versies van de Raspberry Pi

De verschillende versies van de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier voor je op een rijtje. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn nieuwe boek Ontdek de Raspberry Pi. Bomvol ideeën, tips, wetenswaardigheden en meer rondom een bijzonder klein en veelzijdig computertje!

De Raspberry Pi heeft in de loop der jaren verschillende versies en modellen gekend, elk met hun eigen kenmerken en verbeteringen. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze versies te begrijpen, zodat je de juiste keuze kunt maken op basis van jouw behoeften en projectvereisten.

versies van de Raspberry Pi
De Raspberry Pimodellen zoals te zien op de officiële website van Raspberry Pi.

Een van de vroegste modellen was de Raspberry Pi Model A, gevolgd door de Model B. Deze eerste modellen hadden beperkte specificaties, maar waren nog steeds in staat om indrukwekkende taken uit te voeren. Vervolgens werden er nieuwe modellen geïntroduceerd, zoals de Raspberry Pi 2, Raspberry Pi 3 en de meest recente Raspberry Pi 4.

Raspberry Pi 4 aanbevelenswaardig

De Raspberry Pi 4 is op dit moment een aanbevolen keuze voor diegenen die meer veeleisende taken willen uitvoeren, zoals het draaien van desktopapplicaties, het werken met multimedia of het ontwikkelen van complexe projecten. Met verbeterde specificaties zoals een snellere processor, meer geheugen en betere grafische prestaties, biedt de Raspberry Pi 4 meer rekenkracht en veelzijdigheid dan zijn voorgangers. Het is echter belangrijk om te weten dat oudere modellen nog steeds zeer capabel zijn voor veel projecten en educatieve doeleinden. Afhankelijk van jouw specifieke behoeften en budget, kan het de moeite waard zijn om de verschillende versies te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

In het boek leest je meer over de kenmerken en mogelijkheden van de verschillende Raspberry Pi-modellen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het selecteren van de juiste versie voor jouw project.

Hier is een overzicht van enkele belangrijke Raspberry Pi-modellen:

versies van de Raspberry Pi

Raspberry Pi Zero

Hoewel we in dit boek niet uitgebreid ingaan op de Raspberry Pi Zero, toch een kleine uitleg. Dit model betreft een compacte en kosteneffectieve variant van de Raspberry Pi. Met zijn kleinere formaat en verminderde specificaties is de Raspberry Pi Zero ideaal voor draagbare en minimalistische projecten waarbij ruimte en kosten een belangrijke rol spelen. Zeg maar een soort ‘inplugbare’ miniatuurcomputer om zo ongeveer elk project ‘slim’ mee te maken.

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.

Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.

Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
 • Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
 • SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
 • Leren programmeren met Scratch
 • Mediacenter maken met Volumio
 • Arcadekast bouwen met RetroPie
 • Accessoires voor de Raspberry Pi
 • Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten

 • koelen van de Raspberry Pi 4
  Het koelen van de Raspberry Pi 4

  De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.

 • versies van de Raspberry Pi
  De verschillende versies van de Raspberry Pi

  Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.

 • Koop de raspberry pi4
  Koop nu een Raspberry Pi 4!

  Tijdens het schrijven van mijn boek Ontdek de Raspberry Pi zag het er met de leverbaarheid van de Raspberry Pi4 even niet zo rooskleurig uit. Maar: de Raspberry Pi4 is weer leverbaar!

 • pc van de toekomst
  De pc van de toekomst

  Hoe ziet de pc van de toekomst er uit? Waarschijnlijk een heel stuk meer ‘personal’ dan nu het geval. Met name qua afmetingen. En kleiner betekent beslist niet langzamer of minder capabel. Of Intel het gaat redden met z’n x86-architectuur is twijfelachtig. De pc zoals de oerversie van IBM was vooral bedoeld als kantoormachine. Gemáákt…

 • wat kan een Raspberry Pi
  Wat kan een Raspberry Pi?

  Een wel heel klein printplaatje met slechts een handjevol onderdelen. Toch is het een complete computer. Maar wat kan een Raspberry Pi eigenlijk? Je hebt ongetwijfeld wel eens van de Raspberry Pi gehoord. Het betrof een in eerste instantie vrij simpel systeempje, primair bedoeld voor educatieve doeleinden in met name armere landen. Toch bleek diezelfde…

Een gedachte over “De verschillende versies van de Raspberry Pi”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.