Verwarring door de veranderingen bij Google Foto’s en Google Drive

Soms kun je ergens volledig van de in de war raken. Bijvoorbeeld van het mailtje van Google over de veranderingen in de manier waarop hoe Google Foto’s en Google Drive samenwerken. Het onderwerp van de mail was: Het eenvoudiger maken van hoe Google Foto’s en Google Drive samenwerken. Belangrijkste verandering: Je foto’s en video’s zullen niet langer automatisch synchroniseren tussen beide diensten. Ik ging kijken wat dat precies zou inhouden en eerlijk gezegd: ik begreep er niet erg veel van…

Automatische synchronisatie

Kort gezegd komen die veranderingen hierop neer: Je kunt Google Drive gebruiken om foto’s en video’s in op te slaan. Je kon die tot nu toe automatisch met Google Foto’s synchroniseren. Je bewaarde foto’s in je Google Drive en die werden vervolgens automatisch geüpload naar Google Foto’s. Veranderde je wat aan die foto’s in je Drive, dan zag je dat terug in Google Foto’s. Vanaf 10 juli 2019 worden die foto’s en video’s niet meer automatisch gesynchroniseerd tussen beide diensten.

Andere werkwijze

So far, so good, zal ik maar zeggen. Voor mij veranderde eigenlijk niets. Mijn werkwijze op mijn iMac (want daar heb ik het eigenlijk over) was als volgt: Ik bewerk mijn foto’s in Lightroom, Luminar, Photoshop enzovoort. Vervolgens exporteer ik de bewerkte foto’s in een map als jpeg’s. Vanuit die map upload ik ze dan naar Google Foto’s. Niks geautomatiseerd dus, maar handmatig. Ik bewaar geen foto’s in Drive want dan zou mijn Drive-opslag snel vollopen en moet ik meer gaan betalen voor meer opslag. Daar heb ik geen zin in. Ik betaal al genoeg aan online-diensten en -abonnementen.

De gevolgen van de veranderingen bij Google Foto’s en Google Drive

Voor degenen die dit wel gebruiken wilde ik graag uitzoeken wat de gevolgen van deze veranderingen zijn. Op internet las ik wat stukken van mensen die zeer teleurgesteld zijn van de veranderingen die dus op 10 juli ingaan. Bij De Androidpolice lees ik het volgende: De veranderingen komen hier op neer: vanaf nu zullen media die je uploadt naar Drive niet worden weergegeven in Foto’s en omgekeerd. Je moet de dingen handmatig tussen de twee verplaatsen. Zelfs dan worden wijzigingen die in de ene service zijn aangebracht, niet weerspiegeld in de andere. Als je een afbeelding op Drive bewerkt of verwijdert, zie je niet hetzelfde resultaat in Foto’s. En het belangrijkste is dat het gebruik van opslagruimte dubbel zal tellen voor media die in oorspronkelijke kwaliteit zijn geüpload.

In de war

Als je voor al je foto’s genoeg opslagruimte in Google Drive hebt, was die synchronisatie heel handig. Je verandert wat aan een foto in Drive en die verandering zie je vervolgens terug in Google Foto’s en omgekeerd. Ik wilde kijken hoe dat dan nu (niet meer) werkte. Vandaag, op de 12de juli, werkt het volgens mij nog als voorheen en eerlijk gezegd raakte ik daarvan in de war. Begreep ik dan niet precies wat die veranderingen waren? Ik had zelf eigenlijk nooit met die synchronisatie gewerkt.

Synchronisatie voor de helft

Google Foto's en Google Drive
Bij de Voorkeuren van Back-up en synchronisatie kun je een map kiezen die automatische je foto’s met Google Foto’s synchroniseert.

Als ik een map bij Back-up en synchronisatie – de app van Google voor synchronisatie van de Google Drive en de back-up van mappen op je computer(s) – aangeef waar ik foto’s in bewaar en ik kies ook nog voor Onlangs toegevoegde foto’s en video’s uploaden naar Google Foto’s, dan is die synchronisatie nog steeds heen en weer tussen Drive en Google Foto’s. Wis ik een foto uit de map op mijn harde schijf, dan verdwijnt die ook uit Google Foto’s. Verander ik een foto in de map op de computer, dan worden die veranderingen niet gesynchroniseerd, idem de veranderingen in Google Foto’s. Raar, je kunt dus wel de foto in je map op de harde schijf weggooien, waarbij de foto uit Google Foto’s verdwijnt, maar als je de foto aanpast, zie je dat niet terug.

Misschien nog niet helemaal live?

Google Foto's en Google Drive
Foto’s uploaden naar Google Foto’s vanaf de harde schijf.

Daarnaast zou er in de interface van Google Foto’s in de browser bij het uploaden van foto’s de mogelijkheid om foto’s vanuit de Google Drive te uploaden te zien moeten zijn. Ik zie dat echter niet. Kortom: heel verwarrend. Soms denk ik: ha! nu begrijp ik het, op een ander moment blijf ik verward achter. Nu ja, ik houd het op mijn werkwijze op de desktop. Foto’s exporteren naar een map en die dan middels Upload in de browser-versie van Google Foto’s uploaden. Eenvoudiger maken zegt Google in zijn mail, nou voor mij in ieder geval niet (maar misschien is alles nog niet ‘live’…)

Meer lezen over de veranderingen bij Google Foto’s en Google Drive? HIER, HIER en HIER vind je informatie en artikelen.

Op dit blog schrijven we regelmatig over Google Foto’s. In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogpost die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is net een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Een gedachte over “Verwarring door de veranderingen bij Google Foto’s en Google Drive”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.