wat is een goed statief voor architectuurfotografie?

Wat is een goed statief voor architectuurfotografie?

Voor architectuurfotografie is een antwoord op de vraag ‘wat is een goed statief?’ misschien nog wel belangrijker dan ‘reguliere’ fotografie. In mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie leg ik uit waar je op moet letten bij statieven.

Een goed statief is onontbeerlijk bij architectuurfotografie. Belangrijk is dat het statief goed stijf is, zodat het doet wat het moet doen: zorgen dat je opnamen kunt maken zonder beweging of trillingen in de camera. Met een zwaarder statief bereik je dat eerder dan met een licht, maar er zijn ook goede lichte statieven. Om te weten hoe goed je statief is kun je de torsiestijfheid ervan testen. Zet daarvoor het statief op zijn maximale hoogte, pak twee poten bovenaan vast en probeer ze eens naar links en rechts te duwen. Bij een goed statief zal dit nauwelijks gaan. Bij minder goede statieven zie je de kop hierdoor een beetje meedraaien. Dat betekent dat het statief flexibel is en dat is niet wat je wilt.

Welk systeem het statief heeft om de poten te vergrendelen maakt niet uit, dat is persoonlijke voorkeur. Wat wel fijn is om te hebben is een verstelbare middenzuil. Hierdoor kun je de camera gemakkelijk iets hoger of lager zetten zonder alledrie de poten te moeten verstellen. Die kan echter wel in de weg zitten als je de camera heel laag boven de grond wilt zetten. Daarom is het prettig als die zuil deelbaar is of vervangen kan worden door een kort exemplaar.

Welke statiefkop

Net zo belangrijk het statief is de kop die erop staat. Bij architectuurfotografie wil je bijna altijd de camera exact waterpas kunnen zetten, zowel in de lengte- als de breedteas van de camera. Een halve graad uit het lood kan er al voor zorgen dat het gebouw in de foto niet meer recht staat en dan moet je het gaan corrigeren in de nabewerking. Dat is geen probleem voor een of twee opnamen, maar als het er honderd zijn, kost dat veel tijd. Daarom wil je een goede statiefkop waarmee je nauwkeurig kunt werken. Een geared head werkt met een geremde tandheugelverstelling en is geschikt voor hele kleine verstellingen. Net als de driewegkop heeft hij drie knoppen voor het verstellen van de kop in alle richtingen. Het grote voordeel is dat de kop na een verstelling niet hoeft te worden vastgezet. Je stelt de kop in en laat daarna de knop los.

Verschillende statiefkoppen

Bij de koppen die Manfrotto maakt hebben de knoppen een dubbele functie. Met de buitenste ring ontkoppel je het tandheugelsysteem en kun je snel grove verstellingen maken. De binnenste knop is voor de fijne verstellingen. Arca Swiss maakt een bijzondere en solide versie voor grote camera’s: de Cube. Dit is een vierkant blok met tandheugels dat niet lijkt op een traditionele statiefkop. De P0 Hybrid van Arca-Swiss is een kruising tussen een balhoofd en een geared head en biedt de voordelen van beide: een snelverstelling met het balhoofd en een tandheugelverstelling voor de kleine correcties. Sommige Chinese fabrikanten hebben hier weer hun eigen varianten op gemaakt. Alle koppen kunnen roteren in het horizontale vlak, wat handig is voor panoramaopnamen. Het is extra fijn als de kop niet draait aan de onderkant, net boven het statief, maar aan de bovenkant, net onder de camera. Dan blijft de waterpasinstelling van de camera intact bij het roteren.

Architectuurfotografie

Dit artikel Wat is een goed statief voor architectuurfotografie? is afkomstig uit het boek Architectuurfotografie. Een eerder artikel uit dit boek Wanneer is een foto een architectuurfoto? vind je HIER. Architectuurfotografie is zoveel meer dan het vastleggen van een gebouw. Je wilt het karakter van het gebouw verrijken door het onder ideale omstandigheden te fotograferen met de beste beeldkwaliteit. Vaardigheden zoals beheersing van het licht, de locatie, het perspectief, het standpunt, de compositie en het begrijpen van de visie van de architect zijn daarbij cruciaal. In het boek Architectuurfotografie neem ik je mee langs onderwerpen, gebouwen, landschappen en interieurs.

Meer lezen over fotografie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.