Wakker worden, Apple!

Iets meer dan een jaar geleden verklaarde Tim Cook de PC dood. ‘Waarom zou je nog een PC kopen?’, vroeg hij zich af, nu je zo’n mooie iPad Pro kunt kopen, bedoelde hij. Maar deze week schreef hij in een intern memo aan het Apple-personeel dat de Mac desktops heel strategisch voor het bedrijf zijn. Is Apple weer wakker? Aan de halfslachtige nieuwe MacBook Pro’s van dit najaar kon je dat nog niet zo merken.

Tim Cook is er misschien eindelijk achter dat de Macintosh een belangrijk onderdeel van Apple is. Natuurlijk, de iPhone en de iPad zijn de huidige succesverhalen, maar hoe lang zal dat nog duren? De nieuwe Google Pixel-mobieltjes zijn minstens zo goed als de huidige iPhones en misschien zelfs wel beter. In ieder geval vroeg Cook zich eind vorig jaar nog af waarom je überhaupt nog een pc zou kopen. Hij zei: ‘De iPad Pro is voor veel, heel veel mensen een vervanging voor een notebook of een desktop. Ze zullen tot de conclusie komen dat ze niets anders meer nodig hebben (dan een iPad), op hun telefoons na dan.’

Inruilen voor een Surface?

Ondertussen bracht Microsoft de ene na de andere prachtige Surface uit. Vorige jaar de Surface Book en recentelijk de prachtige – maar erg dure – Surface Studio en heeft Microsoft een inruilprogramma waarbij je je oude Mac kunt inleveren voor korting op een mooie nieuwe Surface-computer. Een succesvol inruilprogramma, naar het schijnt.

En nu is Cook blijkbaar wakker geschrokken. In een memo aan het Apple-personeel schreef hij: ‘De desktop is voor ons een strategisch product. De desktop is uniek als je hem vergelijkt met de notebook, omdat je veel computerkracht in een desktop kunt stoppen. Er zijn allerlei verschillende redenen waarom desktops erg belangrijk en soms zelf essentieel zijn. De huidige generatie iMacs is de beste desktop die we ooit hebben gemaakt en het prachtige Retina 5K scherm is het beste ter wereld. Er zijn mensen in de media die zich afvragen of we de desktop nog wel toegewijd zijn. Als er daarover twijfel bestaat in onze teams, laat me dan duidelijk zijn: er staan fantastische desktops op stapel. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.’

Hoopvolle belofte

Dat klinkt hoopvol, na de teleurstellende (voor mij in ieder geval) nieuwe MacBooks Pro van dit najaar. Als Apple voor die MacBooks niet meer kon bedenken dan de Touch bar, wat staat er dan komend jaar op stapel? Hopelijk komt er een échte nieuwe Mac Pro desktop, tenslotte heeft die al jaren geen update gekregen. Andere bedrijven stelen de show: Microsoft met de Surface-computers, Google met de Pixel Phones en de slimme speaker Google Home, veel interessanter vernieuwingen dan waar Apple de laatste tijd mee is gekomen. Het is tijd dat Apple wakker wordt. Wat doet Apple op het gebied van virtual reality? En hoe zit het met die auto en die Apple-televisie? Allemaal sprookjes tot nu toe. Maak eerst maar eens een nieuwe innovatieve Macintosh.

Het is afwachten wat er komend jaar in de pijplijn zit. Of wordt 2017 toch het jaar van de Surface of de Hackintosh? Wat verwacht jij?

Een gedachte over “Wakker worden, Apple!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.