Scott Kelby schreef een nieuwe editie van Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Dit nieuwe boek, dat omstreeks 25 oktober verschijnt, brengt je snel naar specifieke technieken die je nodig hebt om je foto of illustratie te bewerken. Het boek biedt praktische instructies zonder verwarrende vaktaal, zodat je nooit vastloopt bij het aanpassen van afbeeldingen. Met dit boek lukt het je om precies de resultaten te bereiken die jij wenst. We plaatsen de komende weken wat voorproefjes uit Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Zeg, Kelby! Hoe zit het met de voorinstellingen en standaardinstellingen in Adobe Camera Raw in Photoshop?
Zelf voorinstellingen maken

Als je na veel experimenteren een vette ‘look’ voor je foto hebt samengesteld die je wel vaker zou willen gebruiken, maak dan een aangepaste voorinstelling. Klik eerst op het pictogram Voorinstellingen (de twee overlappende cirkels) in de werkbalk aan de rechterkant van het Camera Raw-venster. Het deelvenster Voorinstellingen verschijnt, waarin al een heleboel door Adobe ontwikkelde voorinstellingen staan. Klik rechtsboven in het deelvenster op het pictogram Voorinstelling maken (rood omcirkled in de inzet linksonder) om het dialoogvenster Voorinstelling maken te openen (zie de inzet rechtsonder). Bovenaan in het dialoogvenster geef je je nieuwe voorinstelling een naam en daaronder zie je een lijst met aanpassingen. Standaard is elk selectievakje ingeschakeld (oftewel: alle waarden van alle schuifregelaars worden in de voorinstelling opgeslagen, ook die van de regelaars die je met geen vinger aangeraakt hebt).

Maar je kunt ervoor kiezen om alleen de bewerkingen die je daadwerkelijk hebt gedaan te bewaren in de voorinstelling. Ik heb bijvoorbeeld de schuifregelaars Nevel verwijderen of Verzadiging niet gebruikt, dus heb ik die opties uitgeschakeld. Ook heb ik helemaal niets gedaan in de deelvensters Curve, Kleurmixer en Optica, dus heb ik ook uit die selectievakjes de vinkjes verwijderd. Wanneer je tevreden bent, klik je op OK. Je nieuwe voorinstelling verschijnt nu in de categorie Gebruikersvoorinstellingen in het deelvenster Voorinstellingen. Om die voorinstelling toe te passen op een andere foto, open je die foto eerst in Camera Raw, waarna je op het pictogram Voorinstellingen in de werkbalk klikt en vervolgens de gewenste voorinstelling kiest onder Gebruikersvoorinstellingen.
Eigen standaardinstellingen maken voor Camera Raw

Wanneer je een RAW-foto opent in Camera Raw, worden er enkele ingebouwde standaardinstellingen toegepast, waaronder een verscherping van +40, ruisreductie en het kleurprofiel Adobe Kleur. Maar misschien heb jij heel andere ideeën over wat de ideale standaardinstellingen zijn. Stel bijvoorbeeld dat je portretfotograaf bent en dus graag wilt dat het kleurprofiel Adobe Portret, en niet Adobe Kleur, wordt toegepast op elk bestand dat je opent. En misschien vind je een verscherping van 40 prima, maar dan moet de waarde van Masker wel zo hoog mogelijk zijn (zie bladzijde 73). Dan ga je zo te werk: open een RAW-foto, kies Adobe Portret in het deelvenster Bewerken en wijzig de instellingen voor verscherping in het deelvenster Details. Maak geen andere wijzigingen. Sla deze instellingen nu op als een voorinstelling (zie de vorige bladzijde).
Klik daarna op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek om het Camera Raw-venster te openen en klik in de lijst links in het dialoogvenster Camera Raw-voorkeuren op Standaardinstellingen Raw. Ga in de keuzelijst Globaal naar Voorinstelling kiezen, dan naar Gebruikersvoorinstellingen en kies de voorinstelling die je net hebt gemaakt (zie afbeelding; de mijne heet ‘Portretten Scott’). Klik op OK en klaar ben je. (Leuk om te weten: als je in deze keuzelijst Camera-instellingen kiest, en je hebt een beeldstijl gebruikt in je camera, dan zal Camera Raw de foto een uiterlijk proberen te geven dat zo goed mogelijk overeenkomt met de gekozen beeldstijl. Normaal gesproken negeert Camera Raw eventuele beeldstijlen die je in je camera toepast, behalve dus wanneer je hier Camera-instellingen hebt ingesteld.)
Dit waren drie tips voor het gereedschap Uitsnijden in Photoshop. In het boek Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? staan er nog veel meer. Andere tips uit het boek vind je HIER en HIER op dit blog.
Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop?
Scott Kelby schreef een nieuwe editie van Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Dit nieuwe boek, dat omstreeks 25 oktober verschijnt, brengt je snel naar specifieke technieken die je nodig hebt om je foto of illustratie te bewerken. Het boek biedt praktische instructies zonder verwarrende vaktaal, zodat je nooit vastloopt bij het aanpassen van afbeeldingen. Met dit boek lukt het je om precies de resultaten te bereiken die jij wenst.
Zo werkt het: als je iets specifieks wilt doen open je het desbetreffende hoofdstuk (over lagen, afdrukken, problemen oplossen, speciale effecten enzovoort), je zoekt op wat je wilt doen (dat is eenvoudig; elke pagina behandelt slechts één onderwerp) en Scott vertelt je in heldere taal precies hoe het werkt, alsof hij naast je zit. Op die manier kun je snel weer aan de slag. Dit is dus geen boek vol theorie, verwarrende vaktaal of ingewikkelde stappen.

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.