Een wel heel klein printplaatje met slechts een handjevol onderdelen. Toch is het een complete computer. Maar wat kan een Raspberry Pi eigenlijk?
Je hebt ongetwijfeld wel eens van de Raspberry Pi gehoord. Het betrof een in eerste instantie vrij simpel systeempje, primair bedoeld voor educatieve doeleinden in met name armere landen. Toch bleek diezelfde Raspberry Pi ook te voldoen aan een enorme behoefte onder hobbyisten. Namelijk een breed inzetbare ‘light’ computer. Voor bijvoorbeeld besturingsdoeleinden, of meten van gegevens en wat al niet meer. Zelfs een besturingssysteem met een grafische desktop was voorhanden. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dat bij de eerste twee versies van de Pi geen heel snelle bedoening was. Vanaf de derde versie van het systeem kwam daar verandering in. En nu we alweer een tijdje aanbeland zijn bij versie vier dringt zich de vraag ‘Wat kan een Raspberry Pi eigenlijk?’ op.
Raspberry Pi 4 met (tot en met) 8 GB RAM
We focussen ons in dit artikel op de Raspberry Pi 4. De reden daarvoor is simpel: alleen bij deze versie kun je kiezen uit meerdere varianten qua hoeveelheid werkgeheugen. Waarbij geldt dat alles boven de 2 GB een enorme versnelling oplevert voor de meer zware taken zoals het draaien van een compleet besturingssysteem met grafische gebruikersinterface. De Pi 4 is leverbaar in configuraties tot en met 8 GB RAM. Daar betaal je dan wel meer voor (veelal net iets boven de honderd Euro), maar je krijgt er ook heel veel voor terug. In feite kun je stellen dat het systeem gewapend met het standaard Raspbian-OS (een Linux-variant met onder meer de Chrome-browser aan boord) voor de meeste mensen ruim voldoende computerpower biedt voor de dagelijkse werkzaamheden, zéker thuis.
Voldoende voor velen
Browsen, Mailen, meer serieus werk met LibreOffice: het kan allemaal. Maar je kunt ook een van de meer gespecialiseerde systemen installeren op een micro-SD-kaartje. Denk aan Volumio, een uitgebreide muziekspeler- en streamer. Of RetroPie waarmee je een berg aan oude gameconsoles kunt emuleren. Voor de liefhebbers is er zelfs het volledige Ubuntu. Wat opvalt is dat alles – zeker als je de 8GB Raspberry Pi 4 gebruikt – verrassend soepel en stabiel draait. Mede dankzij onder meer een 1 Gb netwerkaansluiting, USB3 en twee HDMI-aansluitingen. Bovenaan dit artikel in een mooi passende behuizing te zien.

Servertje
Ook als ‘embedded’ server voelt de Raspberry Pi zich prima thuis. Voordeel van die functie is dat je eventueel ook de goedkopere Raspberry Pi 3 in kan zetten. Zoals we in ons boek Werken met een NAS laten zien, maak je in een handomdraai een capabele printerserver van het apparaat. Kwestie van een lekker lichte Linux-omgeving zonder – voor deze toepassing – overbodige grafische gebruikersinterface en de benodigde tool configureren via bijvoorbeeld de bijbehorende web-interface en klaar. Kortom: de Raspberry Pi is zeer veelzijdig en eigenlijk kun je er alles mee wat een computer ook kan. Niet heel gek, want gelijksoortige hardware vind je terug in een hoop tablets.

Missende functies in DSM 7
In ons net genoemde boek lopen we tegen een praktisch probleem aan na het upgraden van een Synology NAS naar DSM 7:
DSM 7 en printers: het kan, maar de zaak is duidelijk gelimiteerder dan in voorgaande versies van Synology’s NAS-besturingsysteem. Maar er zijn mogelijkheden!
De meeste NAS’en hebben één of meerdere USB-poorten aan boord. Die zijn meestal bedoeld om een aangesloten USB-flashdrive te kunnen back-uppen of om een externe USB-harddisk aan te sluiten. Die laatste kan dan weer gebruikt worden om uw NAS te backuppen als deze gebruikt wordt voor het delen van bestanden. De volgende logische stap is het aansluiten van een USB-printer om deze zo voor het hele netwerk beschikbaar te maken. Op internet gaan geruchten dat dit in DSM 7.x niet meer zou werken. Ook Synology is vaag in hun documentatie. In de uitleg hoe een USB(netwerk)printer is toe te voegen staat even later:
Geen USB-printers: door een Synology-product gedeelde USBprinters kunnen niet als netwerkprinter worden ingesteld.
Kortom: een vervelend probleem. In ‘Werken met een NAS’ leggen we uit hoe je simpelweg gebruik kunt maken van printertool CUPS om deze missende functionaliteit (voor sommige gebruikers een erg vervelende verrassing) via de Raspberry Pi als printerserver weer terug te halen. Waarbij vanzelfsprekend geldt, dat als je eenmaal die printerserver hebt draaien je makkelijk allerlei andere functionaliteit toe kunt voegen. Zo ondersteunen de NASsen van Synology vanaf DSM 7 alleen nog de zeker in onze contreien van het tamelijk obscure UPS-merk (noodstroomvoorziening) Omron. Geen probleem, met een Raspberry als ‘UPS-server’ is dat oplosbaar. Gaan we binnenkort beslist nog eens op terugkomen!
En ach, het antwoord op de titelvraag moge duidelijk zijn: nagenoeg alles wat je kunt bedenken.
Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost over het draaien van een virtueel systeem op je Synology NAS? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.
Werken met een NAS
Een network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.
Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.
- Tot de behandelde onderwerpen in dit boek behoren:
- Uw NAS installeren.
- Handige en veilige instellingen voor uw NAS maken.
- Back-ups maken.
- Samenwerken aan documenten met het Office-pakket.
- Uw fotoverzameling beheren en delen met Synology Photos.
- Uw NAS via internet beschikbaar maken.
- Virtueel systeem / machine op uw Synology NAS installeren.
- Afdrukken via de NAS.
- Functionaliteit uitbreiden met een Raspberry Pi.
Kortom: dit boek helpt u verder te kijken dan de standaardmogelijkheden. Na het lezen van dit boek hebt u een goed beveiligd apparaat staan, weet u hoe u veilig back-ups kunt maken en hebben ook meer geavanceerde zaken geen geheimen meer voor u.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.