DTP-Naslagboek

Weet jij wat een gibibyte is? Ik wel…

Omslag-DTP-NaslagboekBij van Dale zocht ik op Naslagboek, een woord dat ze daar niet kennen. Wel naslagwerk ‘een boek om dingen in op te zoeken’. Het boek van deze maand het DTP-naslagboek(werk) is een boek om dingen in op te zoeken. Dingen over Dtp. Eerst maar eens opzoeken wat Dtp precies is…

‘Dtp staat voor Desktop Publishing, waarbij je op basis van een bepaalde Vormgeving werkt aan een Lay-out met Zetspiegel en Marges, gebaseerd op goedgekozen Maten. Dit is de eerste regel van het onderdeel DTP uit het DTP-Naslagboek. De woorden in vet staan voor de verschillende deelonderwerpen die in het hoofdonderdeel DTP behandeld gaan worden. Dus je vindt spreads in het boek die gewijd zijn aan de deelonderwerpen Desktoppublishing, Vormgeving of Zetspiegel.

Nu ik in voorgaande alinea het woord spreads heb gebruikt, zoek ik in het register achterin het boek naar spread. En ja hoor, het staat erin. Het wordt behandeld bij het onderwerp Vormgeving en ik lees daar dat spread eigenlijk doublespread heet. Nooit geweten.

Het boek heeft acht hoofdonderwerpen en elk van die hoofdonderwerpen heeft een aantal deelonderwerpen. De acht hoofdonderwerpen zijn Beeld, Bestand, Boek, Druk, Dtp, Font, Kleur en Taal. Elk van die hoofdonderwerpen heeft zijn eigen deelonderwerpen waarbij Dtp  de meeste deelonderwerpen heeft: van Aanleveren tot Zetspiegel.

Kastlijntje

De lol van een naslagwerk is dat je er ook gewoon in kunt bladeren en even een onderwerp lezen. Al bladerend kwam ik het Kastlijntje tegen. In mijn teksten gebruik ik vaak een gedachtestreepje, een stukje tekst middenin een zin tussen twee streepjes. Die streepjes zijn dan niet het streepje van een koppelteken, een koppelteken is korter dan een kastlijntje. Een half kastlijntje is de juiste lengte voor een gedachtestreepje. Wat ik me afvraag – nu ik deze bespreking zit te schrijven – waar zit het gedachtestreepje op mijn toetsenbord? Op de Mac is dat option-koppelteken, maar is dat dan een half of heel gedachtestreepje?

Gibibyte

Je kunt in het boek natuurlijk ook gericht zoeken naar een begrip waarover je iets wilt weten. De maat van een A4tje is me ooit door een drukker voor de rest van mijn leven ingeprent toen ik een beetje met de maten van een A4 zat te rommelen. Maar de precieze maat van een A2 zoek ik altijd even op en dat kan heel makkelijk in dit boek.

Zo kan ik eigenlijk wel doorgaan met voorbeelden van Weten en Weetjes. Ik had nog nooit gehoord van gibibyte, de juiste – binaire – manier om de grootte van bijvoorbeeld een harde schijf aan te geven (ik heb het overigens nog nooit ergens zien gebruiken). Het begrip Resolutie wordt goed uitgelegd, handig als je wilt weten hoe groot je nu precies kunt printen met de resolutie van de foto’s die je met jouw camera kunt schieten.

Het boek van de maand – het DTP-naslagboek – is een heerlijk boek.  Het boek zit barstensvol informatie over begrippen uit de wereld van dtp, vormgeving drukken en schrijven. Leerzaam natuurlijk, maar ook lekker om gewoon door te bladeren en dan te lezen hoe het ook al weer zit met de Franse titel. Je kunt er ook gericht op onderwerpen zoeken als Resolutie, Diakritische tekens of het Gewicht van een Font. Als je vormgever bent, is dit een mooi vormgegeven naslagwerk om af en toe even je kennis mee op te frissen. Het boek behandelt niet alleen Dtp, maar óók drukken, kleur, vormgeving enzovoort, onderwerpen waar een vormgever bij zijn of haar werk elke dag mee te maken krijgt.

Lijkt het boek je wat? Bestel het bij de uitgever, bij een online boekhandel of bij je aardige boekwinkelier om de hoek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.