Wat ga jij in macOS Ventura gebruiken?

Is er eigenlijk iemand enthousiast over die nieuwe versie van het macOS, macOS Ventura? Was er eigenlijk iemand enthousiast over de vernieuwingen van de versie daarvóór, Monterey? Dat vroeg ik me af na het lezen van twee online-artikelen, waarin de auteurs niet erg enthousiast waren over Ventura. Is dat nieuwe uiterlijk van de Systeeminstellingen wel zo’n fijne vernieuwing? Moet macOS op iOS gaan lijken? En, zoals de vraag in een van die artikelen werd gesteld: wat gebruik je eigenlijk van die vernieuwingen? Of, specifiek voor Ventura: Wat ga jij in macOS Ventura gebruiken?

Ik las twee artikelen. Het ene artikel een bespreking van macOS Ventura met de titel Apple macOS 13 Ventura review: Een heel stel goede updates, die je voornamelijk kunt negeren. Het andere verhaal had de eenvoudige titel Mijn volgende Mac is misschien mijn laatste. Om te beginnen met dat eerste artikel, geschreven door Monica Chin voor TheVerge: een dodelijker conclusie kun je eigenlijk niet trekken: leuke update, maar wat moet je ermee? 

Ik dacht dat ik ze zou gaan gebruiken…

In haar inleiding schrijft ze: ‘Toen ik mijn macOS Monterey-recensie aan het lezen was ter voorbereiding op deze, werd ik getroffen door veel functies waarvan ik dácht dat ik ze uiteindelijk zou gaan gebruiken, maar die ik niet echt heb gebruikt.  Ik dacht dat ik Shortcuts zou gaan gebruiken. Ik zag mezelf al Focus adopteren. Ook was ik er zeker van dat ik mijn Notes zou gaan taggen. Ik dacht dat ik de hele tijd Portrait Mode zou gebruiken. Tabgroepen deden me overwegen over te stappen naar Safari. De nieuwe kaarten in Maps maakten de navigatiesoftware van Apple erg verleidelijk om naar over te stappen. Spoiler alert: ik gebruik Google Maps en Chrome nog steeds dagelijks en heb sindsdien geen van de bovengenoemde functies meer aangeraakt.’

’Ik werd getroffen door veel functies waarvan ik dácht dat ik ze uiteindelijk zou gaan gebruiken, maar die ik niet echt heb gebruikt…

Je begrijpt waar deze recensie van macOS Ventura naartoe gaat: ze vraagt zich af wat ze in de komende tijd eigenlijk van Ventura gaat gebruiken. Ze noemt de vernieuwingen in Ventura ‘cool’ maar niet onmisbaar. Daarna maakt ze Stage Manager met de grond gelijk, ze haat het zelfs. In Laten we het over Settings hebben, vraagt ze zich af wie in vredesnaam de volgorde heeft bepaald waarin die instellingen worden aangeboden. Keyboard, Trackpad en Printerinstellingen helemaal beneden? En waarom zijn Screensaver en Desktop uit elkaar gehaald?

Er is weinig onmisbaar in macOS Ventura

Kortom, er is eigenlijk veel niet leuk in Ventura. Het werkt (hoewel er natuurlijk al een update op stapel staat die de bugs eruit moet halen), maar ga je die nieuwe dingen gebruiken? Ze vindt Continuity Camera handig, vernieuwingen in de Mail-app, maar daar houdt het dan wel op. Het andere artikel Mijn volgende Mac is misschien mijn laatste gaat eigenlijk nog veel verder. Deze auteur, Ricardo Mori, wil eigenlijk veel verder terug met macOS, misschien zelf naar Snow Leopard, macOS versie 10.6.

Twijfelachtige UI-keuzes in macOS

In zijn inleiding schrijft hij: ‘Vanaf het misplaatste visuele herontwerp van macOS (van 10.15 Catalina naar 11 Big Sur) en de twijfelachtige UI-keuzes die in dit herontwerp werden gemaakt, zag ik mijn favoriete omgeving voor werk en vrije tijd steeds meer in een neerwaartse spiraal terecht komen.’ Bij elke nieuwe update vraagt hij zich af: wat zal Apple nu weer kapot maken?

’Ik zag mijn favoriete omgeving voor werk en vrije tijd steeds meer in een neerwaartse spiraal terecht komen’

Hij schrijft verderop in het artikel: ‘Ik ben er zeker van dat, als er een hypothetische ‘super-patch’ zou kunnen worden uitgegeven om Snow Leopard up-to-date te brengen voor de internetprotocollen en dergelijke, velen graag terug zouden gaan om het te gebruiken. Het feit dat het nog steeds kan worden gebruikt om 95% van de dingen te doen die een Mac tegenwoordig doet, zou je genoeg moeten vertellen over hoeveel Mac OS in de afgelopen elf jaar of zo echt is geëvolueerd.’

Wat ga jij in macOS Ventura gebruiken?

Lees beide verhalen maar eens. Ik kan me er wel in vinden. Waarom moet er eigenlijk elk jaar een update komen? Zoekt Apple wel uit welke van de nieuwe mogelijkheden gebruikt worden? Zijn het vernieuwingen om de vernieuwingen? Stage Manager is zo’n voorbeeld. Ga ik het op mijn Mac gebruiken? Ik weet wel zeker van niet. Die vernieuwde Systeeminstellingen vind ik ook een gruwel. Ik update eigenlijk voornamelijk voor de veiligheid, voor de bugs die worden opgelost. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jij, lezer er van vindt. Zit jij te wachten op Ventura, wat ben jij van die laatste paar jaar aan macOS-updates gaan gebruiken? Laat het weten in de reacties.

Ontdek macOS VenturaOntdek de iPad - bijgewerkt voor iPadOS 16Eerder deze week schreven de blogpost Bugs in de updates naar Ventura en iPadOS 16.1.  Ga je updaten naar macOS Ventura en/of iPadOS 16.1? Over alle vernieuwingen lees je in nieuwe boeken bij Van Duuren Media. In Ontdek macOS Ventura van Bob Timroff lees je alles over de vernieuwingen in macOS Ventura en leer je werken met alle mogelijkheden van macOS. In Ontdek van de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16 lees je alles over de vernieuwingen in iPadOS 16  en leer je werken met alle mogelijkheden van het iPadOS. 

Meer over macOS en iPadOS kun je hier lezen:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Wat ga jij in macOS Ventura gebruiken?”

  1. Tja, dat roep ik al jaren over de meeste besturingssystemen. Zorg dat het werkt en goed veilig is. En laat mensen vervolgens zelf via tools – al dan niet van de OS-maker afkomstig – installeren GEWENSTE extra functies toevoegen. Dat maakt jaarlijkse door aandeelhouders afgedwongen updates totaal overbodig.

  2. Hiephiephoera voor updates! Nieuwe beveiligspatches, nieuwe functies.. betere communicatie tussen mijn mac, mijn iPhone en de iPad en wat zijn die Focus modes een feest! De vlag uit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.