Het is momenteel erg in om een foto te verouderen, waarbij de vintage filters in Snapseed best van pas komen. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Zo werkt Snapseed.
Maar liefst twaalf nostalgische filters staan tot uw beschikking om de jaren ’50 tot ’70 met hun inmiddels wat verbleekte kleurendia’s en negatieffilms in herinnering te roepen.

Gebruik het menu voor verdere aanpassingen:
• Helderheid maakt het beeld donkerder of lichter.
• Verzadiging maakt de kleuren meer of minder verzadigd.
• Stijlsterkte vergroot of verkleint het effect van het gekozen filter.
• Mate van vignettering stelt de zwaarte van het vignet in. Veeg naar rechts om de hoeken van het beeld donkerder te maken, naar links om ze lichter te maken.
Tik op het icoontje met de puntjes om een vervaging vanuit de hoeken toe te voegen; nog een keer tikken haalt de vervaging weer weg.
Met de vignettering en de vervaging imiteert u ook de tekortkomingen van objectieven uit de vroege fotografie.
KORRELIGE FILM
Deze tool () imiteert het effect van oude, korrelige film. Tik op het waaiertje om te kiezen uit achttien effecten. Om het effect (vooral van de korrel) goed te kunnen beoordelen moet u flink inzoomen. Gebruik het blauwe vlakje om te navigeren naar een geschikte plek in uw foto. De effecten in het menu
zijn prima uitgangspunten voor fijnregelen:
• Korrel voegt een korrel toe aan het beeld. Bij de waarde 0 (nul) wordt géén korrel toegevoegd.
• Stijlsterkte vergroot of verkleint het effect van het gekozen filter. Bij de waarde 0 (nul) wordt géén stijl toegevoegd. Dat betekent dat alleen het zuivere korreleffect wordt toegevoegd.
Deze tool kan worden toegepast op kleurenfoto’s (‘kleurenfilm’), maar hij is ook uitstekend in zwart-wit toe te passen, bijvoorbeeld om de korrel van een ferm ontwikkelde Tri-X-film na te bootsen: gebruik eerst de tool Zwart-wit, vervolgens de tool Korrelige film.
Snapseed heeft géén tool om beeldruis in uw opname te verminderen.

RETROLUX
In de tool Retrolux () zijn dertien voorinstellingen of stijlen verpakt. Daarmee kunt u uw foto een ouderwets gevoel meegeven, veroorzaakt door verkleuringen of beschadigingen zoals krasjes op het negatief, of door lichtlekken in een camera die vlekken op het negatief hebben veroorzaakt. Ook karakteristieken van verschillende filmsoorten en -merken lijken door te schemeren in deze tool.
Tik op het waaiericoon en vervolgens op een retrostijl. Op die stijl verschijnen gekruiste pijlen. Meermalen op het stijlicoon tikken levert verschillende varianten van de stijl op.
Gebruik het menu voor verdere aanpassingen:
• Helderheid maakt het beeld lichter of donkerder.
• Verzadiging verhoogt of vermindert de verzadiging van de kleuren in uw foto.

• Contrast vergroot of verkleint het contrast van het hele beeld.
• Stijlsterkte verhoogt of verlaagt de intensiteit van het filter.
• Krassen brengt vuil en krasjes nadrukkelijker in beeld; veeg naar rechts. Let op dat zelfs bij de waarde 0 (nul) krassen kunnen voorkomen.
• Lichtvlekken worden veroorzaakt door een camera die niet helemaal lichtdicht is. Veeg naar rechts om het effect te versterken. Ook bij een waarde 0 (nul) kunnen er lichtvlekken voorkomen.
Ook in het beginscherm van Retrolux (zie de rechterafbeelding hierboven) staan gekruiste pijlen. Daarmee roept u willekeurige mengingen van de beschikbare stijlen op.
Meer tips en informatie over Snapseed? Op dit blog hebben we er een speciale categorie voor: Snapseed. Een interview met Kees Molders over Snapseed vind je HIER.
Zo werkt Snapseed
Snapseed is een populaire, gratis fotobewerkingsapp van Google voor Android en iOS. In de smartphonefotografie is het een veelgebruikt programma. Zo werkt Snapseed is het eerste volledige Nederlandstalige handboek over Snapseed. Het behandelt álle mogelijkheden van de app en het gaat in op ieder (sub)menu.
Dit boek is voor de smartphonegebruiker die fotografeert en méér wil doen met zijn of haar opnamen dan puur registreren met onbewerkte foto’s. Die gebruikers kunnen geïnteresseerde beginners zijn, fotohobbyisten, kunstenaars, maar ook meer zakelijke professionals die de smartphone steeds meer als hulpmiddel of zelfs als eerste camera gebruiken.