Check je versie van Windows 10

Welke versie van Windows draai ik?

Er is inmiddels een enorme hoeveelheid aan versies van Windows 10 in omloop. Check snel welke versie jij eigenlijk gebruikt.

Als je door de bomen het versiebos van Windows 10 niet meer ziet, snappen we dat volkomen. Welke versie uiteindelijk op jouw computer staat is afhankelijk van flink wat factoren. Zo kunnen Pro-gebruikers bijvoorbeeld bewust voor uitstel hebben gekozen betreffende feature-updates (de grote tweejaarlijkse upgrades), of zelfs de gewone maandelijkse veiligheidsupdates uit veiligheidsoverwegingen een tijdje later installeren. In bedrijven is dat een gangbare werkwijze om zoveel mogelijk eventuele bugs en instabiliteiten geïntroduceerd met updates en upgrades te vermijden. Thuisgebruikers hebben wat dat betreft geen keuze, zij krijgen in principe de laatste versies opgedrongen. Maar wanneer bijvoorbeeld de grote upgrades op een Home-versie van Windows 10 verschijnen is afhankelijk van diverse factoren. Pas als Microsoft jouw systeem geschikt acht voor een bepaalde versie krijg je die.

Check je versie

De verschillen tussen de verschillende versies vallen inmiddels niet tot nauwelijks meer op. Het zijn vooral wat grafische opsmuk en veranderingen onder de motorkap. Je kunt dus niet in één oogopslag zeggen ‘oh, dit is versie 1803 en dat 1810’. Controleren kan wel. Dat doe je door in het menu Start op Instellingen te klikken. Klik in het geopende venster op Systeem en dan links op Info. Onder het kopje Windows-specificaties zie je vervolgens het hoofdversienummer (in dit voorbeeld 1803) en het build-nummer. Dat build-nummer verandert met elke tussendoorse update. Door een bezoekje aan deze pagina met de updategeschiedenis voor de diverse versies van Windows te brengen, zie je of jouw systeem in de pas loopt met het updateschema. Blijkt dat ernstig achter te lopen, dan is het zaak om eens na te gaan of je überhaupt nog updates binnenkrijgt. Normaliter zul je echter het build-nummer van de laatste of een-na-laatste (afhankelijk van wanneer de meest recente update is uitgevoerd) aantreffen. Altijd handig om te weten!En daar is het versienummer van Windows 10

Het boek Windows 10 Toetscombinaties, Inclusief toetscombinaties voor Word 2013 en 2016, door Bob van Duuren

 

 

 

Windows 10 kent heel veel handige sneltoetsen, net als bijvoorbeeld het populaire Office van dezelfde fabrikant. In het boek Windows 10 Toetscombinaties, Inclusief toetscombinaties voor Word 2013 en 2016, door Bob van Duuren vindt u ze allemaal terug. Ideaal om naast de computer te leggen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.