De meetmogelijkheden met Google Analytics om je online marketing te monitoren en te optimaliseren zijn zeer groot, maar hoe weet je nu hoe je scoort met je online marketing? Aan welke knoppen bij Google Analytics moet je draaien om je online resultaten te verbeteren? In mijn boek Verbeter je onlinemarketing met Google Analytics laat ik je stap voor stap zien hoe je inzichten uit je onlinemarketingresultaten haalt en hoe je deze kennis gebruikt om je onlinemarketing een paar niveaus hoger te tillen. In dit artikel bespreek ik twee belangrijke toepassingen die je moet beheersen om de effectiviteit van je online marketing goed te meten. Ik bespreek met je hoe je stap voor stap beschikt over goede Website-KPI’s en hoe je gebruikmaakt van de belangrijkste machinelearningtoepassingen in Google Analytics 4.
Website-KPI’s
Wat moet je online marketing doen en hoe meet je hoe je ervoor staat? Gebruik goede website-KPI’s om je meetsoftware zoals Google Analytics 4 goed in te richten en inzichten te halen over je marketingresultaten. Houd daarnaast rekening dat machine learning een grote invloed heeft op het slagen of falen van je marketingcampagnes. Maak in Google Analytics gebruik van machinelearningtechnieken zoals een chatbot die je belangrijkste vragen beantwoordt. Bijvoorbeeld hoeveel nieuwe gebruikers je dit jaar hebt en welke kanalen goed of juist niet goed scoren op basis van je omzet of nieuwe klanten. (Een KPI staat voor Key Performance Indicator. Een KPI is een meetbare variabele die je inzicht geeft of je op koers bent je bedrijfsdoelen te behalen.)
Toepassing 1. Werk met KPI’s in je Analytics software
KPI’s zijn het fundament van iedere Analyticssoftware. Waarom? Zonder KPI’s meet je niet de voortgang van je belangrijkste doelen. Hoe meet je KPI’s die meer informatie geven over de voortgang van je belangrijkste doelen?
Bepaal allereerst jouw doel. Wat wil je bereiken met je website? Bijvoorbeeld je omzet/nieuwe klanten verhogen met 10-20 procent. Vervolgens bepaal je jouw KPI’s om de voortgang te monitoren. Hoe pak je dit aan?
1. Weet wat je gaat meten. Gebruik zowel systeem- als gedrag-KPI’s. Systeem-KPI’s zijn resultaatgerichte KPI’s zoals omzet of nieuwe klanten. Ze laten je zien of je KPI-resultaten goed of juist niet goed zijn. Systeem-KPI’s laten je niet zien waarom een KPI-resultaat goed of juist minder goed is.
Aanvullend aan systeem-KPI’s zijn gedrag-KPI’s. Zij zijn een indicator waarom je KPI-resultaten goed of juist minder goed zijn.
Een kenmerk van gedrag-KPI’s is dat ze indirecte invloed hebben op je resultaatgerichte doelen. Meet gedrag-KPI’s zoals nieuwsbrief-inschrijvingen als je inzet op meerdere klantreizen.
2. Maak onderscheid tussen KPI’s gericht op de korte en langere termijn.
Tactische KPI’s zijn vooral gericht op de korte termijn (week/maand) en strategische KPI’s op de langere termijn (kwartaal/half jaar). De meeste KPI’s in Google Analytics zijn tactisch van aard, denk aan conversies, kosten per transactie, gem. bestelwaarde.
Aanvullende tip: Deel KPI-resultaten met collega’s/klanten die passen bij hun functie/verantwoordelijkheden. Het is heel praktisch om de omzet vs. advertentiekosten per kanaal met je online marketing collega te delen, maar met je commercieel directeur kun je dit beter voor het gehele marketingportfolio delen.
Toepassing 2. Krijg met machine learning beter inzichten uit je Analytics
Machine learning is een belangrijke toepassing in Google Analytics. Dat is natuurlijk niet gek aangezien de toepasbaarheid hiervan ieder jaar beter wordt. Wat is machine learning eigenlijk? Dit is een vorm van kunstmatige intelligentie die op basis van jouw data snel kan leren, waardoor de resultaten kunnen verbeteren.
Als je kijkt in je Facebook-/Google Ads-account zie je volop machine learning tools om je campagnes te verbeteren. Er zitten dus allerlei machine learning toepassingen in Google Analytics. Wat kun je ermee?
Onderstaande drie machinelearningtoepassingen zijn belangrijk om de effectiviteit van je marketing te meten die je uren tijd per maand bespaart:
1. Automatische meldingen
In Google Analytics ontvang je automatische meldingen over belangrijke gebeurtenissen.
Deze meldingen gaan over goed/slecht presterende marketingonderdelen zoals je gebruikers, omzet en populaire content in de vorm van pagina’s/gebeurtenissen.
2. Aangepaste meldingen
Gebruik hiernaast de aangepaste meldingen op basis van je eigen voorwaarden. Voorbeelden hiervan zijn meldingen zoals het gestegen of gedaalde gebruikersvolume, gestegen of gedaalde aantal transacties, gestegen of gedaalde omzet.
3. Vragen & antwoorden
Een gloednieuwe machinelearningtoepassing in Google Analytics is de chatbot voor vragen & antwoorden. Jij typt in de zoekbalk een vraag en Google Analytics geeft je een antwoord. Hoe kan Google Analytics dat? Zij doorzoeken jouw data zodat ze je een passend antwoord kunnen geven.
Voorbeeldvragen waarop ze antwoord geven is wat de omzet was voor je betaalde kanalen in de afgelopen maand was en wat de populairste pagina’s waren in de afgelopen maand.
Samenvattend
De mogelijkheden in Google Analytics om de effectiviteit van je online marketing te meten zijn enorm. Maak daarom gebruik van praktische hulpmiddelen zoals goede KPI’s & machinelearningtoepassingen die je het werken met Analytics software eenvoudiger maken en je inzichten geven over je marketingresultaten en aan welke knoppen je moet draaien om die te verbeteren. Wil je meer lezen over toepassingen om meer grip te krijgen op je online marketing?
Verbeter je onlinemarketing met Google Analytics
Deze blogpost ‘Website-KPI’s en machinelearningtoepassingen in Google Analytics 4‘ is afkomstig uit mijn boek Verbeter je onlinemarketing met Google Analytics. Om onlinemarketing succesvol te laten zijn, is het nodig dat je maximaal gebruikmaakt van de data die tot je beschikking staan. Iedere onlinemarketeer heeft genoeg data, maar hoe haal je er waardevolle inzichten en lessen uit? Mijn boek laat je stap voor stap zien hoe je inzichten uit je onlinemarketingresultaten haalt en hoe je deze kennis gebruikt om je onlinemarketing een paar niveaus hoger te tillen. Daarnaast laat ik je zien welke nieuwe trends je hierbij moet gebruiken, zoals machine learning, marketing automation en de praktische toepassingen in Google Analytics 4, dat inmiddels de nieuwe standaard is. Na het lezen van dit leerboek ben je up-to-date over hoe je Analytics goed moet inzetten om je onlineresultaten te verbeteren.
SEO
Ook SEO is een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie. Op dit blog kun je een interview lezen met Joost de Valk, chief product officer bij Yoast, over het belang van zoekmachineoptimalisatie, over leesbare webteksten en gevonden worden door Google. ‘SEO is gewoon veel werk!’ Joost schreef ook een boek over SEO en Yoast: Zo werkt Yoast.
Gerard Rathenau is Digital analist & strateeg. Hij is ruim tien jaar actief in de online marketing, eerst als campagnemanager en nu als marketinganalist en -strateeg.
Hij schrijft twee keer per maand een nieuwsbrief over Digital Analytics & strategie. Heb je aanvullende vragen over onderwerpen in zijn boek? Stel gerust je vraag via gerard@ganalytics.nl of via LinkedIn.