Let op als je Windows 10 schoon installeert (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Windows10abstract.png)

Vervelend: Windows 10 Pro wordt ineens Home

Heb je onlangs een nieuw harde schijf of SSD in je computer gestopt? En daarop een brandschone Windows 10 Pro geïnstalleerd? Dan bestaat de kans dat Pro ineens Home is geworden…

Het klinkt raar, maar door het schoon installeren van Windows 10 Pro op een nieuwe of volledig gewiste harde schijf zou je zomaar ineens opgezadeld kunnen zitten met de Home-versie. Dat is natuurlijk niet alleen vervelend vanwege missende functies, maar ook omdat je betaald hebt voor Pro. Het probleem doet zich in specifieke – maar niet uitzonderlijke – gevallen voor. Namelijk als ten eerste je computer over een UEFI-bios beschikt waarin – waarschijnlijk – ook de optie secure boot is ingeschakeld. Daarnaast moet op dat systeem oorspronkelijk een Home-versie van Windows 7 of Windows 8(.1) geïnstalleerd zijn geweest. En die versie moet je destijds naar Pro hebben opgewaardeerd. Geen vreemd scenario, want veel laptops worden standaard met een Home-versie van Windows uitgeleverd en upgraden naar Pro gebeurt dan ook regelmatig door gebruikers. Voldoe je aan al die voorwaarden (UEFI-bios, eerdere upgrade van een Home naar Pro-versie) én heb je ook nog eens een upgrade van je vorige versie naar Windows 10 uitgevoerd, dan zit je met een probleem bij een schone installatie van Windows 10. Pro blijkt dan namelijk stiekem Home geworden. Is oplosbaar, gelukkig.

Goochelen met activatiecodes

De reden dat Windows 10 Pro soms Home wordt na een schone installatie heeft te maken met het feit dat de activatiecode in het UEFI-bios wordt bewaard. En dat is helaas de oorspronkelijk code die door de fabrikant tijdens de installatie is opgeslagen. Je raadt het al: dat is dus de oorspronkelijke code voor de Home-versie die origineel op het systeem stond. Op de een of andere manier registreert Microsoft niet dat je die Home-versie van Windows 7 of 8(.1) destijds hebt opgewaardeerd naar Pro. Zodra je dus een schone installatie op een volledig gewiste of gloednieuwe harde schijf of SSD uitvoert ziet de Windows 10-installer dus alleen de Home-code. En installeert aansluitend de Home-versie. Het vervelende is dat dit meestal niet direct opvalt. Je komt er vaak pas na een tijdje achter, zeker omdat je je direct na de installatie van Windows druk bezig gaat houden met het installeren van al je benodigde software.

Universele sleutel

Er is een oplossing. Bij het upgraden van je oorspronkelijke Windows 7 of 8(.1) Pro-versie (ofwel de ooit van Home naar Pro opgewaarde variant) krijg je van Microsoft een universele activatiesleutel toegewezen. Dat is VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T.  Die sleutel is de letterlijke sleutel tot herstel van je Windows Pro-versie. Het is allereerst zaak om te controleren wélke Windows 10-versie je momenteel precies draait. Klik daarvoor in het menu Start op het instellingen-tandwiel. Klik in het venster Instellingen op Systeem en dan op Info. Achter Editie hoort daar – als je tenminste ooit een Pro-licentie hebt aangeschaft – Windows 10 Pro te staan. Is dat niet het geval en verwacht je dat wel, dan is het tijd voor de volgende stap.

Upgrade

Klik op de link Productcode wijzigen of uw versie van Windows upgraden. Klik vervolgens op Productcode wijzigen. Tik  de hierboven genoemde ‘universele’ upgradecode in en doorloop de rest van de procedure. Als de code is geaccepteerd gaat gaat Windows ergens online een database met gegevens controleren. Zodra én de universele code én de oorspronkelijk UEFI-BIOS code bekend staan als een ooit naar Pro geüpgrade versie wordt je Windows 10 alsnog omgebouwd naar Pro. Daarvoor is wel een download en een upgradeprocedure inclusief herstart noodzakelijk. Ga er dus even rustig voor zitten. Na deze actie krijg je een melding te zien dat de operatie geslaagd is. Loop vervolgens de privacy-instellingen weer even door, want net als bij een reguliere upgrade zijn zaken mogelijk weer terug gezet naar standaardwaarden. Ook de optie Snel Starten – te vinden in Instellingen onder Systeem, Energiebeheer en slaapstand en Extra energieinstellingen is standaard (weer) ingeschakeld. Belangrijk om te controleren als je deze optie ooit uit hebt gezet in verband met problemen op je computer.

Voer de universele sleutel in

Vreemd

Overigens: hoewel de Windows 10 activatiecode universeel is werkt deze alléén samen in combinatie met de oorspronkelijke activatiecode zoals bewaard in de UEFI-bios. Je kan dus niet zomaar een Windows 10-iso bestand downloaden en dit activeren met deze code. Waarom de check niet netjes tijdens de installatie van Windows plaatsvindt is ons volkomen onduidelijk.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Een gedachte over “Vervelend: Windows 10 Pro wordt ineens Home”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.