Vue.js - lichtgewicht framework voor moderne websites

Vue.js – lichtgewicht framework voor moderne websites

De tijd dat een website op een regenachtige zondagmiddag met HTML, CSS en JavaScript in elkaar werd gezet is voorbij. Moderne websites worden tegenwoordig vaak gemaakt met behulp van een framework. Vue.js (of kortweg ‘Vue’) is zo’n lichtgewicht framework voor moderne websites!

Evenals de meer bekende varianten React en Angular, is Vue een framework dat voorziet in alle eisen waaraan een moderne webapplicatie moet voldoen. Denk aan zaken als webcomponenten, databinding, routing, state management en communicatie met het database via http. Het voordeel van Vue is echter dat het een veel eenvoudiger syntaxis en structuur kent dan de andere frameworks. Het is daarom sneller te leren. De Vue-leercurve is een stuk minder steil dan bij Angular of React. Al in enkele dagen kun je als programmeur het raamwerk van een complete, complexe applicatie in elkaar zetten. De Vue-praktijk sluit nauw aan bij wat webdevelopers gewend zijn, maar is eveneens eenvoudig te leren voor ervaren Java- of C#-programmeurs.

Websites in Vue bestaan niet meer uit losse pagina’s, maar uit kleine, gespecialiseerde componenten die tezamen de applicatie vormen. Elke component heeft dezelfde, eenvoudig te begrijpen structuur.

Grote adopties

De eenvoud en het kenmerk dat Vue.js een lichtgewicht framework is, betekent echter niet dat het alleen geschikt is voor eenvoudige websites. Het is niet voor niets dat grote bedrijven als Nintendo, Alibaba en L’Oréal (inclusief alle zustermerken) inmiddels voor Vue hebben gekozen. In Nederland is www.ziggo.nl bijvoorbeeld met Vue gemaakt.

Vue.js heeft goed gekeken naar de oudere frameworks en daaruit de goede onderdelen overgenomen. De zwakheden zijn echter omzeild of gemoderniseerd. Vue kent geen ballast uit het verleden en hoeft niet backwards compatible te zijn. Een van de keuzes die is gemaakt, is bijvoorbeeld om alleen moderne browsers te ondersteunen. Er wordt daarmee geen overhead en inspanning gestoken in het ondersteunen van oude code. Gevolg van deze keuze is natuurlijk wel dat Vue.js-applicaties daarmee niet draaien op oudere mobiele apparaten, of oudere versies van Internet Explorer.

Vue 3.0

Eind 2020 is de derde grote versie van Vue verschenen, Vue.js 3.0. Naast een nieuwe manier om componenten samen te stellen (de composition API) zijn de belangrijkste vernieuwingen het gebruik van een nieuwe router (hoe je van pagina naar pagina navigeert binnen de website) en een verbeterde versie van state management (hoe je gegevens in je applicatie op een centrale plek beheert). Gelukkig hebben deze vernieuwingen echter geen invloed op de eenvoud van Vue.js. Ook als beginner ben je nog steeds snel op weg met het realiseren van dynamische webapplicaties. Vue is daarmee ook een framework waarmee je vanaf het startpunt erg productief bent.

Web Development Library – Vue.js, 2e editie

Op 24 maart 2021 verschijnt het boek Web Development Library – Vue.js, 2e editie. Hierin neem ik je mee op een reis door Vue-land. Van een eerste eenvoudige component tot een complete applicatie met data, routing, het verwerken van gebruikersinvoer en het publiceren van je applicatie op een publieke webserver (deployment). Hoewel we er hierbij van uitgaan dat je wel over enige kennis van HTML, CSS en JavaScript beschikt, hoef je beslist geen web-goeroe te zijn om met Vue aan de slag te kunnen. Sterker nog, van alle moderne frameworks is Vue waarschijnlijk degene met de laagste instapdrempel.

Ben je nieuwsgierig of Vue.js iets voor jou is? Exclusief voor de eerste honderd bestellers van dit boek geeft ik op woensdag 14 april een Zoom-presentatie waarin ik inga op de belangrijkste concepten binnen het Vue.js-framework. Je hebt de mogelijkheid om zelf vragen te stellen en van gedachten te wisselen over het werken met Vue.

We schreven al eerder op dit blog over vue.js. HIER vind je meer informatie over dit framework en HIER vind je een podcast met Peter Kassenaar. 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.