Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden

Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden

Soms werkt Lightroom Classic op onverklaarbare manier ineens niet meer goed. Het doet raar, of stopt ineens. Dat kan natuurlijk aan van alles en nog wat liggen, maar soms helpt het om de Voorkeuren van Lightroom Classic terug te zetten naar de standaardinstellingen. De Preferences resetten, de Voorkeuren terugzetten naar standaard. De Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden kan op twee verschillende manieren. We behandelen ze hier alle twee.

Welke instellingen in de voorkeuren?

Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden
Er zitten allerlei verschillende instellingen in de tabladen van de Voorkeuren.

Voordat je begint met het terugzetten naar de standaardinstellingen wil je misschien weten welke instellingen daarbij verloren gaan. De instellingen die je hebt gedaan in de verschillende onderdelen van de Voorkeuren. De manier waarop je impo rteert, wat instellingen van plug-ins, wat info bij Extern bewerken, je krijgt een welkomstboodschap alsof je Lightroom voor het eerst opent. En je bent de FTP-instellingen kwijt, je laatst gebruikte instellingen, dat soort dingen. De manier waarop je je foto’s hebt ontwikkeld, de standaardinstellingen voor ontwikkelen, je verzamelingen enzovoort: die zijn allemaal niet aangetast. De gegevens daarvan zitten in je Lightroom Catalogus en daar heb je verder niets aan veranderd.

Hoe zet je de standaardinstellingen terug?

Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden doe je in deze dialoog.

De eenvoudigste manier om de standaardinstellingen voor de voorkeuren te herstellen gaat als volgt:

1. Verlaat Lightroom Classic.
2. Houd voordat je Lightroom opnieuw start de volgende toetsen ingedrukt:

  • bij macOS Shift + Option
  • Bij Windows Shift + Alt

3. Start Lightroom opnieuw op. Je krijgt een venster te zien waarop je kunt aangeven dat je de Voorkeuren wilt herstellen.

Oude voorkeuren bewaren?

Ingewikkelder wordt het als je voor de zekerheid je oude Voorkeuren wilt bewaren. Je weet niet zeker of het herstellen van de voorkeuren jouw specifieke probleem gaat oplossen. Dan is het zinvol om een kopie te maken van je voorkeuren zoals die nu zijn. Je moet dan afdalen in de krochten van je besturingssysteem. Dat is niet moeilijk, je moet alleen even in je bestanden op je computer graven. Bij de Mac gaat het zo:

1. Verlaat Lightroom Classic.

2. In de Finder ga je naar het menu Ga.

3. Houd je Option-toets ingedrukt. Kies in het menu Ga voor Bibliotheek.

4. In de map Preferences zoek je naar het bestand com.adobe.LightroomClassicCC7.plist.

5. Geef het bestand een andere naam bijvoorbeeld com.NIETadobe.LightroomClassicCC7.plist.

6. Herstart je Mac en start vervolgens Lightroom Classic.

Zijn je problemen opgelost? Prima, dan moet je alleen nog door de voorkeuren heen om de instellingen terug te zetten zoals jij ze wilt. Zijn je problemen niet opgelost? Dan moet je verder zoeken, maar kun je de oude voorkeuren terugzetten. Gooi de nieuwe voorkeuren in de prullenbak en verander de naam van het oorspronkelijke bestandje weer in com.adobe.LightroomClassicCC7.plist.

Bij Windows vind je het voorkeurenbestand hier:
C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Lightroom Classic CC 7 Preferences.agprefs.

Misschien zie je in deze mappen nog allerlei andere, oude voorkeurbestanden. In mijn map op de Mac vond ik nog oudere .plist-bestanden en zelfs eentje met de naam ClassicCC8. Die zijn het dus niet. Het gaat om Lightroom Classic7. In ieder geval weet je nu hoe je de Voorkeuren van Lightroom terugzet naar de standaardwaarden.

Meer blogposts met tips en trucs over Lightroom lezen? HIER vind je alle tips en trucs die we op dit blog over Lightroom hebben geschreven.

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.