Wat is er nieuw in Windows 10 – versie 2004?

Deze maand verschijnt de nieuwe versie van Leer jezelf snel… Windows 10, 4de editie. Deze blogpost is een voorbeeld uit deze nieuwe editie. Het boek is tot en met 27 juli 2020 te bestellen voor een speciale actieprijs van €20,- (een korting van €2,99). In mei is versie 2004 van Windows 10 uitgerold, de halfjaarlijkse update van dit besturingssysteem. Versie 2004 kent niet al te veel wereldschokkende verbeteringen; veel zit onder de motorkap of valt in de categorie ‘klein bier’. Dat de aanmelding met Windows Hello is verbeterd is welkom, maar is niet iets waar het hart van de gebruiker sneller van gaat kloppen. De licht verbeterde toegankelijkheidopties zijn welkom – met name de verbeterde cursormarkering kan van pas komen wanneer je veel met tekst bezig bent. En de app Foto’s is licht verbeterd. Maar verder is het allemaal zeer overzichtelijk.

Dat betekent echter niet dat er niets nieuws is te melden. In dit artikel licht ik twee zaken uit die nuttig en/of leuk genoemd kunnen worden. Ten eerste is er de nieuwe versie van Edge, die nu op de Chromium-motor draait. Ten tweede is Rekenmachine uitgebreid met een grafiekmodus. Ik bespreek deze zaken hier.

De nieuwe versie van Edge

nieuw in Windows 10 - versie 2004In het voorjaar van 2020 heeft Microsoft een nieuwe versie van Edge gelanceerd, die gebaseerd is op Chromium, waarop ook de webbrowser Chrome draait. Het gevolg is een stabielere en meer compatibele browser. Alhoewel de oude en de nieuwe Edge veel overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen. In dit gedeelte worden de belangrijkste besproken.

Collecties

Nieuw in deze versie van Edge zijn zogeheten collecties, waarin u onderdelen van webpagina’s (afbeeldingen en teksten) kunt plaatsen, maar ook opmerkingen kunt toevoegen. Op die manier kunt u van een bepaald onderwerp een samenvatting maken terwijl u over internet surft, waarna u de collectie vervolgens eenvoudig in Word of Excel kunt plaatsen om verder te verwerken. Alle onderdelen die u in een collectie plaatst zijn klikbaar en brengen u direct naar de desbetreffende webpagina.

nieuw in Windows 10 - versie 2004
Een collectie over het nieuwe pensioenstelsel.
Een nieuwe collectie maken

Het maken van een nieuwe collectie is eenvoudig:

 1. Klik op de knop Collecties (rechts naast de knop Favorieten).
 2. Klik in het venster Collecties op Nieuwe collectie starten.
 3. Voer een naam voor de collectie in het vak Nieuwe collectie in.

Vervolgens kunt u afbeeldingen en stukken geselecteerde tekst naar het venster slepen. Klik op de knop Huidige pagina toevoegen (onder in het venster Collecties) om de volledige pagina in de collectie op te nemen. Een opmerking voegt u toe met de knop Opmerking toevoegen, boven in het venster.

De collectie gebruiken

Als een collectie eenmaal is gemaakt, kunt u deze later weer raadplegen, of er onderdelen aan blijven toevoegen. Wilt u een onderdeel verwijderen, klik rechtsboven in het onderdeel dan in het selectievakje en klik op de prullenbak die verschijnt. Door op een onderdeel te klikken navigeert u naar dat onderdeel op het web.

De collectie in Word openen

Erg handig is de functie om uw gemaakte collectie in Word te openen. Klik daartoe boven in het venster Collecties op Delen en meer (de drie puntjes) en klik vervolgens op Verzenden naar Word. Er wordt een Word-document samengesteld dat wordt geopend in de onlineversie van Word. Deze staat vervolgens op uw OneDrive en kunt u later desgewenst in een andere tekstverwerker openen.

Uw collectie geopend in de onlineversie van Word.

Gegevens synchroniseren

In deze versie van Edge is het eenvoudig om instellingen tussen de browser op verschillende apparaten te synchroniseren; dit werkt via uw Microsoft-account. Klik rechtsboven op het vak Wordt niet gesynchroniseerd, of klik op de drie puntjes, gevolgd door Instellingen en Synchronisatie als dat niet wordt weergegeven. Bent u niet aangemeld bij uw Microsoft-account, klik dan eerst op Aanmelden.

Synchronisatie inschakelen.

U kunt vervolgens kiezen welke onderdelen u wel of niet wilt synchroniseren. Schakel eventueel bepaalde onderdelen uit en klik op Bevestigen. Desgewenst kunt u de synchronisatie weer uitschakelen door hier op Synchronisatie uitschakelen te klikken.

Uitgebreide instellingen

Via het menu met de drie puntjes rechtsboven kunt u de instellingen van Edge openen. Het loont zeer de moeite om deze eens rustig door te nemen. Zo zijn er uitgebreide instellingen voor privacy, sitemachtigingen (welke sites krijgen bijvoorbeeld wel of niet toegang tot de camera of microfoon), en waar de downloads standaard worden opgeslagen. Maar u vindt er ook instructies om Edge eenvoudig op uw Android- of Apple-telefoon (of -tablet) te installeren. Dat maakt het synchroniseren van gegevens extra aantrekkelijk.

Edge op iOS.

Leeslijst

De leestlijst uit de oude versie is vervangen door een map Leeslijstopslag in de map Favorieten. Daarmee is de leeslijstfunctie feitelijk komen te vervallen. Installeert u de nieuwe versie van Edge, dan worden eventuele koppelingen in de oude leeslijst in de favorietenmap Leeslijstopslag geplaatst.

Het is nog steeds mogelijk om koppelingen in een (fictieve) leeslijst op te slaan. Klik daartoe naast de adresregel op Deze pagina toevoegen aan favorieten (Ctrl+D) en selecteer de map Leeslijstopslag in de lijst Map.

Een favoriet in de map Leeslijstopslag opslaan.

TIP • Verdwenen: aantekeningen maken De gereedschappen om een webpagina te annoteren met aantekeningen en markeringen zijn in deze versie van Edge niet langer beschikbaar.

Grafieken in Rekenmachine

Rekenmachine is een trouwe gediende in Windows. Het is een onderschatte app, want er is erg veel mee mogelijk. En in de laatste incarnatie is het zelfs mogelijk om grafieken te plotten en daar analyses op los te laten. Open het hamburgermenu van de app en klik op Grafieken om de nieuwe functie te gebruiken.

nieuw in Windows 10 - versie 2004
De rekenmachine geeft enkele grafieken weer.

Zoals u in de afbeelding ziet loont het de moeite om het venster van de app te vergroten. Typ rechts in het vak Voer een expressie in de door u gewenste functie. Indien deze correct is, zal Rekenmachine hem plotten. U kunt meerdere functies invoeren; de app geeft de verschillende grafieken automatisch in afwijkende kleuren weer.

Klik – nadat u enkele functies hebt ingevoerd – op het gekleurde vakje links naast een functie om de grafiek onzichtbaar te maken; nogmaals klikken toont de grafiek weer.

Klik om de grafiek uit te schakelen.

Tevens ziet u rechts van de functie drie pictogrammen; van links naar rechts zijn dit:

 • Functie analyseren Geeft gedetailleerde informatie over de functie.
 • Vergelijkingsstijl wijzigen Past de kleur en lijn van de grafiek aan.
 • Vergelijking verwijderen Verwijdert de ingevoerde functie.

Met name Functie analyseren is zeer krachtig; het geeft bijvoorbeeld snijpunten met de assen, minimale en maximale waarden, asymptoten en het wiskundig bereik weer.

Neem bijvoorbeeld de kwadratische functie x2 + 2x – 3; u voert deze als volgt in:

 1. Klik in het vak Voer een expressie in.
 2. Druk op de letter x en klik in het toetsenbord eronder op x2.
 3. Druk op + en typ vervolgens de tekst 2x-3.
 4. Druk op Enter.

Rekenmachine plot de kwadratische functie zoals verwacht, met snijpunten op de x-as op -3 en 1. Klik nu op Functie analyseren voor aanvullende informatie over deze grafiek.

De analyse lijkt te kloppen.

U kunt de grafiek niet opslaan, maar wel delen of op het klembord plaatsen. Klik daartoe met de rechtermuisknop op de grafiek en kies Kopiëren in het snelmenu dat verschijnt. Vervolgens kunt u de grafiek in een andere app plakken. Cool!

Een gedachte over “Wat is er nieuw in Windows 10 – versie 2004?”

 1. Ik raad iedereen aan terughoudend te zijn met het installeren van 2004. Ik heb dit op mijn PC gedaan en sinsdien kan ik Photoshop niet meer gebruiken i.s.m. de plug-inn Luminar 4. De videokaart gaat dan op tilt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.