wat voor camera mee op vakantie?

Wat voor camera en lens neem je mee op vakantie?

Op vakantie, waar je ook heen gaat, wil je eigenlijk zo min mogelijk bagage mee sjouwen. Zo denk ik er in ieder geval over. Dat geldt ook voor het fototoestel dat je meeneemt. Een fototoestel… Dat kan van alles zijn: een mobiele telefoon, een compactcamera en spiegelreflex- of systeemcamera. Wat voor camera neem je mee op vakantie?

Alleen je smartphone?

Eigenlijk ben ik er zelf nog niet helemaal uit. In ieder geval gaat de Google Pixel 3a XL mee. Een mobieltje waarmee je uitstekende foto’s kunt maken. Gisteren – nog niet op vakantie – had ik zowel mijn Pixel als mijn Fujifilm systeemcamera bij me. De Fuji kwam niet uit de tas en ik schoot een aantal portretten en nog wat foto’s in de stad met de Pixel. Die waren helemaal niet slecht, vond ik zelf. Maar dat de telefoon meegaat op vakantie is natuurlijk een uitgemaakte zaak. Voor navigatie, contact, de dingen waar je je slimme telefoon dag-in-dag-uit voor gebruikt. Is de camera van de Pixel voldoende om alleen als camera mee te gaan? Ik denk/vind van niet.

Of ook een ‘echte’ camera?

Als ik kijk naar de foto’s die ik tijdens onze laatste buitenlandse vakantie heb gemaakt, dan had ik zowel een mobieltje (een Samsung) als mijn Fuji X-Pro1 met een zoomlens bij me: de XF 18-55mm. Met de Samsung maakte ik zo’n 2600 foto’s, met de Fuji maakte ik er ook zo’n 2600. In het album dat we van de deze vakantie samenstelden bleven 6 foto’s van de Samsung over. Die Samsung was best goed in 2016, maar nu heb ik die Pixel. Daarvan verwacht ik dat er meer foto’s voor het fotoalbum overblijven. En ik heb nu een andere Fuji, de Fuji X-T2, met diezelfde XF 18-55mm.

Dikke zoomlens?

wat voor camera mee op vakantie?
Een zoomlens van 490 gram of eentje van bijna een kilo?

Ondertussen heb ik ook een dikke zoomlens voor die Fuji gekocht. De XF 55-140mm. Een prachtlens. Maar is het wat voor op vakantie? Die lens weegt op 5 gram na één kilo. Dat vind ik voor op vakantie veel te veel. Die valt dus af. Inmiddels ben ik wél gewend om een lekker zoombereik tot mijn beschikking te hebben. Van 18mm tot 140mm. De lens die ik nu heb, de 18-55mm steekt daar wat bleekjes bij af. Mmmmm… Waar moet een vakantielens aan voldoen? Wil je een brede range aan onderwerpen kunnen fotograferen dan is een lens met stabilisatie en een flink zoombereik de lens waar je naar op zoek bent.

Een compactcamera?

De lichtste camera is je smartphone, daarna komt de compactcamera. Die heb ik niet en wil ik ook niet naast mijn Fuji. Jij misschien wel. De SONY RX100 VI of de PANASONIC TZ200 zijn wat dat betreft goede keuzes. Maar niet voor mij. Wat ik zou willen is een lichte lens voor mijn Fuji met een groot zoombereik. Bijvoorbeeld de XF 18-135mm. Die weegt minder dan de helft van mijn dikke zoomlens en slechts 190 gram meer dan mijn huidige 18-55 lens. Tja, twijfel, twijfel, twijfel… Een fotograaf heeft nooit genoeg lenzen.

Wat voor camera neem jij mee op vakantie?

Ik ben benieuwd wat jij meeneemt op vakantie. Alleen je smartphone? Je beste en zwaarste spullen? Of ga je voor licht en kies je een compactcamera of je ‘echte’ camera met een zoomlens. Of een een lens met een vast brandpunt. Daar koos ik vroeger altijd voor. Op mijn Fuji is dat dan een 23mm… Ik hoor graag wat jij gaat meenemen of hebt meegenomen op vakantie…

3 gedachten over “Wat voor camera en lens neem je mee op vakantie?”

 1. Hoewel ik een goede smartphone heb, neem ik op vakantie, ook al is het een paar dagen, altijd mijn camera, enige lenzen en diverse filters mee. Er doen zich altijd momenten voor dat ik gebruik maak hiervan.

 2. De laatste jaren ging ik altijd op pad met mijn Fujifilm camera’s en meestal 3 zoomlenzen. Dat was toch wel een rugzakje of tas vol. In de praktijk bleken verreweg de meeste opnamen te zijn gemaakt met de 18-55 mm zodat ik me wel eens afvroeg of dat niet voldoende was op vakantie.
  Fujifilm komt overigens met een 16-80 mm F4, een mooi veelzijdiger bereik. Toch gaat de Fujifilm op vakanties waarbij gewicht of omvang van de bagage een rol speelt niet meer mee.
  Ik heb een geweldig alternatief gevonden voor het “vakantieprobleem” wat je schetst. Ook ik zat altijd maar te dubben (en nam vaak teveel mee). Als vervanging van mijn Lumix FZ 1000 waarvan de scherpte na 250 mm volledig inkakte heb ik, nadat ik over de pijngrens van de prijs heen was, de Sony RX10M4 aangeschaft.
  Alle superlatieven die je er over kunt lezen zijn waar. Het is gewoon de ultieme reiscamera met z’n bereik van 24-600 mm, supersnelle AF en mooie beeldkwaliteit over het héle zoombereik. 99% van de foto’s zijn optimaal scherp, dat kan ik van mijn X-T2 niet bepaald zeggen…
  Ik heb er al een prachtige reis door de Baltische Staten mee kunnen maken zonder ook maar enige beperking door het grote zoombereik. Ok, het kreng weegt een kilo maar hangt aan een sling aan mijn zijde, ik heb er geen enkele last van.
  Mijn vrouw fotografeert met de kleine RX100M4 zodat we de foto’s na de vakantie kunnen samenvoegen zonder groot verschil in kwaliteit.
  De smartphone gebruik ik maar incidenteel in gevallen dat je niet zo snel bij je camera kunt komen of lastig is om mee te nemen. De camera hangt altijd om mijn nek of aan mijn zij, ik weet gewoon niet beter na al die reizen.

 3. Op de laatste vakantie heb ik mijn Nikon D500 meegenomen met de 1:3,5-5,6 18-300 mm een perfecte combinatie voor alle omstandigheden en onderwerpen SUN-SNIPER STRAP als draagriem 2 accu’s en 2 geheugenkaarten van 64 GB in je broekzak geen combitas dus de camera altijd paraat en een plastic boodschappentasje voor de regen waar de camera tijdelijk in kan schuilen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.