Wat is een Zapier interface?

Laat Zapier voor je werken

Hierna gaan we antwoord geven op de vraag ‘wat is een Zapier interface’. Ofwel: weer een (flinke) stap verder met deze automatiseringstool. Nog altijd afkomstig uit mijn nieuwe boek Laat Zapier voor je werken! met daarin vanzelfsprekend nog veel meer praktische informatie rondom het systeem.

Met een interface in Zapier bouw je als het ware een complete webapplicatie, waarbij zaps, tabellen en webformulieren met elkaar worden gekoppeld. De interface die je ontwikkelt heeft een eigen URL (net zoals een Google-formulier) die je naar klanten of andere partijen kunt sturen. Nadat de ontvanger het formulier heeft ingevuld worden de data naar Zapier gestuurd en afhankelijk van de logica die je gebouwd hebt worden er diverse acties ondernomen. Inmiddels kun je zelf wel bedenken wat deze acties kunnen inhouden: een bevestiging naar de klant sturen, informatie in een tabel opslaan, specifieke personen in de organisatie inlichten enzovoort.

Vele complexe mogelijkheden

De toepassingen die je hiermee kunt bouwen kunnen behoorlijk complex zijn. Ten tijde van schrijven waren maar liefst 44 sjablonen aanwezig, variërend van een feedbackformulier (survey) tot een eenvoudige website en van een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief tot een declaratiesysteem. We lichten er enkele uit: Laat Zapier voor je werken!

 • Simple Online Course Met deze interface bouw je een eenvoudige videocursus, waarbij de deelnemers ook feedback kunnen terugsturen.
 • Social Media Planner Met deze interface bouw je een systeem om je activiteiten op sociale media te beheren.
 • RSVP Deze interface stelt je in staat een RSVP-formulier te versturen en een gastenlijst in te zien.
 • Product Feedback Deze interface gebruik je om feedback van je klanten te verwerken.
 • Net Promotor Score Met deze interface ontvang je feedback van klanten en analyseer je klanttevredenheid.
 • Free Offer Met deze interface bied je klanten een gratis promotieproduct aan om leads te genereren. Er is voorzien in de afhandeling middels gepersonaliseerde e-mails.
 • Contact User Form Een eenvoudige interface die klanten in staat stelt om contact met je op te nemen.
 • AI Content Idea Generator Een interface om ideeën voor te stellen en die OpenAI’s GPT gebruikt om aanvullende ideeën te genereren

Complexere interfaces gebruiken meerdere formulieren, tabellen en zaps om de applicatie te bouwen. Je bent dus niet beperkt – hooguit door het abonnement dat je gebruikt.

Snel aan de slag met een sjabloon

We illustreren het gebruik van interfaces om te beginnen door een sjabloon te kiezen. Omdat het om een sjabloon gaat kun je alles naar eigen wens aanpassen; de (standaard) Engelstalige teksten kun je dus eenvoudig in het Nederlands omzetten.

Je activeert de interfaceomgeving door links in de navigatiebalk op Interfaces te klikken.

wat is een Zapier interface
Interfaces

Blader om te beginnen door de beschikbare sjablonen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Zoals gezegd zijn sommige interfaces wat eenvoudiger, andere zijn een stuk complexer. We illustreren de mogelijkheden in deze paragraaf aan de hand van een contactformulier. Klik daarom op het sjabloon Contact Us Form.

wat is een Zapier interface
De opbouw van het contactformulier.

Het scherm verkennen

Neem even de tijd om het scherm te bestuderen. Je ziet dat deze interface is opgebouwd uit twee pagina’s – het contactformulier en de bedankpagina –, één tabel en één zap. Je activeert de paginabewerker door op een pagina te klikken, of door bovenin op een van de paginatabs (hier Form en Thank you) te klikken. Klik op Home om terug te keren naar de overzichtspagina.

Terug op de overzichtspagina loont het de moeite om de tabelstructuur te bekijken, zodat je weet welke velden er worden gebruikt. Vanzelfsprekend kun je besluiten om velden toe te voegen; een idee is bijvoorbeeld om een datumveld toe te voegen waarin je automatisch de aanmaakdatum opneemt; met de kennis uit het vorige hoofdstuk zou dat niet te veel problemen meer moeten opleveren.

wat is een Zapier interface
De onderliggende tabel. Het veld Date is geen onderdeel van het sjabloon maar is ter plekke toegevoegd (als datumveld).

Je ziet dat de tabel in een apart tabblad in de browser wordt geopend. Ben je klaar met het bestuderen van de tabel, sluit dit tabblad dan zodat de overzichtspagina weer zichtbaar wordt.

Tot slot van de oriëntatie klik je op de zap die aan deze interface is gekoppeld. Let erop dat de zap is uitgeschakeld, maar vanzelfsprekend kunnen we die later inschakelen. Ook de zap verschijnt in een nieuw browsertabblad, dat je kunt sluiten als je de zap hebt bekeken.

Laat Zapier voor je werken!

Laat Zapier voor je werken

Ontvang je wel eens een antwoord op een webformulier en stuur je dat handmatig door naar de persoon die het antwoord moet afhandelen? Of beoordeel je een antwoord van een klant zelf? Heb je wel eens een chatbot gebouwd, of een webpagina? Ongetwijfeld deed je dat handmatig, of moest je ervoor programmeren, hetzij in HTML of in JavaScript.

Zapier rekent af met al deze handmatige, foutgevoelige en complexe materie. Met zogeheten zaps koppel je de ontvangst van een formulier aan een automatische notificatie, update van je planboard of (gepersonaliseerd) antwoord aan je klant. Met een interface bouw je een webpagina in een handomdraai, zonder kennis van HTML. Deze webpagina herbergt een chatbot, een tabel met reacties of een feedbackformulier. Of een compleet CRM-systeem – niets is te gek.

Zapier lijkt overzichtelijk, maar is krachtig en complex. In dit boek leer je de ins en outs van deze software, en hoe je webapps – uit een aanbod van circa 7000! – aan elkaar koppelt en met elkaar laat communiceren. Tegelijkertijd leer je hoe je een chatbot bouwt, tabellen definieert, een webinterface ontwerpt en je project visualiseert middels een canvas. Daarnaast staat de auteur stil bij monitoring en foutopsporing en bij implicaties voor beveiliging en privacy. Laat Zapier voor je werken, zodat je veel tijd bespaart die je aan leukere dingen kunt besteden!

Handig om te weten: dit boek gaat vergezeld van een gratis chatbot die je vragen kunt stellen over de inhoud van het boek. Hiermee haal je nóg meer uit de beschreven materie!

 • canvas in Zapier
  Canvas in Zapier

  Met het canvas in Zapier kun je op een intuïtieve en grafische manier workflows te bouwen en beheren binnen Zapier. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Dit artikel is een extract uit mijn recente boek Laat Zapier voor je werken!. Daarin ga ik uiteraard diep in op het fenomeen Zapier en wat je met…

 • laat ChatGPT voor je programmeren
  Laat ChatGPT voor je programmeren!

  Je bent geen programmeur, maar je hebt wel een programmawens voor bijvoorbeeld je Raspberry? Laat ChatGPT voor je programmeren! Dat is zo geregeld en je zit zelfs niet eens vast aan een specifieke programmeertaal. En wie weet, wellicht leer je uiteindelijk met de hulp van datzelfde ChatGPT ook zelf programmeren.

 • zoomen op de Mac
  Zoomen op de Mac

  Er zijn diverse handige manieren om te zoomen op de Mac. Daarbij maak je soms net wat te kleine content beter zichtbaar. In dit artikel zetten we wat tips en trucs betreffende dit onderwerp op een rijtje.

 • kinderaccount op je Mac
  Kinderaccount op je Mac

  Door het instellen van een kinderaccount op je Mac en bijbehorend ouderlijk toezicht, creëer je een veilige omgeving voor je spruit(en). En tegelijkertijd een gerust gevoel voor jezelf.

 • Schijf-EHBO in macOS
  Schijf-EHBO in macOS

  Alles kan defect raken of de mist in gaan, ook een SSD of harddisk. Schijf-EHBO in macOS biedt dan wellicht uitkomst. Waarbij we – ter geruststelling – ook meteen aangeven dat schijfproblemen niet bijzonder veel voorkomen.

 • WiFi-problemen van je Mac
  WiFi-problemen van je Mac oplossen

  Er zijn tal van redenen te verzinnen waarom je draadloze netwerk niet wil werken. Gelukkig zijn WiFi-problemen van je Mac best oplosbaar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.