We leven in een jpeg-wereld. Afbeeldingen op het web zijn meestal jpeg’s. Als je foto’s op Instagram zet of op Facebook? Allemaal jpeg’s. De camera van je smartphone? Die schiet in jpeg. Bij de introductie van iOS 11 en macOS High Sierra kwam Apple met nieuwe formaten voor foto’s: HEIF-formaat en HEIC-formaat. Apple heeft die nieuwe formaten niet bedacht, dat deed de Motion Pictures Experts Group (MPEG). Wat zijn de voordelen van deze formaten en waarom zou je ze gebruiken?
Wat is het HEIF-formaat?
Jaren geleden – ergens begin jaren negentig – schreef ik een artikel over het jpeg-formaat. Hoe het werkte, hoe flinke jpeg-compressie je beeld aantast, dat soort info. Inmiddels gebruikt iedereen jpeg zonder er verder nog bij na te denken. We zijn 25 jaar verder. Computertechnologie heeft niet stilgestaan. Het werd tijd voor een ander, efficiënter bestandsformaat in de plaats van het ‘oude’ jpeg. Dat is HEIF, het High Efficiency Image Format. Een HEIF-bestand met dezelfde kwaliteit als in jpeg neemt de helft van de ruimte van de jpeg in beslag. Voor een smartphonecamera betekent het dat je twee keer zoveel foto’s op je smartphone-opslagruimte kwijt kan!
HEIF en HEIC
Maar HEIF is meer dan alleen een nieuw formaat voor het opslaan van foto’s. Apple noemt HEIF HEIC, waarbij HEIC staat voor High Efficiency Image Container. In die container kun je meer dingen stoppen. Een sequentie van opnames bijvoorbeeld, maar ook geluid, scherptediepte-informatie enzovoort. Daarnaast kan dit bestandsformaat ook 10-bits kleureninformatie opslaan. Bij jpeg is dat 8-bit. Allemaal prachtige voordelen en het is niet vreemd dat Apple voor dit formaat heeft gekozen. De Live foto’s van Apple kunnen hier efficiënt mee worden opgeslagen en ook de foto’s met diepte van de twee camera’s op de achterkant van de iPhone kunnen er mee overweg.
Acceptatie
Toen Apple er eind vorig jaar mee kwam was er nog geen ondersteuning in Photoshop. Ook Windows kon niet met HEIF en HEIC omgaan. Of zo’n nieuw formaat slaagt hangt af van acceptatie in de markt. Bleef je in het Apple-universum, dan merkte je er niet veel van, behalve dan dat je meer foto’s op je iPhone en in iCloud kon opslaan. Inmiddels kan Photoshop ook met het HEIF-formaat omgaan. Voor Windows kun je HEIF/HEIC-bestanden via Dropbox openen. Er is ook een plug-in – CopyTrans HEIC – waarmee je dit soort bestanden kunt bekijken, omzetten naar jpeg en ze kunt printen. De komende nieuwe versie van Android, Android P, heeft ook ondersteuning voor HEIF. Kortom HEIF en HEIC hebben de toekomst. Over een paar jaar gebruikt niemand nog jpeg…
Meer info over HEIC en HEIF? HIER vind je info op Wikipedia. HIER en informatief verhaal bij iCulture en HIER een bij Lifewire. Bij Nokiatech op github vind je nog meer info over HEIF en bij fileinfo.com vind je verschillende apps die HEIF-bestanden kunnen openen en converteren.
Meer lezen over iOS? Daar zijn boeken voor bij Van Duuren Media. Die over iOS vind je HIER.
Meer weten over macOS? De boeken daarover vind je HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Interessante informatie met duidelijke uitleg van de voordelen boven JPEG. De conclusie (of is het toch een vraag?) dat over 10 jaar niemand meer JPEG zal gebruiken durf ik beslist niet te onderschrijven. Destijds (1992) was JPEG een geschenk omdat we dat nodig hadden om snel en efficiënt kleurtransformaties en kleurconversies te maken in de integrale workflow met behulp van gestandaardiseerde profielen. ColorSync en icc-profielen hadden de toekomst. Toen de icc-standaards geaccepteerd waren moest het compressieprobleem nog opgelost worden. Ook ik worstelde met onacceptabele compressieresultaten en compressie volgens CIE-Lch leek de oplossing te zijn. Toen in 1998 MPEG4 ingang vond en vrijwel dezelfde techniek ingang vond leek JPEG nog even de standaard te blijven. JPEG2000 (overigens van dezelfde standaardisatiegroepen) leek de toekomst te hebben. In software als LinoColor werd JPEG2000 en Lch-compressie een vast onderdeel. Bekende experts (en publicisten als ik) spraken hun verwachting uit dat binnen 10 jaar JPEG zou zijn opgevolgd door JPEG2000. Vergeet het maar want de superieure techniek was voor veel gebruikers blijkbaar te complex. De MPEG-fanaten gebruikten wel componenten om de kwaliteit in video te verbeteren maar de fotojongens zagen de voordelen (nog?) niet. Door de extreem snelle en relatief goedkope geheugenmedia is compressie bij foto’s steeds minder belangrijk geworden en compressie/decompressietechnieken gebaseerd op Lch of Luv vinden minder toepassing in fototoepassingen. Ik vermoed dat HEIF en HEIC als algemene standaard voor fototoepassingen nog even op zich laat wachten. Hoe zien de andere deelnemers dit? Ben ik te somber?
JPEG 2000 heb ik eigenlijk nooit gebruikt. Als ik voor dit blog een plaatje bewaar: gewone jpeg met de compressie 50% kwaliteit. Voor het uitvoeren vanuit Lightroom naar Google Foto’s: gewone jpeg met 100% kwaliteit. Vooralsnog zie ik me zelf geen HEIF gebruiken. Ik maak geen Live foto’s, heb geen iPhone. Als HEIF net zo makkelijk is/wordt als jpeg en het is bruikbaar in de browser en InDesign en Lightroom enzovoort gebruiken het, dan wordt het een standaard. PNG heeft ook allerlei voordelen. Gebruik ik het? Alleen als ik screendumps maak…