaam, zoals mijnweblog.wordpress.com. Het is wel mogelijk om een eigen domeinnaam te koppelen zodat uw site bereikbaar is via bijvoorbeeld www.mijnweblog.nl. Dat kan alleen als u een betaald abonnement hebt. Dat kost vanaf 48 euro per jaar. Daar komt het .nl-domein nog bovenop, waarvoor u een zo’n 10 euro per jaar kwijt bent.
- Een .nl-domein kunt u niet via WordPress.com laten vastleggen. U zult dat bij een hostingprovider moeten doen, die de bezoekers doorstuurt naar WordPress.com – omslachtig dus. Overigens kunt u een .com-domein wel bij WordPress.com vastleggen. U kunt er dus wel www.mijnweblog.com registreren.
- WordPress.com zet af en toe reclames op uw site. De schoorsteen moet tenslotte roken. Dat kan de website behoorlijk ontsieren. Bij de betaalde variant kunt u de advertenties uitschakelen.
- Pas vanaf het Business-abonnement (vanaf 300 euro per jaar) is het mogelijk om plug-ins te installeren. Bij voordeliger abonnementen moet u het doen met de standaardfunctionaliteit. Bij de zelfgehoste variant kunt u altijd plug-ins installeren. Er zijn bijna 60.000 plug-ins beschikbaar.
- Op WordPress.com hebt u slechts een beperkte keuze in vormgeving. Het aantal thema’s is kleiner dan voor de zelfgehoste WordPress. Bij afsluiting van een abonnement hebt u keuze uit zogeheten premiumthema’s.

Samenvattend: wilt u slechts een eenvoudige website starten, dan is WordPress.com de moeite waard. Zijn de wensen uitgebreider en vindt u het leuk met de technologie aan de slag te gaan, dan is ons advies om zelf WordPress te installeren bij een hostingbedrijf. U hebt dan alle vrijheid om de site in te richten zoals u dat wilt.
Overigens is het vrij eenvoudig om de inhoud van een WordPress.com-site over te hevelen (ook wel exporteren genoemd) naar een zelfgehoste WordPress-versie. Bij twijfel kunt u dus starten met WordPress.com en later overstappen als u tegen de beperkingen aanloopt. In appendix A van het boek leggen we uit hoe het exporteren in zijn werk gaat.
Handboek WordPress 6
WordPress is een populair contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress 6 loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het werken met de Gutenberg-blokeditor en het aanpassen van bestaande thema’s. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt.
In dit Handboek vindt u uitleg over alle gangbare en meer geavanceerde taken die komen kijken bij het opzetten en beheren van de zelfgehoste versie van WordPress (WordPress.org). De mogelijkheden van WordPress.com worden kort aangestipt. Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaken met WordPress
- WordPress installeren
- Werken met het admindashboard
- Instellingen aanpassen
- Berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video toevoegen
- Werken met de Gutenberg-blokeditor
- Gebruikers en gebruikersrollen toevoegen
- Thema’s installeren en wijzigen
- Widgets toevoegen
- WordPress uitbreiden met plug-ins
Het dashboard van WordPress
Als u zaken gaat invoeren, wijzigen, aanpassen, controleren enzovoorts, dan is daarvoor het dashboard van WordPress ontworpen. In dit artikel een overzichtje daarvan.
Updaten van WordPress
Net als met welk ander programma – en zeker software die online draait is updaten van WordPress belangrijk. Hoe dat in z’n werk gaat leest u in dit artikel.
Hoe kies je een hostingprovider voor WordPress?
Pas na een hostingprovider kiezen voor WordPress kunt u aan de slag met uw eigen blog of site. Een belangrijke eerste stap dus!
Verschillende versies van WordPress
Er bestaan verschillende versies van WordPress, en de vraag is natuurlijk welke je kiest.
WordPress: het essentiële CMS voor website-ontwikkeling
Je hebt vast de naam WordPress wel eens op een website voorbij zien komen, maar: wat is WordPress nou eigenlijk precies?
‘Met WordPress 6 heb je geen page builder meer nodig’
Kortgeleden verscheen het Handboek WordPress 6. Het boek behandelt alle ins en outs van WordPress 6, een systeem dat door meer dan 40 procent van alle websites wordt gebruikt. In gesprek met Dirkjan van Ittersum, auteur van het handboek. Dirkjan: ‘Met WordPress 6 heb je geen page builder meer nodig’ . Is WordPress 6 een…