video-tutorials

Video-tutorials op Computer Creatief

Hoe zit dat met jou? Kijk jij liever naar een video als je iets wilt leren of lees je liever een tutorial? Ikzelf merk dat ik sneller even iets kan lezen over een onderwerp, dan een video van 15 minuten kan bekijken. Lezen is nu eenmaal mijn ding. Toch zijn er ingewikkelde dingen die je makkelijker kunt laten zien dan uitleggen in een tekst. Daarom gaan we op Computer Creatief ook korte filmpjes plaatsen – video-tutorials – waarin we mogelijkheden van software laten zien.

Leerzame filmpjes

Alweer een tijdje geleden schreef ik over de 60 seconden-filmpjes van Benjamin Warde over Lightroom Classic. In die 60 seconden geeft hij een nuttige tip over het gebruik van Lightroom. 60 seconden! Dat is nog een een prima tijd. Als een filmpje 60 seconden duurt, heb je niet de neiging om het uit te zetten. Duurt een filmpje 10 minuten, dan is het wat mij betreft al veel te lang. Zo vatten we bij Computer Creatief het plan op om ook korte, leerzame filmpjes te gaan maken, maar oh-oh wat moeilijk is dat. Als je iets wilt laten zien dan praat je zo een paar minuten vol.

Blue Yeti

Sowieso moet je je zorgen dat je het scherm goed kunt opnemen. Daar heb je software voor nodig. Je hebt een externe microfoon nodig om je stem beter te kunnen opnemen. En, voor je begint, moet je duidelijk hebben wat je in die korte tip wilt gaan vertellen. Ik begon met het kiezen van een microfoon. Daartoe zocht ik online naar een niet al te duur, maar wel goede microfoon. Ik kwam uit op de Blue Yeti Nano, die iets goedkopere broer van de Blue Yeti. Een eenvoudig aan te sluiten apparaat, in ieder geval op mijn Mac.

Fuzzy menu’s

De software waarmee ik het scherm wil gaan opnemen was ingewikkelder om te kiezen. Er zijn best veel applicaties waarmee dat kan. Op de Mac kan dat, standaard ingebouwd in macOS Mojave, met Shift-Command-5 waarna je kunt kiezen of je bijvoorbeeld je hele scherm wilt opnemen of een deel van het scherm. Je bestand wordt bewaard als .mov. Het levert hele grote bestanden op. Je scherm opnemen kan ook vanuit de QuickTime-player. Wil je daarna het bestand nog bewerken, dan zul je dat moeten doen in bijvoorbeeld iMovie. Mijn eerste resultaten, eenmaal geupload naar YouTube, waren niet om over naar huis te schrijven. De menu’s waren nogal fuzzy geworden.

Snagit

Dus ging ik te rade bij collega Pieter Dhaeze die regelmatig instructie-filmpjes maakt. Hij gebruikt Snagit op zijn PC. Daar is ook een Mac-versie van, dus: kom maar door Snagit. Het is software waarmee je kunt opnemen, waarmee je de video kunt bewerken en waarna je de video heel makkelijk naar YouTube kunt transporteren. De software is niet echt ingewikkeld. Er zijn commando-toetsen waarmee de opname kunt starten en stoppen en de opgenomen video komt meteen terecht in Snagit.

Niet kuchen bij die Video-tutorials

Ik ben er klaar voor. Microfoon: check! Software voor het opnemen van het scherm: check. Nu nog zonder haperen, kuchen en stotteren een verhaal vertellen. Liefst zo compact mogelijk. Ik wil in de eerste video laten zien hoe je vanuit Lightroom Classic snel en eenvoudig je foto kunt opknappen in Luminar Flex. Mijn snelste opgenomen versie is iets langer dan 2 minuten. Gemiddeld doe ik er vier minuten over. Ik ben geen Benjamin Warde. Een minuut. Ik ga streven naar korte filmpje, met als heilige graal die 60 seconden van Ward. Binnenkort meer in dit theater. Hieronder een van mijn eerste pogingen waarbij ik uitkwam op 2 minuten en 18 seconden (haastig gemaakt, compleet met fout Nederlands, maar een kniesoor die daar op let):

Een dag later. Een van de ‘klachten’ in een reactie was dat het geluid te zacht is. Ik heb daar in een andere clip wat aan gesleuteld met het volgende resultaat (zelfde onderwerp, andere foto):

7 gedachten over “Video-tutorials op Computer Creatief”

  1. Als SeniorWeb leerlocatie maken we gebruik van ipadleren.be, een website van de Belgische filmmaker en fotograaf Matthias Moens. Vol met instructie filmpjes over de iPad, gericht op ouderen. Niet binnen de 60 seconden, maar wel kort. Inhoud van het gehalte Matthias vertelt maar voor ons zeer bruikbaar.

  2. Het geluid is veel te zacht, ik versta er nauwelijks wat van. Luminar Flex lijkt me erg interessant. Daar zou ik wel meer van willen zien (evenals ON1). Het maakt me overigens niks uit of het een paar minuten duurt, zolang het maar onderhoudend is. Succes!

  3. Geluid in het 2e filmpje is stukken beter. Goed articuleren is (voor mij) ook heel belangrijk. Ik ben een beetje dovig.
    Succes,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.