Volgend jaar nog meer mogelijkheden met de camera van je smartphone…

Volgend jaar schrijven we weer over computers, of ze nu Windows draaien of het macOS, het maakt ons niet uit. Dat geldt ook voor tablets en smartphones, onze slimme draagbare apparaten. Het maakt voor ons niet uit of ze iOS of Android draaien. Peace, man! En wat camera’s betreft: schiet gerust met je Canon of je Nikon, of je iPhone of je Google Pixel-telefoon. Over de ontwikkelingen op het gebied van camera’s en fotografie zullen we zeker veel schrijven, want dáár gebeuren de ontwikkelingen.

Gisteren las ik bij The Online Photographer een blogpost over de vergelijking die ze bij Ars Technica hadden gemaakt tussen de iPhone 7+ en de Sony A7S een 24-70mm F2.8-lens. Voor een deel is het natuurlijks appels met peren vergelijken, voor een ander deel vergelijk je gewoon twee camera’s en kijk je wat ze van een zelfde onderwerp kunnen maken. En als je de foto’s bekijkt van die iPhone 7+, zijn die in het geheel niet slecht. Je weet van te voren al dat de camera’s van smartphones slechter presteren bij minder licht en dat een full frame spiegelreflex dat veel beter kan. De foto’s die je met de iPhone 7+ kan maken zijn wel van heel goede kwaliteit. Ze zijn te vergelijken met foto’s die je met een goede compactcamera kan maken. Als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van fotografie dan vinden die tegenwoordig plaats bij de fabrikanten van smartphones, bij Samsung, Apple of Google. De camerasoftware van de smartphones en het proces daarna in de smartphone zorgen voor die mooie resultaten. Er wordt bijvoorbeeld door Huawei en Leica in de P9 met twee verschillende camera’s geëxperimenteerd, waarbij de ene camera kleur en de andere zwart-wit kan schieten, maar waarbij ze gezamenlijk  foto’s met minder ruis kunnen maken. De camera’s van smartphones geven vaak verbluffende resultaten. Zo goed als een foto die je met een fullframe camera maakt? Het ligt er maar aan waar de foto voor gebruikt wordt.

Waar blijven Nikon, Canon, Fuji of Sony?

Wat is het antwoord van de traditionele camerafabrikanten op die ontwikkelingen op het gebied van fotografie van Apple, Samsung of Google? Die zijn er niet. Ik zie ze in ieder geval niet. Foto’s maken, ze bewerken en delen, daar zijn de compactcamera’s, de systeem- en spiegelreflexcamera’s helemaal niet goed in. Lees HIER nog maar eens hoe ingewikkeld het is om een foto met de ingebouwde wifi van een Nikon spiegelreflex te delen via een smartphone of tablet. Waarom zou je nog een compactcamera kopen? Het is zoals iemand in de comments bij The OnlinePhotographer schrijft dat men een iPhone 7+ koopt vanwege de camera. Dat je er ook nog mee kan telefoneren is mooi meegenomen.

Fuji X-Pro1, f/4 • 1/1100 • 18mm • ISO200
Samsung Galaxy Note 4, f/2.2 • 1/546 • 4.8mm • ISO40

Die appels en die peren…

De camera van je smartphone heb je altijd bij je. Als ik naar Appie Heijn ga voor boodschappen neem ik niet mijn Fuji mee, maar heb ik wel mijn smartphone bij me. En als ik onderweg iets tegenkom dat interessant is om te fotograferen, dan doe ik het met die smartphone. Die foto is dan misschien niet zo mooi, zo scherp, zo vrij van ruis als wanneer ik hem met mijn professionele camera had gemaakt, maar so what? Dan had ik die maar moeten meenemen. Die foto van de smartphone die ik als dng-bestand heb geschoten bewerk ik op die smartphone in Lightroom Mobile, of in Snapseed en ik zet hem een paar minuten later op Instagram. Wat zetten Canon en Nikon daar tegenover?

Natuurlijk, als ik er op uit ga om een landschap vast te leggen, als ik een portret moet schieten met mooie bokeh, dan pak ik mijn Fuji en ga ik later achter mijn computer lekker los in Lightroom om alles uit die foto’s te halen.

Volgend jaar hebben de camera’s in de smartphones weer meer mogelijkheden en zullen jij en ik weer meer foto’s maken. Computational photography zal ook weer meer uit je foto’s kunnen halen. Ik wens jou, lezer van dit blog, een goed 2017, een fotografisch vruchtbaar jaar en veel leesplezier bij Computer Creatief.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.