Wat is de beste browser?

Hoewel velen als makke schapen steeds weer de grote massa volgen qua browsers, is – in dit geval dus – Chrome niet per definitie de beste browser. Maar wat is dan wél de beste browser…?

De Chrome browser is zoals we – hopelijk – allemaal weten van Google. En Google leeft van dataverzameling en advertenties. Niet heel vreemd dus dat Chrome standaard een sloot aan dataverzamelende zaken aan heeft staan. Tegelijkertijd wil Google adblockers meer en meer aan banden gaan leggen. Hoewel de browser snel is en makkelijk in het gebruik, maken die beide zaken het voor ons zéker niet de beste browser. Tenzij het u echt niks uitmaakt als al u gegevens op straat komen te liggen en gedeeld worden met ontelbare ‘derde partijen’ waarvan de belangen maar al te vaak onduidelijk zijn. Windows 10-gebruikers laten zich wellicht verleiden tot het gebruik van Edge, de standaardbrowser aan boord van dit besturingssysteem. Edge is echter qua stabiliteit simpelweg rampzalig te noemen, terwijl Microsoft ook best geïnteresseerd is in uw online avonturen. Qua stabiliteit staan veranderingen op stapel, want Edge krijgt ‘binnenkort’ de ‘engine’ (ofwel de achterliggende software voor het weergeven van webpagina’s) van Chrome. Of dat per definitie een verbetering is? Tja, het wordt dan een combi van Google en Microsoft qua nieuwsgierigheid…

Safari

Daarmee vallen dus al twee browsers af, er zitten teveel zaken in die niet geweldig te noemen zijn. Apple-gebruikers zitten iets beter met hun Safari. Deze browser is in ieder geval niet nieuwsgierig naar wat je allemaal online uitspookt. Het ding is ook snel, stabiel en gebruiksvriendelijk. Een minpunt is het beperkte aantal add-ons dat voorhanden is. Maal je daar niet om, dan is Safari prima inzetbaar. Maar bedenk wel dat het een Apple-only browser is, voor andere besturingssystemen is de software niet beschikbaar. Het komt wel al aardig in de buurt van ‘de beste browser’. Maar is het dus ook niet. Firefox is het dat wat ons betreft wel. Deze al heel lang meedraaiende en ooit uit Netscape ontstane browser is open source. De kans dat daar ongemerkt stiekeme dingen insluipen is nihil. Verder wordt het zeer actief onderhouden, en staat privacy hoog in het vaandel bij de makers.

Firefox echt de beste browser

In de meest recente versie van Firefox – net uitgebracht – worden standaard trackers van sociale media als bijvoorbeeld Facebook geblokkeerd. Het maakt dat dergelijke sites je niet meer kunnen volgen in je bezigheden online binnen de browser, een verademing! Verder is Firefox razendsnel en goed compatibel met zo ongeveer alle gangbare webstandaarden. Het moet dus wel heel vreemd lopen als een site eens niet werkt zoals bedoeld. Met de veiligheid van Firefox is eveneens niks mis. De browser kost (ook) niks, dus daar hoef je het in ieder geval niet om te laten. Diverse extraatjes als online delen van allerlei zaken – inclusief zelfs screenshots van sites – zijn de kers op de taart. Kortom: Firefox verdient wat ons betreft echt het predicaat ‘de beste browser’!

de beste browser
Firefox voelt zich thuis onder alle bekende desktop én mobiele besturingssystemen

Stop met gebruik Opera

Opera was vroeger ook een interessante kandidaat voor de titel ‘de beste browser’. Maar sinds deze van oorsprong Noorse browser volledig in handen van Chinese ontwikkelaars is, adviseren we je te stoppen met het gebruik van Opera, mocht je deze software nog veel inzetten. De risico’s op achterdeurtjes zijn simpelweg te groot en de ellende niet waard. Ga voor Firefox, zouden we zeggen!

 

de beste browserFirefox draait ook prima onder macOS. En laat er voor de nieuwste versie – Catalina – van Apple’s besturingssysteem nou net een mooi boek op springen staan! In Ontdek macOS Catalina van Bob Timroff leert u alles over de nieuwste versie van macOS. Dat dankzij het einde van de ondersteuning voor 32-bits software meer een revolutie dan een evolutie te noemen is. En wat te denken van de mogelijkheid om uw iPad als extra monitor te gebruiken, ideaal voor bijvoorbeeld onderweg!

7 gedachten over “Wat is de beste browser?”

    1. Die browser is om meerdere redenen ernstig af te raden. Ten eerste ondersteund Internet Explorer geen moderne webstandaarden, dus een hoop sites zullen niet correct getoond worden. Veel ernstiger is dat het oude, zwaar achterhaalde technieken wél ondersteund. Het is de enige reden dat Microsoft deze browser nog aan boord van Windows 10 heeft meegenomen. Bedrijven gebruiken voor hun interne(!) netwerk nogal eens oude, actieve content op sites. Bijvoorbeeld om specifieke software te draaien enzovoort. Internet Explorer is in z’n huidige, achterhaalde, vorm echter niet meer bedoeld voor welk ander gebruik ook. U moet uiteraard zelf weten wat u met deze informatie doet, maar vroeg of laat gaat het een keer op een heel vervelende manier fout vrezen we…

    1. Oh, er zijn zonder meer meer browsers, en die komen inderdaad af en toe wel eens een keertje van pas. De ene browser heeft soms net wat extraatjes aan boord die nodig zijn voor een klusje. Maar voor het dagelijks gebruik zweren we vooralsnog toch bij Firefox.

  1. Op mac ga ik voor safari, externe ad-blockers zijn niet nodig. Icm met little snitch – software waarmee je firewall regels kan beheren – is het voor mij de beste oplossing. Firefox wordt overal geprezen maar het vreet resources als een tierelier. En als men denkt dat firefox geen gevoelige gegevens doorstuurt, moet je even achter je hoofd krabben, want ook firefox wil geld verdienen zodat ze hun software up to date kunnen houden.

    1. De makers van Firefox verdienen op heel andere manieren hun geld, niet aan gebruikersgegevens. Dat is het basisprincipe van Open Source software. Verder hoort Firefox helemaal geen resource te vreten, zoals u schrijft. Als dat wél het geval is, is er mogelijk iets heel anders gaande op uw systeem. Denk aan bijvoorbeeld een virusscanner die add-ons heeft geïnstalleerd in Firefox, of door uzelf geïnstalleerde add-ons. Het is dan een keuze maken: of meer resources, of de add-ons eruit. Maar dat geldt voor elke browser.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.